anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Brawia 7 (linia 2024)

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
brenas25
Poszukiwacz

Sony Brawia 7 (linia 2024)

Witam. 

Zakupilem 65' smarttv i ogolnie jestem bardzo zadowolony z wyswietlsnego obrazu w SDR, w HDR to jakies mistrzostwo jak dla mnie.

Jednak zauwazylem ze podczas meczy obraz z dalszej kamery jest bardzo malo wyrazny ( twarze to jakies biale plamy).

Pomimo odpowiedniej konfiguracji  zjawisko to wystepuje nadal. 

Zasranawiam sie co moze byc przyczyna, czy ograniczenia panelu VA ( pomimo zastosowanych technologi poprawy obrazu) czy moze trafil mi sie jakis trefny model. 

Tagi (1)
22 ODPOW. 22
profile.country.PL.title
M..K..
Poszukiwacz

To porównując HDR czy DV na Bravia 7 względem Philipsa OLEDa z 2022r gorzej
nie jest. (Subiektywnie)

Michał Kuźniewski
profile.country.PL.title
Karamba
Użytkownik

Właśnie się zastanawiałem czy warto dopłacić 2.5 tys. do Bravia 7 75" , coraz więcej  osób udowadnia że nie  warto, tym bardziej po tym co wstawiłeś - SONY włożyło najtańszą badziewną matrycę bez powłoki antyodblaskowej, ( wygląda to jak w moim  10 letnim LG z matrycą IPS na którego nie mogłem patrzeć )  dodało więcej  stref co poprawiło jedynie jasność, reszta pozostała jak w 90L - chyba  RTINGS przyznaje że jeśli  ma być SONY lepiej kupić model 90L - podobno nadal są problemy z działaniem TV z kartą CI+. Często testy to marketing, jak się zgłębić to takie kwiatki wychodzą że głowa mała jeden  omawiany parametr potrafi być zaletą w SONY mimo że na zdjęciach widać że jest słabo a w innej marce na odwrót, większości przypadków  w recenzjach dużo aspektów jest pomijanych jak ta równomierność podświetlenia !

Tagi (1)
profile.country.PL.title
kurtion
Użytkownik

Równomierność podświetlenia lub jednorodność ekranu jest wyjątkowa ważna, jest to niestety bolączka większości telewizorów zwłaszcza większych od 65". Oglądając wieczorem film w ciemnym pomieszczeniu czy mecz gdzie mamy dużo jednorodnego zielonego widać problemy z jednorodnością obrazu, niedoświetlone krawędzie ekranu itp.
Co z tego, że miniled ma większą jasność na plus, jak reszta jest na minus.
Mnóstwo było wpisów, że w trakcie grania np na Playstation widać pasy tzw banding itp. Są jednak osoby, które nic nie widzą i tak może lepiej.
Może kiedyś doczekamy się technologii idealnej, która będzie miała idealną jednorodność obrazu, a przy tym nie będzie się wypalać. Póki co jednak jakość obrazu na najnowszych OLED jest dużo lepsza niż na LCD, nieważne ile będą miały stref podświetlenia. Dla mnie Bravia 7 i Bravia9 nie są rewelacyjne biorąc pod uwagę, że to rocznik 2024 to powinno być lepiej, a tak niestety nie jest.