anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Co kupić do 6000zł

Warn1ng
Początkujący

Co kupić do 6000zł

Witam, chciałbym się dowiedzieć co mogę kupić do tych 6000zł, jak na razie na oku mam, Sony
NEX VG-10 i Sony hdr xr550, czy można to jakoś porównać jakościowo?

Warto pomyśleć nad lustrzanką?

Oglądałem już trochę filmów nagranych tymi kamerami na Vimeo i jakość jest całkiem, całkiem :c20

Na czym mi zależy, więc:

-dobry mikrofon, stereo wystarczy- na tym polu VG-10 ma przewagę

-dobra stabilizacja, akurat sony tu ma przewagę ;)

-musi radzić sobie w kiepskim świetle

-manualny focus, dość przydatna rzecz

-skoro bym kupował już dość droga kamerę(jak dla mnie), chciałbym, aby posłużyła
te kilka lat, przez te cztery latka technologia chyba, aż tak nie pójdzie do przodu.

-HD 1080p/1080i

-powinna dobrze radzić sobie z filmowanie obiektów w ruchu

Podejrzewam, że Sony Vegas Studio w zupełności wystarczyłoby do obróbki video w moim zakresie.
Komputer na i5 2500k nie będzie miał problemów z obróbką?

Złożone filmy zamierzam nagrywać na płytki BD, oczywiście z menu, najlepiej dvd architekta pewnie, ale to są spore koszty... Może jakaś alternatywa dla tego programu?

Jaki dobry statyw da się dostać w kwocie 600zł?

Może jakieś pytania pomocnicze, jakoś nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Dziękuję za każdą odpowiedź, tyle tego jest,że ciężko się na coś zdecydować :c3

24 ODPOW. 24
profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Witaj,
Szczerze przyznam, że chciałbym być na Twoim miejscu, mimo tak trudnego wyboru ;) Ale skupmy się na zaproponowanych przez Ciebie kamerach.

HDR-XR550 wydaje mi się bardziej "kompletna". Przemawia za nią wbudowany twardy dysk 240GB, więcej trybów zapisu (chociaż pewnie i tak interesuje Cię tylko Full HD w najlepszej jakości), nieco szerszy obiektyw oraz "bajery" takie jak lokalizacja nagrań z GPS, rozpoznawanie twarzy, tryb zdjęć golfa itd. Zdecydowanie nadaje się do nagrywania "urlopowego", ale bez problemu zrobisz nią też bardziej ambitne zdjęcia.

NEX VG-10 posiada ogromny, w porównaniu z w/w kamerą, przetwornik. Przekłada się to niemal automatycznie na jakość i jasność kamery. Wymienne obiektywy dają ogromne możliwości. Można powiedzieć, że to produkt stworzony dla artystycznych zastosowań. Oczywiście idzie za tym wyższa cena. Warto zaznaczyć, że do kamery jest dołączony kod aktywacyjny do programu Vegas Movie Studio HD Platinum 10 - odpada Ci ten wydatek.

Możnaby się dużo rozwodzić nad pojedynczymi cechami obu kamer, ale sprawdźmy, czy spełniają Twoje oczekiwania:
* Mikrofon: VG-10 jak zauważyłeś ma przewagę. Dobrze mieć "zapas" trzech dodatkowych kanałów audio, nawet jeśli nie będziesz oglądał wszystkiego na kinie domowym;
* Stabilizacja: Obie kamery mają system Steadyshot, a NEX posiada - według opisu producenta - dodatkową "aktywną" stabilizację w obiektywie. Plus dla VG-10;
* Manualny focus: dostępny w obu kamerach. Pokrętło jest bardzo wygodne, natomiast przeczuwam, że kręcenie pierścieniem w obiektywie będzie za bardzo ruszało kamerą. Plus dla XR550, ale tylko z powodu mojego przyzwyczajenia ;);
* Wrażliwość na światło: XR550 ma tryb NightShot, VG-10 nie, ale polecałbym tę drugą kamerę właśnie ze względu na duży przetwornik. Jego pełne możliwości docenisz po podpięciu jaśniejszego obiektywu - dodatkowe koszty.

