anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

14 lipca Sony zaprezentowało pierwszą konsumencką kamerę z wymiennymi obiektywami (można stosować obiektywy m.in. z lustrzanek Alpha). Kamera będzie w sprzedaży we wrześniu, a już wywołała gorące dyskusje :D

Do tej pory wszystkie kamery konsumenckie sprzedawane na rynku miały na stałe zamontowany obiektyw. W kamerach montowane są obiektywy o przeznaczeniu uniwersalnym. Rozwiązanie to jest dobre, ponieważ sprawdza się w różnych warunkach. Jednak nie daje takich możliwości i efektów co rozwiązanie zastosowane w kamerach NEX, w których można założyć różne obiektywy z amatorskich i profesjonalnych aparatów lustrzanek. Obiektyw w kamerach różni się budową i parametrami od obiektywów stosowanych w lustrzankach. Obiektywy lustrzanek są bardziej różnorodne i dedykowane pod odpowiedni rodzaj fotografii. Daje to możliwość tworzenia artystycznych, profesjonalnych i zaawansowanych ujęć. Przenosząc to rozwiązanie na kamery otrzymujemy rewelacyjny efekt. Możemy w łatwy sposób stosować różne techniki wideofilmowania, których nie wykorzystamy używając standardowej kamery.

Montując obiektyw do np. makrofotografii osiągniemy piękne ujęcia w skali odwzorowania obrazu 1:1 i większe (czyli skomplikowany układ soczewek obiektywu może powiększyć małe elementy np. owady). W łatwy sposób możemy otrzymać obraz z bardzo małą głębią ostrości (np. jedna postać ostra, reszta obrazu rozmyta). Możemy nagrywać owady, przyrodę z efektem jaki może nam dać lustrzanka! Tego nigdy nie osiągniemy na standardowym obiektywie kamery. Możemy również zamontować teleobiektyw dzięki czemu będziemy mieli możliwość operowania dużym zoomem.

W kamera NEX możemy podpiąć obiektywy z bagnetem E, czyli dokładnie te zastosowane w aparatach NEX 3 i NEX 5. Dzięki adapterowi możemy również używać obiektywów stosowanych w lustrzankach Sony Alpha. Możliwości jest dużo.

Ciekawe jest również zastosowanie w kamerze dużo większego przetwornika niż w standardowych kamerach. Jest wykorzystany duży przetwornik obrazu CMOS Exmor APS HD o efektywnej rozdzielczości 14.2 megapiksela. Po raz pierwszy taki przetwornik jest stosowany w konsumenckich kamerach. Według informacji jakie udało mi się znaleźć jest on 19.5 raza większy niż przetworniki użyte w pozostałych kamerach! Wspominałem już o zabawie z głębią ostrości (część obrazu rozmyta, część ostra), zastosowany przetwornik wspomaga pracę obiektywów z tego zakresu.

Kamera posiada również bardzo dobry jakościowo mikrofon Quad Capsule Spatial Array oraz wejście na zewnętrzny mikrofon. Pomysł z wejściem na zewnętrzny mikrofon jest doskonałym rozwiązaniem, rzadko stosowanym przy innych kamerach. Dźwięk nagrywa w formacie Dolby Digital lub klasycznie stereo.

Kamera nagrywa obraz przy przepływności 24Mb/s. Obraz zapisywany z najwyższą jakością o rozdzielczości Full HD 1920x1080. Format materiału to AVCHD.Zapis na karty Memory Stick lub SD.

Przypuszczalne ceny z jednym obiektywem to ok. 2000$. Moim zdaniem cena przestępna jak na taki sprzęt. Co ciekawe razem z kamerą dostajemy Vegas Movie Studio HD Platinum 10!

Ważniejsze funkcje:

• Matryca CMOS Exmor™ APS HD o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Duży przetwornik obrazu (rozmiar APS-C) umożliwiający rejestrację filmów Full HD i fotografii z jakością i głębią ostrości rodem z lustrzanki cyfrowej

• Wymienny obiektyw - Możliwość doboru obiektywu z mocowaniem E do każdego tematu. Piękne filmy przy korzystaniu z obiektywów Carl Zeiss i obiektywów do lustrzanek Sony (wymagany jest adapter)

• Obiektyw 18 – 200 mm wyposażony w optyczny stabilizator obrazu SteadyShot z „aktywnym” trybem - Wysokiej jakości obiektyw ze stabilizatorem kompensującym skutki drgań kamery podczas filmowania z ręki, nawet w marszu.

