Podziel się wrażeniami!
Oceńcie pierwszą próbkę mojej chałtury
No i dobrze 8-ka. Nie dało się jednak skadrować tak, żeby wyrzucić maksymalnie z tła drzewa? Ciekawe jak by wyglądało gdyby wykadrować w pionie i objąć jeszcze nogi, nawet kosztem napisu nad głową?
I tu jest pies pogrzebany. W torbie nie mieszczą mi się dwa szkła, chciałem przetestować nowy nabytek i tylko ten miałem ze sobą. Już i tak niemal leżałem przy 70mm. Innym razem wybiorę się tam z szerokim i popróbuję. Zrobiłem kilka innych ujęć ale to wydawało mi się najciekawsze.
Zdjęcie robiłem pod słońce i to było jedyne możliwe ustawienie żeby tarczę schować za coś i by światło nie zakłócało widoku. Zresztą nad tabliczką widać Ra.
Lestek napisał(a):
W torbie nie mieszczą mi się dwa szkła
Widzę, że plener w Świerklańcu
Też będę musiał się tam wybrać znowu
A poznałem po 7 i w B&W wygląda lepiej niż w kolorze
6 - najlepsza ze wszystkich dotychczasowych
8 - bez piły chyba nie ma co wychodzić w plener
Do tematu muszę podejść budżetowo. Następnych szkieł prędko nie kupię a w Alledrogo wyszperałem coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=598591224
Budżet rozumiem. Jeśli jednak mogę coś zasugerować to zainwestuj w coś, czego nie będziesz żałował:
http://www.allegro.pl/item600333314_jpa_plecak_foto_na_canon_400d_nikon_d80_sony_alfa.html
Służy mi bardzo dobrze. Co prawda nieco droższy.
Dzisiejsze
9 - nie wiem co chciałeś pokazać na tym zdjęciu. Latawiec? Jeśli tak to kompozycja do nieczego. Jest tak dużo innych rzeczy, że robi się bałagan.
10 - Za dużo miejsca pustego z lewej i pod spodem, niepotrzebne w tle auta i ludzie. kadr powinien być przesunięty bardziej w prawo i w górę. Próbuj dalej.
jak już Creatoor zaznaczył musi popracować nad kadrem.
Wkrada Ci się chaos - musisz to ogarnąć. Musisz pomóc odbiorcom w odbiorze - właśnie przez dobrą kompozycję
no i taka moja uwaga - mniejsze zdjęcia będzie się imho lepiej oglądać
pozdrawiam,
kris
Nie fotografuj odruchowo tego co widzisz. Zastanów się co chcesz pokazać, jaki element. Potem dobierz do tego tło, tak by stanowiło wypełnienie a nie dominowało nad tym co pokazujesz. Tło to dotatek (bardzo ważny). Stanowi przygrywkę dla głównego instrumentu jak w orkiestrze. Słyszysz podkład ale skupiasz uwagę na soliście. Tło nie może męczyć i odracać uwagi. Odrzuć nawet najdrobniejsze rzeczy, które mogą zaśmiecać kadr.
A teraz do dzieła!