anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kamera AX2000E

trybas
Początkujący

Kamera AX2000E

Co na pewno odróżnia model AX2000E od innych? To pierwsza kamera Sony wyposażona w dwa gniazda kart, co daje możliwość nieprzerwanego kręcenia ujęć. Oraz ze względu na karty pamięci, a nie kasety przyspiesza proces samej obróbki materiału. Warto dodać, że kamera zapisuje obraz z prędkością 24 Mb/s.

Oto podstawowe funkcje:

Nagrywanie na kartę pamięci z możliwością użycia trybu naprzemiennego - Zapis szczegółowego filmu Full HD w formacie AVCHD. Tryb naprzemienny gwarantujący ciągłość nagrania dzięki wykorzystaniu dwóch gniazd na karty pamięci

Przetworniki Exmor™ CMOS 6,0 mm (1/3") - Duża wydajność przetwarzania obrazu przez trzy niezależne przetworniki CMOS (RGB) zapewniające wyjątkowo wierne kolory, dużą czułość i niski poziom szumów

Szerokokątny obiektyw G Lens z zoomem optycznym 20x - Doskonałe parametry optyczne i duża krotność zoomu szeroki kąt widzenia (29,5 mm w przeliczeniu na format 35 mm), znakomicie ułatwiający zdjęcia grupowe i krajobrazowe

Optyczny stabilizator obrazu SteadyShot z „aktywnym” trybem - System stabilizacji obrazu poprawiający stabilność zdjęć bez pogorszenia jakości obrazu, nawet przy filmowaniu w marszu

Nagrywanie przy przepływności 24 Mb/s - Nagrywanie filmu Full HD 1920 x 1080 (w formacie AVCHD) przy maksymalnej przepływności, zapewniającej większą szczegółowość i czystość

Tryb zdjęć progresywnych 25p - Bardziej naturalny, przypominający kinowe produkcje wygląd nagrania z ustawieniami Cinema-tone Gamma™ i Cinema-tone Colour™

Nagrywanie dźwięku stereo przez wejścia mikrofonowe XLR - Dwa symetryczne złącza XLR umożliwiające uzupełnienie fabrycznego mikrofonu stereo o wysokiej jakości parą zewnętrznych mikrofonów stereo

Niezależne pierścienie regulacji ogniskowej, ostrości i przysłony - Płynna, niezależna, ręczna regulacja ustawień ostrości i ekspozycji w czasie zdjęć

Ekran Xtra Fine LCD 8,0 cm / 3,2" - Realistyczny obraz na panoramicznym ekranie o rozdzielczości 921 tys. punktów, dużym kontraście i szerokim kącie widzenia

Wizjer Xtra Fine 1,1 cm / 0,45" - Elektroniczny, kolorowy wizjer o rozdzielczości 1227 tys. punktów i dużym kontraście, umożliwiający krytyczną ocenę ujęć

Sześć profili obrazu - Dostosowywanie trybu koloru, jasności, odcienia barw, korekty balansu bieli, szczegółowości obrazu i szczegółowości kolorystyki skóry do indywidualnych upodobań użytkownika

Ręczna regulacja wzmocnienia / czasu otwarcia migawki / balansu bieli - Pełna kontrola nad parametrami ujęcia zapewniająca jeszcze większe możliwości twórcze

Wbudowane filtry ND - Możliwość użycia trzech filtrów szarych (ND) (1/4, 1/16, 1/64) zmniejszających ilość światła docierającego do przetwornika obrazu i zwiększających swobodę regulacji ekspozycji

Wyjście HDMI™ - Wyświetlanie obrazu z kamery na każdym telewizorze HD ready

A to już sama kamera:

9 ODPOW. 9
Novinka-----
Początkujący

Wow, wygląda bardzo profesjonalnie. Można gdzieś zobaczyć jakiś materiał nią nakręcony?

trybas
Początkujący

Warto przestawić na obraz HD :c20

http://www.youtube.com/watch?v=Dm-uk1TKnBc
http://www.youtube.com/watch?v=KiaRlbrdLfk
http://www.youtube.com/watch?v=WNQR3zN1yog&feature=related

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

w filmy -demo producenta bym nie wierzył
Sam sie dałem zrobić w jajeczko firmie SONY która obiecywała wiele po aparacie NEX-5 na swoich filmach a na końcu okazało sie że jakosć video jest nieznacznie lepsza niż z mojej Nokii N8
Bynajmniej nie żartuję

profile.country.de_DE.title
Bambi-----
Początkujący

Witam! :c37
Film jaki pokazuje producent to materiał zrealizowany daną kamerą a później surowy bądź po odpowiedniej obróbce (w zależności co ma taki materiał prezentować) publikowany. Taki materiał jest realizowany zwykle przez profesjonalnych operatorów, którzy wiedzą w jaki sposób używać danego narzędzia...

