Podziel się wrażeniami!
Witam .
W tym poście chciałbym porozmawiać o jako takim wyświetlaniu zrobionych przez nas zdjęć , posiadam 15" laptopa , belinea obook3, dość tani i w miarę solidny przenośny ( koń roboczy ).
Niestety zauważyłem że jakość zdjęć z mojej Alfy 200 wyświetlanej na laptopie jest dużo gorsza od zwyklego starego monitora CRT czy np plazmy/lcd z philipsa .
Wiadomo że laptop to nie sprzęt do obróbki fotografi itp , no ale trzeba taki problem jakoś rozwiązać .
Czy macie jakieś pomysły, rady ?? Może konkretne ustawienia matrycy ?
Jak wy i na czym oglądacie swoje zdjęcia ??
wydaje mi się że kalibracja ekranu powinna wystarczyć tyle że lapek nigdy nie będzie miał takiej jakości obrazu jak zwykły monitor noi podświetlenie matrycy też nie jest jakieś cudowne...
mam dla Ciebie rade. kup monitor crt za do 100zl jakąś 19" i podłącz kabelkiem do laptopa.
E tam crt... Ja na swój panel lcd w lapku nie mogę narzekać
A jaki masz panel / laptop ??
ASUS F5VL, odpowiednie stery do grafiki (oryginalne były ) plus program go zwiększania głębi kolorów.
Jeśli byś mógł to podziel się info na temat programu do zwiększania głębi nazwa , wersja ustawienia byłbym bardzo wdzięczny ,, aha jaką masz grafike na pokladzie ?? ja niestety intel chipset , jak kupowałem laptopa to jeszcze nie myślałem o fotografii
Grafika to ATI Radeon X2300 na sterownikach OmegaDrivers, są wydajniejsze od oryginalnych i łatwo się na nich "kręci" kartę, plus program ASUS Splendid Technology Utility do "ulepszania" kolorów.
Chipsety Intela nie cieszą się dobrą opinią...
Po co podkręcać kartę do obróbki zdjęć? Zawsze wydawało mi się, że overclocking służy podnoszeniu wydajności 3D
Możesz mi wytłumaczyć co znaczy "ulepszanie kolorów" - brzmi to jak jakiś bełkot marketingowy. Przecież software nie przeskoczy ograniczeń samych matryc LCD.
Lajam napisał(a):
Zawsze wydawało mi się, że overclocking służy podnoszeniu wydajności 3D
Lajam napisał(a):
Możesz mi wytłumaczyć co znaczy "ulepszanie kolorów"
Lajam napisał(a):
Przecież software nie przeskoczy ograniczeń samych matryc LCD.