Podziel się wrażeniami!
Kilka fotek z moich alfek:
- Jezioro Maróz,
JJP2
Kilka fotek z moich alfek:
- Roślinki
zazdroszcze aparatu, ale bez urazy, zdjec juz nie
wratislavian napisał(a):
zazdroszcze aparatu, ale bez urazy, zdjec juz nie
Foto galeria jawi mnie sie jako miejsce gdzie wstawia sie swoje zdjecia i czeka na opinie forumowiczow. w skrocie swoja wyrazilem.
jednak jeżeli reagujesz tak zywiołowo to moge cos dopisac:
Jez. Maróz 1 - drzewko z bardzo odwraca uwage. mogles skadrowac troszeczke w lewo zeby nie ucinac łódeczek na brzegu. do tego jest roch za ciemno. mogles sprobowac bez korekcji ekspozycji na -1ev
Jez. Maróz 2 - bardzo ladne chmurki, ale jak dla mnie mogles postawic statyw metr czy dwa dalej zeby mostek nie zaczynal sie na skraju kadru
wrzos - na srodku zdjecia masz rozmazana plamke ktora wyszla z go. toche razi
kulki - znowu cos co bylo za blisko i nie zalapalo sie na ostrosc. pewnie efekt zamiezony, ale mnie nie przekonuje
Perukowiec - bardzo ładny, ale poucinany na dole, a po lewej pojawia sie cos co rozprasza uwage
jeżeli chcesz sie odegrac, moja galeria rowniez jest na tym forum. z checią dowiem sie czy moje zdjecia sie podobaja czy pewnie nie.
opinie sa subiektywne, a ja nie jestem ekspertem.
Pomost - wejście nań było bardzo brzydkie więc stwierdziłem, że pomost też może zamknąć "ramkę" z drzew (gałęzi) na dole zdjęcia.
Wędkarz - miałem zamiar zamknąć prawą stronę zdjęcia drzewem ale za bardzo się pochylało więc je zostawiłem tak jak jest. W zamierzeniu drzewko miało zasłonić zachodzące słońce. Efekt się poniekąd udał i w rezultacie o to chodzi aby wiedzieć na przyszłość jak to zrobić (Można spróbować skadrować ale wtedy ucieka maszt z żaglówki).
Zamierzenie - ostrość w środku, mała GO - efektem czego pierwszy plan i tło nieostre (nie mogłem nic ułamać, zniszczyć etc. - ogród dendrologiczny)
Perukowiec - rzeczywiście lewa strona zdjęcia do przycięcia, kadr w dół żeby nie obcinać.
Wrzos - zdjęcie robione pod kątem innym niż prostopadły do podłoża - efekt nierówne rozmycie tła
Kulki - tak miało być
Dziękuję za podsumowanie oceny.
JJP
PS.
Odgrywać się mogę jedynie na tym, że przyszły mgr lub inż. nie potrafi pisać w języku polskim lub jest bardzo niechlujny (polskie znaki, duże litery). :smileytwisted:
Zdjęcia co najwyżej mogę subiektywnie ocenić bo po to je tu umieszczamy.
Aby innym nic nie sugerować aparaty wzięły i zniknęły.
Coś na bardzo wysokim ISO (jakieś 6400 było ).
a ja zanim skomentuję zapytam: czy robisz jakąś selekcje tego co tu wrzucasz, czy wrzucasz po prostu fotki i ktoś Ci ma pokazać co robisz źle ?
ja polecam Ci oglądać zdjęcia innych i wyciągać samemu wnioski
bo póki co jesteś dowodem, że nie sprzęt ....
czekam na lepsze i bardziej przemyślane