Podziel się wrażeniami!
Witam (to mój pierwszy post tutaj)
W wielu aspektach jestem bardzo zadowolony z mojego HX90V, jednak na pewno jedna rzecz mnie rozczarowała - tryby DRO i HDR.
W trybie DRO - niezależnie od ustawienia liczby ekspozycji (EV) - dostaję zawsze jedno zdjęcie, jednak nie widze różnicy wobec zdjęcia "neutralnego" (= z wyłączonym DRO) tego samego ujęcia zrobionego w tych samych warunkach.
W trybie HDR - też niezależnie od ustawienia liczby ekspozycji (EV) - dostaję zawsze dwa zdjęcia (aparat pokazuje także komunikat Processing Image, Please wait), jednak efekt jest dość kiepski. Zanim zacznę się rozwodzić dlaczego wątpię w skuteczność tego trybu - chciałbym zrozumieć czym są te 2 zdjęcia: czy pierwsze to jest zdjęcie neutralne (0 EV) a drugie to zdjęcie po złożeniu wszystkich ekspozycji?
Próby z DRO/HDR robiłem w trybie "P" (jeden z nielicznych w którym ta funkcja jest aktywna).
Będę wdzięczny za objasnienie mnie w tym temacie, jako że manual jest dość powściągliwy.
Cześć!
W ustawieniach DRO nie ustawiasz liczby ekspozycji (EV) tylko poziom optymalizacji jasności od poziomu Lv1 do Lv5.
Efekt działania DRO widoczny jest w scenach o większym kontraście - spróbuj zrobić zdjęcie np. jakiegoś drzewa/budynku oświetlonego promieniami słonecznymi tak, aby w kadrze był również obszar cienia. Wykonaj zdjęcia najlepiej z tej samej pozycji i przy różnych poziomach DRO - powinieneś dostrzec różnicę właśnie w obszarach cienia.
Co do HDR - masz rację. Otrzymujesz dwa zdjęcia, z czego rejestrowane jest jedno zdjęcie z właściwą ekspozycją i jedno zdjęcie jako "składak" 3 klatek wykonanych w ustawionych wcześniej odstępach EV. Na przykład, po ustawieniu wartości ekspozycji 2,0 EV, zostaną utworzone trzy obrazy z następującymi poziomami ekspozycji: –1,0 EV, z prawidłową ekspozycją i +1,0 EV. Aparat łączy te zdjęcia w jedno automatycznie.
Co do trybu w których możesz używać DRO/HDR, musisz mieć na uwadze następujące kwestie:
Witaj Lajam bardzo dobrze wszystko opisał zerknij jeszcze tutaj https://community.sony.pl/t5/aparaty-cyber-shot/aparat-na-wakacje/m-p/2338826#M4096 wstawiłem zdjęcia tego samego motywu z różnymi ustawieniami dro i hdr