Podziel się wrażeniami!
Po dłuzszym okresie wróciłem do aparatu i oto pare prób moich fotek stopniowo będe dodawał nowe.
Czekam na ocenę
Uzyta ALFA 300 + setowy obiektyw 18-70 bez dodatkowych swiateł
Jeżeli jest to po prostu zdjęcie pamiątkowe to jest poprawne
Jeżeli zamysł był nieco bardziej ambitny to:
- góra zdjęcia pusta, ciemna.
- twarze umiejscowione bardzo centralnie
- wbudowana lampa błyskowa nie jest najlepszym źródłem światła
(oświetlenie jest płaskie)
- może warto użyć synchronizacji lampy z dłuższymi czasami naświetlania
( tło byłoby jaśniejsze)
- niezbyt dobrze wygląda obcięta ręka dziewczyny w czerwonej sukience
- źle wygląda jej lewe ramię.
Mam nadzieję że nie odbierzesz tego jako nadmierną krytyke ale jako wskazówki do dalszych prób.
Powodzenia
Zamysł w zdjeciu które omawiałes był nieco inny chiałem go uzyc do małej przeróbki na styl lat 40 i bardzej tamtego stylu fotografii postarm sie wrzócic fotke po przeróbce dodałem jescze dwie fotki
Ta sesja była raczej przypomnieniem jak sie fotografuje modelke za długa przerwa poszedłem bardzej jak reporter w teren niz fotograf ze sprzetem ze studja
W tej wersji już wygląda lepiej.
Właściwie to jeszcze ilustrowana analiza zdjęcia
ps Warto zamieszczać mniejsze fotki, np. dłuższy bok 800 pikseli
Powinno się wtedy zmieścić całe na ekranie
Dzieki za porade i czekam na ocen pozostałej dwójki z produkcji
Rafiki fajny komentarz obrazkowy:)
mam pytanie do autora. szumy na zdjeciach wydaja sie silniejsze niz matryca generuje na iso 400. czym to jest spowodowane?
EDIT:
a juz widze dlaczego. zdjecia sa za duze dlatego musiales bardziej skompresowac. zatem Rafiki ma racje duze fotki z szumem kompresyjnym wygladaja znacznie gorzej niz mniejsze fotki za to mniej spakowane.
Panie na zdjęciach bardzo ładne, no ale tu nie o to chodzi
Nie wiem czy na Forum SONY wolno krytykować SONY - mam nadzieję, że nikt mi za to w twarz nie przyłoży, ale jak dla mnie na tym trzecim zdjęciu są strasznie duże (tzn. nieakceptowalne) szumy. Widać je nawet po przeróbce na zdjęcie w sepii. Możliwe, że nie byłby widoczne na papierowej odbitce, ale nie wszystkie zdjęcia drukuje się na papierze, a na ekranie monitora nie wygląda to najlepiej.
lucas przeczytaj co napisalem wyzej.
lucas napisał(a):
Panie na zdjęciach bardzo ładne, no ale tu nie o to chodzi
Nie wiem czy na Forum SONY wolno krytykować SONY - mam nadzieję, że nikt mi za to w twarz nie przyłoży, ale jak dla mnie na tym trzecim zdjęciu są strasznie duże (tzn. nieakceptowalne) szumy. Widać je nawet po przeróbce na zdjęcie w sepii. Możliwe, że nie byłby widoczne na papierowej odbitce, ale nie wszystkie zdjęcia drukuje się na papierze, a na ekranie monitora nie wygląda to najlepiej.
wratislavian napisał(a):
Rafiki fajny komentarz obrazkowy:)
...