• Nagrywanie przy przepływności 24 Mb/s - Nagrywanie filmu Full HD 1920 x 1080 (w formacie AVCHD) przy maksymalnej przepływności, zapewniającej większą szczegółowość i czystość

• Fotografie o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Wykonywanie fotografii o bardzo dużej rozdzielczości, niskim poziomie szumów i małej głębi ostrości – jakość obrazu rodem z lustrzanki cyfrowej

• Xtra Fine LCD 7,5 cm / 3" - Oparty na technologii TruBlack, panoramiczny ekran LCD o fotograficznej jakości (921 tys. punktów), zapewniający wyraźny obraz o dużym kontraście

• Elektroniczny wizjer (EVF) o dużej rozdzielczości - Regulowany kąt ułatwiający komponowanie i oglądanie ujęć pod różnymi kątami, nawet w intensywnym słońcu

• Mikrofon stereofoniczny Quad Capsule Spatial Array - Zaawansowany mikrofon zawierający cztery kapsuły o charakterystyce dookólnej – wyraźny dźwięk i lepsza niż w standardowych kamerach charakterystyka kierunkowa.

• Gniazdo zewnętrznego mikrofonu - Gniazdo umożliwiające dodanie oferowanego oddzielnie, zewnętrznego mikrofonu

• Procesor BIONZ - Wydajne przetwarzanie zapewniające dużą szybkość działania oraz czysty, szczegółowy obraz filmowy i fotograficzny

• Łatwa obsługa - Szybkie wybieranie i zmienianie ustawień funkcji w menu przy użyciu przejrzystego, zgodnego z intuicją systemu obsługi

• Możliwości ręcznego wyboru ustawień - Pokrętło sterujące i przyciski skrótów umożliwiające zgodne z intuicją, ręczne zmienianie ustawień czasu otwarcia migawki, przysłony, wzmocnienia i balansu bieli

• Tryb fotografowania z ręki o zmierzchu - Automatyczne wykonywanie serii zdjęć w słabym oświetleniu i łączenie ich w jedną fotografię o niskim poziomie szumów

• Zaawansowana optymalizacja zakresu dynamicznego - Zapewniające naturalny wygląd zdjęcia korekty ekspozycji i kontrastu w scenach o dużym kontraście i portretach pod światło

• Stopka akcesoriów - Zgodność z lampą błyskową / systemami oświetleniowymi α i innymi akcesoriami

• Wyjście HDMI® - Podłączanie kamery bezpośrednio do telewizora HD lub komputera z kompatybilnym wyjściem: wyświetlanie filmów w zapierającej dech jakości Full HD

• Nagrywanie na karcie Memory Stick™ lub SD - Zapis filmów Full HD na nośniku o dużej pojemności (maks. 470 min na karcie 32 GB), bez troszczenia się o kasety albo płyty

Przykładowe filmiki: - zachęcam do obejrzenia :D

http://www.youtube.com/watch?v=YB3SycJOEJw

http://www.youtube.com/watch?v=6zHk-cbOzFY

http://www.youtube.com/watch?v=9Npy-aVIVjE

http://www.youtube.com/watch?v=es0ASMcqkA0

66 ODPOW. 66
tomekkk-----
Początkujący

Po premierze aparatów nex sony wystawia kolejne innowatorskie produkty. I fajnie pomysł przyjemny. Szkoda że nie ma testów :c34 Fajne rzeczy można kręcić. Z tym obiektywem macro może być fajna zabawa.
Ciekawi mnie jeden fakt. Jeśli można zamontować obiektywy z lustrzanek to co z autofocusem?
widzę że dodali gorącą stopkę. to jest chyba do lamp błyskowych. Jeśli mozna zaczepić lampę i obiektywy to pewnie jakość zdjęć będzie podobna do lustrzanki. Jak myślicie?
Były lustrzanki z możliwością kręcienia, teraz widać kamery przejmują robienie zdjęc :c20

Zimny_
Użytkownik

Mi również pomysł się bardzo podoba. Sam jestem miłośnikiem kamer i lustrzanek, mam lustrzankę i parę szkiełek w domu - które będą pasowały do kamery :D Oczekiwania od tej kamery mam duże, mam też nadzieje, że spełni je :D

tomekkk napisał(a):

Z tym obiektywem macro może być fajna zabawa.