Żeby dobrze zrealizować materiał należy pamiętać, że trzeba odpowiednio ustawić kamerę. Nie mam tu na myśli jej położenia lecz kilka funkcji, które decydują o tym jak obraz wygląda.

Porównanie aparatu NEX-5 z Nokia N8 nie jest wg mnie zbyt trafne.
W aparacie NEX-5 mamy możliwość rejestracji filmów Full HD w formacie AVCHD (1920x1080i,) (w Nokia N8 tylko HD), wymienną optykę, możliwość pracy w trybie manualnym, ustawienia stref twórczych i wiele innych możliwości.
Włączenie aparatu w tryb rejestracji filmów i praca przy ustawieniach, które mogą być niekorzystne dla danej sceny mogą nasunąć takie wnioski jakie Ty masz.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym w jaki sposób robić fajne materiały swoim NEX-5 to zapraszam do Szkoły HANDYCAM na tym forum :) Znajdziesz ją tu: https://www.forum.sony.pl/viewforum.php?f=288

A na koniec jeszcze jedna uwaga. Zamieszczone filmiki to nie materiały demo producenta tylko publikacje użytkownika ;)

Pozdrawiam serdecznie! :c20

Paweł
Bambi-----
Początkujący

Fragment zrealizowany NEX-em

http://vimeo.com/26469723

Paweł
profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Zrobił się bardzo intrygujący offtopic :)
Proponuję przenieść dyskusję do działu NEX, bo problem, o którym mówi Kolega mobor, jest rzeczywiście bardzo ciekawy, ale tak naprawdę nie dotyczy kamery wideo NEX-VG10.
Pozdrawiam.

Bambi-----
Początkujący

Kolego oneGabryś,
ja nie nazwałbym problemem tego, o czym napisał mobor. moim zdaniem jest to tylko wyrażenie swojego zdania. Ja poniżej jego wypowiedzi wyraziłem swoje, które podparłem fragmentem materiału.

Myślę, że krótka dyskusja delikatnie odbiegająca od tematu nie jest niczym złym i przenoszenie tego do innego działu nie jest konieczne.

Pozdrawiam serdecznie :c20

Paweł
profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Ja nikogo nie zniechecam do zakupu tylko do ograniczonego zaufania - tak jest bezpieczniej dla portfela....

Przed zakupem - karta pamieci i mądrze przeprowadzić test urządzenia.

Ja mam granice tolerancji ustawione bardzo nisko. Kiedys odsyłałem 3 kamery profesjonalne JVC GY-DV500- jedna po drugiej - każda przyjeżdżała z uwalonymi matrycami CCD (wypalone piksele). Co ciekawe- matryce były SONY :) (3x 1/2")
Problem był chyba powszechnie znany bo kamera miała nawet wbudowaną w menu aplikację do maskowania tego typu defektów ("srednio" działąjącą)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

mobor napisał(a):

Kiedys odsyłałem 3 kamery profesjonalne JVC GY-DV500- jedna po drugiej - każda przyjeżdżała z uwalonymi matrycami CCD (wypalone piksele). Co ciekawe- matryce były SONY :) (3x 1/2")
Problem był chyba powszechnie znany bo kamera miała nawet wbudowaną w menu aplikację do maskowania tego typu defektów ("srednio" działąjącą)

Masz rację, problem jest powszechnie znany. Występuje we wszystkich matrycach, wszystkich producentów. Dlatego wielu z nich wprowadza do swoich urządzeń możliwość mapowania uszkodzonych pixeli (i nie dotyczy tylko Sony). Użytkownik może wtedy bez odsyłania do serwisu (czyli nawet przy najsprawniej działającym serwisie jest to jakaś strata czasu) "naprawić" sobie matrycę.