anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lestkowa galeria

Lestek------
Początkujący

Lestkowa galeria

Oceńcie pierwszą próbkę mojej chałtury

116 ODPOW. 116
Creatoor
Początkujący

No i dobrze 8-ka. Nie dało się jednak skadrować tak, żeby wyrzucić maksymalnie z tła drzewa? Ciekawe jak by wyglądało gdyby wykadrować w pionie i objąć jeszcze nogi, nawet kosztem napisu nad głową?

Lestek------
Początkujący

I tu jest pies pogrzebany. W torbie nie mieszczą mi się dwa szkła, chciałem przetestować nowy nabytek i tylko ten miałem ze sobą. Już i tak niemal leżałem przy 70mm. Innym razem wybiorę się tam z szerokim i popróbuję. Zrobiłem kilka innych ujęć ale to wydawało mi się najciekawsze.
Zdjęcie robiłem pod słońce i to było jedyne możliwe ustawienie żeby tarczę schować za coś i by światło nie zakłócało widoku. Zresztą nad tabliczką widać Ra.

Creatoor
Początkujący

Lestek napisał(a):

W torbie nie mieszczą mi się dwa szkła

No właśnie i to jest dylemat. Chyba trzeba będzie zainwestować w coś pojemniejszego. Jak idę w teren i nie bardzo wiem co będę fotografował biorę trzy szkła: stałka 55mm, zoom 18-200, i stałka 500mm. Do tego telekonwerter i podstawowe filtry. I oczywiście statyw :shock: Bez plecaka ani rusz!
Ps. Zapomniał bym o DSC H-2. Tak na wszelki wypadek.

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Widzę, że plener w Świerklańcu ;)
Też będę musiał się tam wybrać znowu :nauseated_face:
A poznałem po 7 ;) i w B&W wygląda lepiej niż w kolorze
6 - najlepsza ze wszystkich dotychczasowych :)
8 - bez piły chyba nie ma co wychodzić w plener :rolling_eyes:

Pozdrawia Starosta :grin:
Lestek------
Początkujący

Do tematu muszę podejść budżetowo. Następnych szkieł prędko nie kupię a w Alledrogo wyszperałem coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=598591224

Creatoor
Początkujący

Budżet rozumiem. Jeśli jednak mogę coś zasugerować to zainwestuj w coś, czego nie będziesz żałował:
http://www.allegro.pl/item600333314_jpa_plecak_foto_na_canon_400d_nikon_d80_sony_alfa.html
Służy mi bardzo dobrze. Co prawda nieco droższy.

Lestek------
Początkujący
Creatoor
Początkujący

9 - nie wiem co chciałeś pokazać na tym zdjęciu. Latawiec? Jeśli tak to kompozycja do nieczego. Jest tak dużo innych rzeczy, że robi się bałagan.
10 - Za dużo miejsca pustego z lewej i pod spodem, niepotrzebne w tle auta i ludzie. kadr powinien być przesunięty bardziej w prawo i w górę. Próbuj dalej.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jak już Creatoor zaznaczył musi popracować nad kadrem.
Wkrada Ci się chaos - musisz to ogarnąć. Musisz pomóc odbiorcom w odbiorze - właśnie przez dobrą kompozycję :D

no i taka moja uwaga - mniejsze zdjęcia będzie się imho lepiej oglądać :rolling_eyes:

pozdrawiam,
kris

Początkujący

Nie fotografuj odruchowo tego co widzisz. Zastanów się co chcesz pokazać, jaki element. Potem dobierz do tego tło, tak by stanowiło wypełnienie a nie dominowało nad tym co pokazujesz. Tło to dotatek (bardzo ważny). Stanowi przygrywkę dla głównego instrumentu jak w orkiestrze. Słyszysz podkład ale skupiasz uwagę na soliście. Tło nie może męczyć i odracać uwagi. Odrzuć nawet najdrobniejsze rzeczy, które mogą zaśmiecać kadr.
A teraz do dzieła!