Podziel się wrażeniami!
Witam,
Stawiam pierwsze kroki w fotografii. Uczę się z poradników, for internetowych oraz książek.
Ostatnio przeglądałem jak fotografować krople Mam alfe 200 z kitem 18-70. W przyszłości jak określę w jakiej fotografii czuję się najlepiej dokupię sobie inne szkła, ale na to przyjdzie czas.
Proszę o opinie na temat zdjęcia kropli które zrobiłem. Wiem że rewelacji nie ma ale chciałbym wiedzieć jakich błędów unikać na przyszłość żeby uzyskać dobry efekt. Nie posiadam obiektywu makro.
Seria 36-38 jest fajna.
Bardzo lubię takie kadry
Edit:
W międzyczasie wstawiłeś też przyjemne zdjęcia.
41 jest dowcipne
Lajam dzięki za wizytę i komentarz zastanawiałem się kiedy w końcu pojawisz się w mojej galerii.
Lajam dzięki za wizytę i komentarz zastanawiałem się kiedy w końcu pojawisz się w mojej galerii.
36, 37,40-podobają mi się najbardziej
Lajam, Aniqa jeszcze raz dziękuje za komentarze
zdjęcie nad którym musiałem trochę popracować. Mam nadzieje że bardzo nie widać ale usunąłem całą linie energetyczną ze słupami na linii drzew. Cały kadr mi przecinała.
zatem kilka słów ode mnie.
Po dogłębnym przejrzeniu fotek wstawionych tutaj powiem tyle: widać, że szukasz dla siebie miejsca w fotografii. Próbujesz "Zatrzymać" wszystko co jest wokół Ciebie, a nawet trochę dalej. Niby i dobrze, że próbujesz siły w wielu dziedzinach, ale ja skupiłbym się na tym co sprawia Ci przyjemność najbardziej. Mnie kiedyś też wszystko interesowało, z czasem wyrobiłem sobie profil, a skupiając się na "jednym" szybciej się człowiek uczy
na wielu zdjęciach brakuje mi obróbki. Takiego oszlifowania zdjęcia
Polecam przerzucenie się na format RAW i wywoływanie zdjęć (polecam systemowy program IDC v.3 - jest na płytce + ew. upgrade). RAW daje dużą kontrolę nad zdjęciem (balans bieli, korekty ekspozycji, dobra kontrola konkretnymi kolorami, DRO etc.)
moją uwagę w Twoim albumie przykuły: 24,26 i 37, które mi się podobają (fajne kompozycje kadru i kolorków)
kris dzięki,
Aż strach się przyznać ale wszystko focę w RAWach
znaczy się jestem cienki w obróbce. Na razie poznaje te wszystkie suwaki, jest tam tego tyle ze nie ogarniam. Kolejnym problemem jest chyba mój monitor
Pokombinuje jeszcze z kalibracją może w tym leży przyczyna.
generalnie wszystko robię w RAW popracuję nad obróbką. Temat jaki mnie interesuje to już gdzieś tam napisałem - Ludzie w każdej postaci ale nie wiem czemu nie mam jeszcze odwagi fotografować ich i tak np. mam ( moim zdaniem śliczną modelkę w domu) a nie potrafię jej jeszcze sfotografować i zabieram się do tego jak pies do jeża
fajnie, ze robisz w RAWach
ja pamiętam jak ja się fochowałem na samą myśl o RAWach. Ale jak kupiłem LR od razu poszło jak z górki. Suwaczki fajna sprawa, ale wiadomo - trzeba je opanować. A, że jest ich tam dużo, to można się pogubić (ja tak miałem na początku i dlatego nie chciałem przejść na "nowe" czyli RAWy).
Powiadasz Ludzie Cię interesują......musisz ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć - bo to trudna dziedzina, ale warta uwagi
a co to za modelka w domu jest
ostatnie foto - ciekawe jakby wyglądało z otwartymi oczami :smileytwisted:
powyżej dorzuciłem jeszcze jedną fotkę małżonki
poniżej z otwartymi oczami
oo !fajne, fajne.
Ale ostrość mogła być na oczach (sorki za czepianie się )
faktycznie - masz zacny materiał do ćwiczeń. Korzystaj !