anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

bikermarek - moje próby (było:drzewa)

profile.country.pl_PL.title
bikermarek
Początkujący

bikermarek - moje próby (było:drzewa)

Na pierwszym zdjęciu pojawiły się refleksy od słońca - nie mogłem się inaczej ustawić a koniecznie chciałem by kadr był taki a nie inny.

6 ODPOW. 6
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Pierwsza rzecz - dlaczego założyłeś kolejny album? Trzeba było dodać do poprzedniego.

1 - jeżeli koniecznie miał to być ten kadr ( według mnie troszkę nie dopracowany - po lobu stronach są obcięte elementy - gałęzie i druga), to może trzeba było spróbować przedłużyć osłonę, np ręką. I szkoda przepalonego nieba, trzeba było skorzystać z pomiaru matrycowego a nie punktowego.
2 - niebo lepsze (jest:) ), ale przydałoby się wyciąć gałązki po lewej i prawej. Osobiście widziałbym też nieco więcej góry niż dołu.
Ogólnie w obu przypadkach przydałby się szary filtr połówkowy.
Po zmniejszeniu zdjęć wyostrz je trochę.

bikermarek
Początkujący

sadam napisał(a):

Pierwsza rzecz - dlaczego założyłeś kolejny album? Trzeba było dodać do poprzedniego.

OK, czyli na przyszłość wszystkie swoje zdjęcia umieszczam w jednym wątku, który jest jednocześnie moim albumem? Dobrze rozumiem?
Mam w związku z tym pytanie: czy mogę zmienić tytuł albumu (bo jakoś nie mogę znaleźć takiej opcji)?

sadam napisał(a):

1 - jeżeli koniecznie miał to być ten kadr ( według mnie troszkę nie dopracowany - po lobu stronach są obcięte elementy - gałęzie i druga), to może trzeba było spróbować przedłużyć osłonę, np ręką. I szkoda przepalonego nieba, trzeba było skorzystać z pomiaru matrycowego a nie punktowego.

Nie mogłem dalej stanąć - za plecami miałem ogrodzenie a co do obciętych gałęzi to nie miałem wyboru, w innym przypadku na zdjęciu byłby słup energetyczny - a wtedy kadr nie byłby niedopracowany a po prostu zły ;)
Osłona... Mało poręcznie jest zasłonić światło z prawej strony i jednocześnie prawą ręką nacisnąć spust migawki. Poćwiczę w domu ;)
A czy nie byłoby tak, że korzystając z pomiaru matrycowego drzewa byłyby niedoświetlone? W sumie to głupie pytanie; trzeba było zrobić drugie zdjęcie i miałbym odpowiedź. Jak widać żyją przyzwyczajenia z "analoga" :smileyredface:

sadam napisał(a):

2 - niebo lepsze (jest:) ), ale przydałoby się wyciąć gałązki po lewej i prawej. Osobiście widziałbym też nieco więcej góry niż dołu.

Tak lepiej?

sadam napisał(a):

Ogólnie w obu przypadkach przydałby się szary filtr połówkowy.
Po zmniejszeniu zdjęć wyostrz je trochę.

W filtry powoli będę się zaopatrywał (pozostaje jeszcze nauka kiedy i jakiego użyć), w tej chwili mam tylko UV Hama.
Przy zmniejszaniu korzystam z Irfan View i zawsze mam włączoną opcję "wyostrz po przepróbkowaniu" co mam zrobić by było lepiej?

Dzięki za wszystkie rady i uwagi.

sadam_
Użytkownik

bikermarek napisał(a):

OK, czyli na przyszłość wszystkie swoje zdjęcia umieszczam w jednym wątku, który jest jednocześnie moim albumem? Dobrze rozumiem?
Mam w związku z tym pytanie: czy mogę zmienić tytuł albumu (bo jakoś nie mogę znaleźć takiej opcji)?

Dobrze rozumiesz - jeden użytkownik= jeden album.
Żeby zmienić tytuł należy przejść do pierwszego postu i poddać go edycji.

bikermarek napisał(a):

Osłona... Mało poręcznie jest zasłonić światło z prawej strony i jednocześnie prawą ręką nacisnąć spust migawki. Poćwiczę w domu ;)
A czy nie byłoby tak, że korzystając z pomiaru matrycowego drzewa byłyby niedoświetlone?

