anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pora pokazac Swiatu moje początki

Marvolo
Początkujący

Pora pokazac Swiatu moje początki

Po dłuzszym okresie wróciłem do aparatu i oto pare prób moich fotek stopniowo będe dodawał nowe.
Czekam na ocenę

Uzyta ALFA 300 + setowy obiektyw 18-70 bez dodatkowych swiateł

16 ODPOW. 16
profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Jeżeli jest to po prostu zdjęcie pamiątkowe to jest poprawne :)
Jeżeli zamysł był nieco bardziej ambitny to:
- góra zdjęcia pusta, ciemna.
- twarze umiejscowione bardzo centralnie
- wbudowana lampa błyskowa nie jest najlepszym źródłem światła
(oświetlenie jest płaskie)
- może warto użyć synchronizacji lampy z dłuższymi czasami naświetlania
( tło byłoby jaśniejsze)
- niezbyt dobrze wygląda obcięta ręka dziewczyny w czerwonej sukience
- źle wygląda jej lewe ramię.

Mam nadzieję że nie odbierzesz tego jako nadmierną krytyke ale jako wskazówki do dalszych prób.
Powodzenia :)

Marvolo
Początkujący

Zamysł w zdjeciu które omawiałes był nieco inny chiałem go uzyc do małej przeróbki na styl lat 40 i bardzej tamtego stylu fotografii postarm sie wrzócic fotke po przeróbce dodałem jescze dwie fotki

Ta sesja była raczej przypomnieniem jak sie fotografuje modelke za długa przerwa poszedłem bardzej jak reporter w teren niz fotograf ze sprzetem ze studja

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

W tej wersji już wygląda lepiej.
Właściwie to jeszcze ilustrowana analiza zdjęcia :)

ps Warto zamieszczać mniejsze fotki, np. dłuższy bok 800 pikseli
Powinno się wtedy zmieścić całe na ekranie

Marvolo
Początkujący

Dzieki za porade i czekam na ocen pozostałej dwójki z produkcji

wratislavian
Początkujący

Rafiki fajny komentarz obrazkowy:)
mam pytanie do autora. szumy na zdjeciach wydaja sie silniejsze niz matryca generuje na iso 400. czym to jest spowodowane?

EDIT:

a juz widze dlaczego. zdjecia sa za duze dlatego musiales bardziej skompresowac. zatem Rafiki ma racje duze fotki z szumem kompresyjnym wygladaja znacznie gorzej niz mniejsze fotki za to mniej spakowane.

lucas-----
Początkujący

Panie na zdjęciach bardzo ładne, no ale tu nie o to chodzi :-)
Nie wiem czy na Forum SONY wolno krytykować SONY - mam nadzieję, że nikt mi za to w twarz nie przyłoży, ale jak dla mnie na tym trzecim zdjęciu są strasznie duże (tzn. nieakceptowalne) szumy. Widać je nawet po przeróbce na zdjęcie w sepii. Możliwe, że nie byłby widoczne na papierowej odbitce, ale nie wszystkie zdjęcia drukuje się na papierze, a na ekranie monitora nie wygląda to najlepiej.

wratislavian
Początkujący

lucas przeczytaj co napisalem wyzej.

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

lucas napisał(a):

Panie na zdjęciach bardzo ładne, no ale tu nie o to chodzi :-)
Nie wiem czy na Forum SONY wolno krytykować SONY - mam nadzieję, że nikt mi za to w twarz nie przyłoży, ale jak dla mnie na tym trzecim zdjęciu są strasznie duże (tzn. nieakceptowalne) szumy. Widać je nawet po przeróbce na zdjęcie w sepii. Możliwe, że nie byłby widoczne na papierowej odbitce, ale nie wszystkie zdjęcia drukuje się na papierze, a na ekranie monitora nie wygląda to najlepiej.

Szumy zawsze, i z każdego aparatu wyjdą w takiej sytuacji, tył jest po prostu silnie niedoświetlony (sprawdzałem to kiedyś w praktyce), nie wiemy też czy został włączone DRO.
Na odbitce tego szumu praktycznie nie byłoby widać.

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

wratislavian napisał(a):

Rafiki fajny komentarz obrazkowy:)
...

Wydaje mi się że taki komentarz jest czytelny, łatwiejszy dom zrozumienia niż słowny.