Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie odnośnie tej kamery. Czy posiada funkcję pausa || podczas nagrywania.
Czy każdorazowe wciśnięcie przycisku start/stop tworzy nowy plik (nagranie) na karcie.
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam
Witaj,
W instrukcji nie ma nic na ten temat, zatem ten model kamery nie ma opcji pauzowania nagrania, a każde naciśnięcie przycisku nagrywania tworzy nowy plik.
Pozdrawiam.
Przeglądałem już instrukcję. Niestety ani słowa o tej funkcji. Mam nadzieję, że posiadacz tego modelu udzieli odp.
Pozdrawiam
A ja tak z ciekawości się zapytam: do czego taka funkcja mogłaby być przydatna?
Przecież przy montażu i tak film się składa z ujęć i jest tak wygodniej, niż wycinać fragmenty z ciągłego nagrania?
Może mnie ktoś oświecić?
@Tadeusz: no wiesz, w ten sposób można sobie na przykład zmontować filmik bez potrzeby korzystania z programu do montażu. Co prawda trzeba nakręcić wszystko za 1. razem i uważać na ruchy kamerą przy naciskaniu pauzy/nagrywania, ale zachowuje się oryginalną jakość. Może Kolega done zainspirował się takim poradnikiem:
http://konkurs.offpluscamera.com/pl/fil ... ndzie.html
W PMB (program dodawany przez Sony m.in do kamer) można bez problemu złączyć dwa dowolne ujęcia bez jakichkolwiek strat jakościowych, konwersji itp. Efekt dokładnie taki sam jakbyśmy zrobili pauzę. Dodam, że takie połączenie trwa chwilę i można łączyć dowolną ilość ujęć i w dowolnej kolejności.
A ja jeszcze dodam, że oprócz łączenia można błyskawicznie przyciąć końcówkę/początek - które zazwyczaj sa albo poruszone, albo mozna tam zanotować nr ujęcia itp. Wszystko to jest (moim zdaniem) dużo wygodniejsze niż uważne i dokładne kręcenie z użyciem pauzy...
Ale ja się na filmowaniu nie znam
wideoaktywny napisał(a):
W PMB (program dodawany przez Sony m.in do kamer) można bez problemu złączyć dwa dowolne ujęcia bez jakichkolwiek strat jakościowych, konwersji itp. Efekt dokładnie taki sam jakbyśmy zrobili pauzę. Dodam, że takie połączenie trwa chwilę i można łączyć dowolną ilość ujęć i w dowolnej kolejności.
To ci, którzy potem na różnych forach pytają o darmowy soft do zgrania materiału i skarżą się, że filmy "rwą", na sterowniki narzekają...sadam napisał(a):
Z tym PMB to jest jeden problem - trzeba go zainstalować a obstawiam, że 70-80%użytkowników tego nie robi.
Jeśli mowa o funkcji pauzy w trakcie nagrywania to kiedyś używano tego żeby szybko startować kamerę(miniDV, DVCAM etc.), tzn kiedy kamera wchodziła w standby wtedy po naciśnięciu REC zajmowało to ok 4-5 sek żeby ponownie wystartowała nagranie i wtedy traciło się cenny czas...pauza pozwalała utrzymać wszystkie głowice w ruchu i ponowne nagrywanie rozpoczynało się natychmiast. Dzisiaj w przypadku kart pamięci i HDD już chyba nie ma tego problemu?!
Dla zainteresowanych dodam, że na przykład PDW-F350 XDCAM ma tzw. bufor. To znaczy, że w pętli zapisuje kilka do kilkunastu sekund i w momencie naciśnięcia rec mamy nagrane z zapasem tych kilku kilkunastu sekund. To wszystko na wypadek gdyby coś nam "uciekło"
Pozdrawiam