Podziel się wrażeniami!
Witam,
1)
do tej pory korzystałem z kamery SD z twardym dyskiem (Panasonic).
Z praktycznego punktu widzenia HDD w kamerze SD to nośnik (przy moim
użytkowaniu) na sezon lub nawet więcej. Zero stresu.
Teraz zamierzam przejść na HD. Pytanie o Memory Stick:
na ile godzin wystarcza MS 32G w trybie HD?
2)
czy kamery Sony podłączone do tv przez hdmi dają się sterować przez bravia sync?
Pozdrawiam,
Piotruś
Ad2. Tak
Ad1. Wszystko zależy od użytego formatu, np kamera HDR-CX360 z wbudowaną pamięcią 32GB przy ustawieniu jakości zapisu na 50p - kamera pokazuje możliwość nagrania 2 i pół godziny materiału. Przy ustawieniu 50i i bitrate LP - 12 i pół godziny.
Swoją drogą to ja bałbym się przez kilka miesięcy trzymać materiału na jakimkolwiek nośniku. Staram się jak najszybciej kopiować do komputera, bo stresu niby zero, ale co będzie jak HDD/karta padną?
A wracając do pytań:
Ad.1. Jak już kol.@sadam napisał w 50p można nagrać ok.2,5h materiału. Zamiast MS możesz użyć tańszej karty SDHC. Różnica w portfelu 30-40% sięga.
Ad.2. Nie tylko działa obsługa poprzez BraviaSync. System Anynet stosowany przez producenta TV na literę S (ale nie Sony) również jest rozpoznawany przez kamerę i pilotem od TV można w pełni obsługiwać kamerę.
Mogę tylko dodać, że w najlepszej jakości (28Mb/s) wychodzi około 5 minut nagrania na 1 GB danych - więc możesz sobie łatwo obliczyć na ile wystarczy dana karta pamięci. A Twoja poprzednia kamerka jak duży miała dysk?