Wszystko duże, idealnie ostre, mała głębia ostrości... Bardzo podobają mi się zdjęcia macro, to w powiązaniu z kamerą może być strzał w dziesiątkę.

tomekkk napisał(a):

Ciekawi mnie jeden fakt. Jeśli można zamontować obiektywy z lustrzanek to co z autofocusem?

Kamera wywodzi się od aparatów NEX. Są to aparaty kompaktowe z dołączanymi obiektywami. Podobna technologia i idea produktów - co z kamerami. Tam jest takie samo mocowanie (bagnet) i chyba taki sam adapter do obiektywów z lustrzanek Alpha. Obecnie nie ma autofocusa dla obiektywów montowanych przez adapter, ale jeden z ważnych osób z japońskiego Sony powiedział, że taka możliwość będzie po aktualizacji oprogramowania. Więc sądzę, że z kamerami już będzie AF.

tomekkk napisał(a):

widzę że dodali gorącą stopkę. to jest chyba do lamp błyskowych. Jeśli mozna zaczepić lampę i obiektywy to pewnie jakość zdjęć będzie podobna do lustrzanki. Jak myślicie?

Jest i "gorąca stopka" :D Wiesz, są akcesoria które będzie można na nie zamontować, które ułatwią nagrywanie. Poza lampami błyskowymi zamontowanie normalnej lampy będzie łatwiejsze. Mało kamer ma taką możliwość, a dodatkowe światło, czy mikrofon kierunkowy przydają się.
Kamera ma możliwość zakładania obiektywów, ale sam sposób robienia fotografii odbiega od lustrzanek. Moim zdaniem kamera nie przeskoczy lustrzanki - jeśli chodzi o zdjęcia.

tomekkk napisał(a):

Były lustrzanki z możliwością kręcienia, teraz widać kamery przejmują robienie zdjęc :c20

wideoaktywny
Początkujący

Kamera naprawdę zapowiada się wyjątkowo. Spodziewałem się, że wkrótce zobaczymy kamery z wymienną optyką ale, że będzie to tak szybko jest dla mnie zaskoczeniem. Ponieważ Sony wypuściło na świecie setkę prototypowych kamer do testów można już znaleźć pierwsze relacje w sieci. Na moim blogu zamieszczam test kamery NEX(tłumaczenie z niemieckiego). Zapraszam.

profi-----
Początkujący

Powiem szczerze, że rozwiązanie rewelacyjnie daje ogrom nowych możliwości! Na pewno kompatybilność z obiektywami od lustrzanek Alpha cieszy. Odnośnie zdjęć to chyba jeszcze za wcześnie żeby o tym rozmawiać, które rozwiązanie będzie lepsze, ale na pewno przy tej kamerze można zapomnieć o noszeniu ze sobą aparatu typu kompakt.

pixelangel
Początkujący

Szkoda że kamerka nie ma stabilizacji wbudowanej w korpus.

Zimny_
Użytkownik

Jest stabilizacja optyczna SteadyShot - czyli w obiektywie. Stabilizacja jest inna niż w standardowych kamerach Handycam. Moim zdaniem poza samym obiektywem korpus kamery będzie wspomagał pracę stabilizatora. Na filmikach pokazanych w pierwszym poście można zobaczyć jak działa. Są tam użyte obiektywy dedykowane do kamer NEX, nie te od aparatów Alpha.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zwłaszcza obiekty 18-200, który ma aktywną stabilizację :thumbsup:

Zimny_
Użytkownik

18-55mm chyba również posiada aktywną stabilizacje:
http://www.sony.pl/product/ddl-nex-5-ne ... r/sel-1855

link do 18-200:
http://www.sony.pl/product/ddl-nex-5-ne ... /sel-18200

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

z tego co ja wiem to i 18-55 i 18-200 mają optyczną stabilizację, ale to 18-200 ma "aktywny tryb" :c22