anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obsługa hss w aparacie Sony a850 - POMOCY!

yogi01
Nowicjusz

Obsługa hss w aparacie Sony a850 - POMOCY!

Witam 🙂

Nie wiem, czy nie powielę tematu, ale wyszukiwanie hasła hss nie przyniosło efektów...

Mam problem  - od nowości - z użyciem trybu hss. Body a850 plus lampa hvl-f42am umieszczona na aparacie. W instrukcjach do aparatu i do lampy wzmianka o hss jest lakoniczna i jednoznacznie wynika z nich, że do włączenia hss wystarczy, by aparat nie był ustawiony na błysk zamykający, zaś na lampie wystarczy kliknąć guziczek hss i po sprawie... Niestety - przycisk ten zdaje się nie działać. Co ciekawe, dziś po raz pierwszy - i to samoistnie - hss się aktywował (i to w najmniej pożądanym momencie, skracając w aparacie czas do 1/1250 s, podczas gdy pracowałam na czasie 1/200 s). Na szczęście udało się go przyciskiem wyłączyć. Później, już w domu, gdy kierowałam obiektyw na słoneczną scenerię, mogłam ustawić czas krótszy niż 1/200 - co normalnie było zawsze blokowane - jednak po skierowaniu na osobę będącą w cieniu następowała automatyczna zmiana na 1/200, a po nakierowaniu na jasne tło - znowu wracało do ustawionego czasu 1/2000... a to wszystko w manualu... Po kilku próbach udało się włączyć hss przyciskiem na lampie - i ustawienia czasu już się nie zmieniały samoistnie. Kilka razy wyłączałam i wyłączałam hss i wszystko  - o dziwo działało dobrze. Po godzinnej przerwie - znowu nie mogę włączyć hss, zupełnie jak przez ostatnich kilka lat... Czy są jakieś ustawienia, które uniemożliwiają wejście w tryb hss?! Może coś przeoczyłam?

A druga sprawa: czy a850 nie jest w stanie wyzwolić lampy hvl-42am bezprzewodowo bez dokupowania drugiej systemowej lampy zamontowanej na body? Bo niższe modele, wydają się radzić sobie z tym bez najmniejszego problemu. Na body ustawiam tryb błysku bezprzewodowego, na lampie  WL CH1, obydwie mrugają czerwonym światłem, na znak gotowości bojowej, ale błysku nie sposób wyzwolić. Wyzwalanie lampą Nikona nie działa zupełnie, wyzwalanie radiowe (nadajnik i odbiornik to chińszczyzna, podobnie jak przejściówka gorącej stopki) też nie wyzwala błysku (lampę Nikona wyzwala bez problemu, więc może przejściówka stopki jest felerna...). Czy ktoś może mi jakoś pomóc?

Edit: udało mi się dojść do tego, że hss można włączyć tylko przy pełnym nachyleniu lampy pod kątem 90 st. Ale problem nadal istnieje, bo hss włączony, a od czsu 1/320 włącznie pojawia się ciemny pasek od góry zdjęcia - przy hss takie zjawisko chyba nie powinno występować?

Edit 2: https://community.sony.co.uk/t5/obiektywy-i-akcesoria/dziwny-problem-z-lampa-hvl-f42am/td-p/418687 - zastosowałam mechanizm działania z tego wątku - czyli robię jedno zdjęcie z lampą zamontowaną na body, następnie przepinam lampę do odbiornika radiowego i lampa błyska - ale problem z czarnym paskiem mimo trybu hss cały czas występuje. Co ciekawe, na tych samych ustawieniach czasu pasek jest raz cieńszy a raz szerszy?!

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zdaje się, że HSS będzie działać wyłącznie z lampą wpiętą w stopkę, w body.