Podziel się wrażeniami!
Witam.Jest to mój absolutny debiut z góry przepraszam za jakiekolwiek wpadki. Od niedawna mam alfę550 i próbuję się z nią zaprzyjaźnić.Dotychczas pstrykałem kompaktem Canon510 a wcześniej Zenitem E.Zdaje sobie sprawę że to co teraz chcę pokazać jest dalekie od tego co chcieli
byście oglądać ale pierwsze "koty za płoty".Proszę o komentarz.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Tadeusz napisał(a):
wojkra napisał(a):
Witam.Tadeusz dzięki za wizytę.O wietrze to tak asekuracyjnie że jest poruszone i brak ostrości.Pozdrawiam.
Wojciechu, zamiast asekuracji, trzeba się postarać trochę to: zdjęcie było zrobione na wietrze, na kołyszącym się liściu i to Minoltą jeszcze, plus Sigma 70-300. I nie jest to wycinek, tylko przycięte do kwadratu.
Może nie jest najlepsze, ale uważam je za przyzwoite.
A na czym polegało postaranie się? Ano stałem tam, nad tym motylkiem z 10 minut, zrobiłem 30-40 zdjęć - to jedno się nadawało. Ja jestem z niego zadowolony.
wojkra napisał(a):
to moje Sony 70-300 chyba dla mnie jest za ciężkie.
Witam.Lajam dzięki za wizytę ostatnio nie zdejmuję tego zooma a to kilka prób z kilkudziesięciu.
Zachodzik ładny, choć tak absolutnie centralny kadr, moim zdaniem, nie znajduje uzasadnienia. Gdyby iąć nieco tej czerni z dołu i trochę z boku moze lewego, tak by słońca znalazło sie w mocnym punkcie, m.z. poprawiłoby nieco odbiór.
Zaś samolot... pomijam kadr, ale zrobiłeś podstawowy błąd - zbyt krótki czas naświetlania, przez co smigło jest zamrożone w ruchu - wyglada niemal jakby stało.
Pnadto brakuje nieco ostrości (wyostrzasz po zmniejszeniu?) - choć to może być subiektywne - oglądam na lapku w pracy.
I szkoda, że tak od ogona - lepiej wyglądałby od przodu.
No i kadr - znów srodek - w tym przypadku zdjęciu dodaje statyki, a powinno być dynamiczne, wszak leci i to szybko, prawda?
Co do ważki, to nie obiektyw , ale cierpliwość jest bardzo wymagana.
Fociłem te owady 50 makro+ konwerter 1,5x i zdażało się, że siadały mi na palcu opartym na spuście migawki(szczególnie, gdy są zajęte polowaniem).
Pozdrawiam.
Witam.Tadeusz,akamel dzięki za wizytę.Tadeusz większość tego typu zdjęć robię z balkonu a przestrzeni między blokami jest niewiele i by w kadrze nie znalazły się ściany sąsiednich bloków niema wielkiego wyboru,zdjęcie samolotu jest zrobione na tle ciemnego nieba tuż przed burzą i przycięte do małego prostokąta.Pozdrawiam.
Wojkra, ja nie piszę uwag po, byś się tłumaczył jak było trudno, tylko po to, by kolejne zdjęcia były lepsze
Bywają niepowtarzalne sytuacje, które uwiecznione warto pokazać, nawet jeśli nie spełniają norm jakościowych. Jednak większość zdjęć da się zrobić inaczej - lepiej. Nasz uwagi sa po to, by pokazujący swoje zdjęcia nauczyli się nie tylko co należy zmienić, ostrzejszej samooceny, by dążyć do perfekcji i pokazywać (spośród setek zrobionych) tylko te warte pokazania.
Powodzenia!
Witam.Tadeusz dzięki za wizytę myślę że to zdjęcie jest lepsze od poprzednich.
Pozdrawiam.
wojkra napisał(a):
Witam.Tadeusz dzięki za wizytę myślę że to zdjęcie jest lepsze od poprzednich.
przyłącze się, zdecydowanie tak