Do tego momentu porównanie wychodzi na korzyść NEXa. Sam pewnie też wybrałbym ten model. Jednak zawsze jest jakieś "ale". Te dwie kamery to dwa różne podejścia do filmowania, więc żebyśmy mogli ostatecznie doradzić, musisz nam powiedzieć, co i jak będziesz kręcił.

Stosowanie lustrzanek do kręcenia to osobny temat-rzeka. Na pewno sprawdzają się przy krótkich produkcjach, szczególnie teledyskach. Wydaje mi się, że argumenty sceptyków jednak przeważają:
- Lustrzanki mają ograniczenie długości pojedynczego ujęcia (najlepsze do bodajże 12 minut - wydaje się sporo, ale predzej czy później poczujesz to ograniczenie);
- Zła ergonomia - kamerą kręci się o wiele wygodniej, bo jej kształt jest zaprojektowany do tego celu, niewiele filmujących lustrzanek ma obrotowy wyświetlacz;
- Dźwięk o gorszej jakości niż uzyskany mikrofonem w kamerze;
- Konieczność rozbudowy, jeśli filmujesz na poważnie - musisz kupić chociaż dodatkowy, lepszy mikrofon, co w kamerze jest standardem (chociaż właściwie to samo można odnieść do kamer);
- Finalny argument: aparat służy do robienia zdjęć, nie do kręcenia :P
Podsumowując, nie polecam...

Z innych propozycji, daję Ci pod rozwagę, czy nie kupić kamery typu "bazooka" - za 6000 możesz już znaleźć kilka modeli. To już zupełnie inny system i zupełnie inna filozofia, ale ma też swoje zalety:
- Czujesz się o wiele bardziej profesjonalny ;);
- Z zasady lepsza jakość obrazu;
- Bardzo duże możliwości kontroli nad nagrywanym materiałem;
- Bardzo duże możliwości rozbudowy;
- W przypadku, kiedy nagrywasz na kasetkach miniDV (też otrzymujesz obraz HD), nie musisz mieć tak mocnego kompa jak przy montażu plików AVCHD (ale za to musisz mieć większy dysk);
- Lepsze warunki gwarancji;
- Czasami dostajesz też w komplecie lepszy program do montażu.

Jestem ciekawy, co sądzisz o tej propozycji i moich poradach. Pozdrawiam.

Warn1ng
Początkujący

Masz jakieś propozycje tych "lepszych" kamer?

Nie wiem tylko czy jest sens inwestowania w kamerę na mini dv, zgrywanie jest trochę przerażające, ale czego się nie robi dla jakości :)
Chciałbym ponagrywać trochę filmów o rc drifcie, jaka kamera poradziłby sobie dobrze z tym zadaniem? Mniej więcej coś takiego

Mówisz, że warto mieć te trzy kanały, tylko po co?
W jakim formacie zapisuje się materiał z miniDV?
Czy jakość jest dużo lepsza?
Jak myślisz czy Sony Vegas Studio wystarczy do moich potrzeb?
(amatorskie składanie filmów)

Ogółem dzięki za odpowiedź, piszesz dobre porady (chyba :P )

profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Dzięki za odpowiedź; dzięki niej stworzyłem sobie Twój "portret" ;) Od razu mogę też zarekomendować HDR-XR550, według mnie będzie dla Ciebie najodpowiedniejsza:
- nie będziesz musiał martwić się o opcjonalne obiektywy i różne manualne ustawienia jak w NEX-ie, ale w każdej chwili będziesz też mógł poeksperymentować;
- możliwości dźwiękowe są wystarczające;
- pomieścisz na niej mnóstwo nagrań wykorzystując wbudowany dysk;
- najłatwiej ją przetransportować.
Tą kamerą na pewno nagrasz płynne ujęcia w ruchu, ponieważ w najwyższej jakości nagrywa w trybie 50i, dogłębnie opisanym w niedawnej dyskusji na forum:
viewtopic.php?f=236&t=9267

Obraz z kaset miniDV, zapisywany w formacie HDV, ma rozdzielczość 1440x1080 i pixel ratio 1.33, co daje w rezultacie 1920x1080. Zgrywasz go w postaci nieskompresowanej na przykład do pliku .avi, przez co objętość materiału jest duża, ale za to program do montażu nie musi się z nim "męczyć" (odkodowywać go przy odtwarzaniu) i dzięki temu praca jest łatwiejsza. Jakość zależy tu przede wszystkim od optyki i przetwornika w kamerze (które z reguły są lepsze niż w Handycamach); kaseta do tylko jeden z wielu możliwych formatów. Dla niektórych jest to gra warta świeczki ;)