No ten przykład z ręką może trochę nie trafiony (mogłeś użyć samowyzwalacza:D ) , ale przynajmniej wiesz co miałem na myśli. Przyzwyczajenia z analoga to dobra rzecz - trzy razy się zastanowisz czy zrobić zdjęcie. Czasami, zwłaszcza na początku trzeba trochę pokombinować. Może w tej konkretnej sytuacji lepszy by był pomiar centralnie ważony?

bikermarek napisał(a):

Tak lepiej?

Tak. Choć miałem nadzieję, że nad drzewem będzie ciut więcej nieba, ale i tak jest lepiej. Pozwoliłem sobie na jeszcze drobne korekty - mam nadzieję, że się nie obrazisz?

bikermarek napisał(a):

Przy zmniejszaniu korzystam z Irfan View i zawsze mam włączoną opcję "wyostrz po przepróbkowaniu" co mam zrobić by było lepiej?

Nie znam tego programu, ale czy jest tam możliwość ustawienia "siły" wyostrzenia?Na pewno powinno to być ostatnią czynnością dokonywaną na zdjęciu. Co oznacza "przepróbkowanie"?

bikermarek
Początkujący

sadam napisał(a):

Dobrze rozumiesz - jeden użytkownik= jeden album.
Żeby zmienić tytuł należy przejść do pierwszego postu i poddać go edycji.

No i zrobione... Teraz wszystkie moje "zdjęcia" bedą właśnie tu. A wątek "mój debiut" z czasem przesunie się gdzieś na odległe miejsce i nie będzie zanadto widoczny - chyba, że ktoś w nim napisze go ożywi. Mam nadzieję, że tak nie będzie.

sadam napisał(a):

No ten przykład z ręką może trochę nie trafiony (mogłeś użyć samowyzwalacza:D ) , ale przynajmniej wiesz co miałem na myśli. Przyzwyczajenia z analoga to dobra rzecz - trzy razy się zastanowisz czy zrobić zdjęcie. Czasami, zwłaszcza na początku trzeba trochę pokombinować. Może w tej konkretnej sytuacji lepszy by był pomiar centralnie ważony?

O samowyzwalaczu nie pomyślałem... :smileyredface:

sadam napisał(a):

Tak. Choć miałem nadzieję, że nad drzewem będzie ciut więcej nieba, ale i tak jest lepiej. Pozwoliłem sobie na jeszcze drobne korekty - mam nadzieję, że się nie obrazisz?

Więcej nieba nie było w kadrze, więc nie da rady. Jedyne co można było zrobić to wykadrować tak, by zdjąć dół (jednocześnie obniżając horyzont. Po twoich poprawkach jest super :shock: Jak zrobiłeś, że jest tak ostro :smileyquestion:
Tak nawiasem mówiąc, to "tylko głupcy się obrażają". Mógłbym być urażony, gdybyś napisał jakieś uwagi pod moim adresem ale na razie o zdjęciach rozmawiamy, więc jest OK.

sadam napisał(a):

Nie znam tego programu, ale czy jest tam możliwość ustawienia "siły" wyostrzenia?Na pewno powinno to być ostatnią czynnością dokonywaną na zdjęciu. Co oznacza "przepróbkowanie"?

Chyba nie umiem tego dobrze wytłumaczyć... W załączniku widać co mam na myśli

sadam_
Użytkownik

Akurat mam zainstalowane demo PS CS4 i w nim to zmieniałem. Na co dzień używam Corela Paint Shop XI, ale ściągnąłem sobie Irfana 4,23 (takiego znalazłem w sieci) i za jego pomocą uzyskałem bardzo podobny efekt, jeżeli chodzi o ostrość (nie sprawdzałem działania stempla). Zamiast tłumaczenia obrazek. Generalnie to wyłączyłbym to wyostrzanie po przepróbkowywaniu i po zmniejszeniu obrazka użył pokazanej opcji.

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem:)

bikermarek
Początkujący

sadam napisał(a):

Akurat mam zainstalowane demo PS CS4 i w nim to zmieniałem. Na co dzień używam Corela Paint Shop XI, ale ściągnąłem sobie Irfana 4,23 (takiego znalazłem w sieci) i za jego pomocą uzyskałem bardzo podobny efekt, jeżeli chodzi o ostrość (nie sprawdzałem działania stempla). Zamiast tłumaczenia obrazek. Generalnie to wyłączyłbym to wyostrzanie po przepróbkowywaniu i po zmniejszeniu obrazka użył pokazanej opcji.

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem:)

Co ślepemu po oczach :smileyexclaim: Nawet nie zauważyłem tej opcji, tylko uparcie tkwiłem przy tym wyostrzaniu, które pokazałem.
Dzięki za pomoc.