Podziel się wrażeniami!
Na pierwszym zdjęciu pojawiły się refleksy od słońca - nie mogłem się inaczej ustawić a koniecznie chciałem by kadr był taki a nie inny.
Pierwsza rzecz - dlaczego założyłeś kolejny album? Trzeba było dodać do poprzedniego.
1 - jeżeli koniecznie miał to być ten kadr ( według mnie troszkę nie dopracowany - po lobu stronach są obcięte elementy - gałęzie i druga), to może trzeba było spróbować przedłużyć osłonę, np ręką. I szkoda przepalonego nieba, trzeba było skorzystać z pomiaru matrycowego a nie punktowego.
2 - niebo lepsze (jest:) ), ale przydałoby się wyciąć gałązki po lewej i prawej. Osobiście widziałbym też nieco więcej góry niż dołu.
Ogólnie w obu przypadkach przydałby się szary filtr połówkowy.
Po zmniejszeniu zdjęć wyostrz je trochę.
sadam napisał(a):
Pierwsza rzecz - dlaczego założyłeś kolejny album? Trzeba było dodać do poprzedniego.
sadam napisał(a):
1 - jeżeli koniecznie miał to być ten kadr ( według mnie troszkę nie dopracowany - po lobu stronach są obcięte elementy - gałęzie i druga), to może trzeba było spróbować przedłużyć osłonę, np ręką. I szkoda przepalonego nieba, trzeba było skorzystać z pomiaru matrycowego a nie punktowego.
sadam napisał(a):
2 - niebo lepsze (jest:) ), ale przydałoby się wyciąć gałązki po lewej i prawej. Osobiście widziałbym też nieco więcej góry niż dołu.
sadam napisał(a):
Ogólnie w obu przypadkach przydałby się szary filtr połówkowy.
Po zmniejszeniu zdjęć wyostrz je trochę.
bikermarek napisał(a):
OK, czyli na przyszłość wszystkie swoje zdjęcia umieszczam w jednym wątku, który jest jednocześnie moim albumem? Dobrze rozumiem?
Mam w związku z tym pytanie: czy mogę zmienić tytuł albumu (bo jakoś nie mogę znaleźć takiej opcji)?
bikermarek napisał(a):
Osłona... Mało poręcznie jest zasłonić światło z prawej strony i jednocześnie prawą ręką nacisnąć spust migawki. Poćwiczę w domu
A czy nie byłoby tak, że korzystając z pomiaru matrycowego drzewa byłyby niedoświetlone?
bikermarek napisał(a):
Tak lepiej?
bikermarek napisał(a):
Przy zmniejszaniu korzystam z Irfan View i zawsze mam włączoną opcję "wyostrz po przepróbkowaniu" co mam zrobić by było lepiej?
sadam napisał(a):
Dobrze rozumiesz - jeden użytkownik= jeden album.
Żeby zmienić tytuł należy przejść do pierwszego postu i poddać go edycji.
sadam napisał(a):
No ten przykład z ręką może trochę nie trafiony (mogłeś użyć samowyzwalacza:D ) , ale przynajmniej wiesz co miałem na myśli. Przyzwyczajenia z analoga to dobra rzecz - trzy razy się zastanowisz czy zrobić zdjęcie. Czasami, zwłaszcza na początku trzeba trochę pokombinować. Może w tej konkretnej sytuacji lepszy by był pomiar centralnie ważony?
sadam napisał(a):
Tak. Choć miałem nadzieję, że nad drzewem będzie ciut więcej nieba, ale i tak jest lepiej. Pozwoliłem sobie na jeszcze drobne korekty - mam nadzieję, że się nie obrazisz?
sadam napisał(a):
Nie znam tego programu, ale czy jest tam możliwość ustawienia "siły" wyostrzenia?Na pewno powinno to być ostatnią czynnością dokonywaną na zdjęciu. Co oznacza "przepróbkowanie"?
Akurat mam zainstalowane demo PS CS4 i w nim to zmieniałem. Na co dzień używam Corela Paint Shop XI, ale ściągnąłem sobie Irfana 4,23 (takiego znalazłem w sieci) i za jego pomocą uzyskałem bardzo podobny efekt, jeżeli chodzi o ostrość (nie sprawdzałem działania stempla). Zamiast tłumaczenia obrazek. Generalnie to wyłączyłbym to wyostrzanie po przepróbkowywaniu i po zmniejszeniu obrazka użył pokazanej opcji.
Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem:)
sadam napisał(a):
Akurat mam zainstalowane demo PS CS4 i w nim to zmieniałem. Na co dzień używam Corela Paint Shop XI, ale ściągnąłem sobie Irfana 4,23 (takiego znalazłem w sieci) i za jego pomocą uzyskałem bardzo podobny efekt, jeżeli chodzi o ostrość (nie sprawdzałem działania stempla). Zamiast tłumaczenia obrazek. Generalnie to wyłączyłbym to wyostrzanie po przepróbkowywaniu i po zmniejszeniu obrazka użył pokazanej opcji.
Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem:)