Sony Vegas Studio na pewno będzie Ci wystarczył - zauważyłem, że spodobał Ci się dostępny tu filmik o montażu. To wdzięczny do nauki program, w dodatku masz na tym forum całodobowe wsparcie do niego ;)

Jeśli zastanawiasz się nad statywem, może lektura poniższego tematu Ci trochę pomoże:
viewtopic.php?f=245&t=2684

Pozdrawiam.

Warn1ng
Początkujący

Najczęściej będę, filmował przyrodę i jakieś wycieczki.
Da się jakoś zredukować szum (dźwięk) w "małych" handycamach?

Może kupić body nex'a i do tego parę obiektywów? Jakich?
Czy to lepsze rozwiązanie od kitowego 18-200?
Uwielbiam manualne ustawienia, ale podobno w nexie dostęp do nich jest troszkę utrudniony.
Autofocus nie dałby rady przy tym filmie co podałem? Zresztą raczej nieczęsto będę nagrywał coś w tym stylu.

Powiem szczerze, że oglądałem filmy nagrane xr550, jakoś ten dźwięk mnie nie przekonuje...
Poza tym nie mam zaufania do dysków twardych, pewnie wybrałbym cx550.
Ciężko mi sobie wyobrazić tylko zakup karty, swoje kosztują, ale jak dla mnie bezpieczniejsze rozwiązanie o ile nie zgubię :D

Co sądzisz o złożeniu takiego komputera, dobrze poradzi sobie z avchd?

Procesor: Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/ 1099 zł
Płyta główna: MSI P67A-GD65 B3 /intel P67/ 615 zł
Pamięć RAM: A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming 359 zł
Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B 169 zł
Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 190 zł
Drugi dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 190 zł
Karta graficzna: Asus GeForce GTX 570 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI 1269 zł

Nagrywarka DVD: LG BH10LS30 /Blu-ray BD-R 8x, BD-RE 2x/ 399 zł

Zasilacz: Seasonic X-660 660W 80 Plus Gold 559 zł

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :c22

profile.country.en_PL.title
paragraph22
Początkujący

Jedyna moja rada dotycząca kamer ich czułości, statywów oraz mikrofonów to -

1. Kamery HD są zdecydowanie mniej czułe od SD i niestety zwracanie uwagi na to czy ona pracuje od 1 luxa czy 2 nie ma sensu. Różnica jest praktycznie niezauważalna.

2. Statyw niezależnie jaki kupisz za tą kwotę (bo ciężko będzie z głowicą olejową za te pieniądze :? ) to powinien być możliwe najbardziej masywny. To co już wcześniej pisałem, lekkie statywy i kamery przenoszą więcej drgań (praca mięśni, oddychanie operatora a nawet bicie serca ) natomiast cięższe przenoszą mniej. Więc im bardziej masywny sprzęt w tym wypadku statyw tym lepiej. Oczywiście powinien być wyposażony w regulowaną szwenkłapkę to warunek konieczny.

3. Mikrofon - jeśli kupisz kamerkę z XLR to nic nie zastąpi Ci dobrego mikrofonu kierunkowego o odpowiedniej charakterystyce plus co bardzo ważne kot na mikrofon :c34

Pozdrawiam

Warn1ng
Początkujący

2.Znasz jakieś ciekawe statywy powyżej tych 600zł (1000zł)?

3.Z tym chyba w tej cenie kiepsko :)

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Biorąc pod uwagę, że CX550 można już dostać poniżej 4tys to zostają Ci 2 na dobry statyw i mikrofon, a nawet dodatkowa bateria się załapie ;)

profile.country.en_PL.title
paragraph22
Początkujący

muszę poszperać...jutro może coś znajdę :c25

Pozdrawiam

Warn1ng
Początkujący

Sam już nie wiem, w tych statywach ciężko się połapać...
cx550 nawet mi się podoba, chociaż nex bardziej :D