Podziel się wrażeniami!
Witam .
W tym poście chciałbym porozmawiać o jako takim wyświetlaniu zrobionych przez nas zdjęć , posiadam 15" laptopa , belinea obook3, dość tani i w miarę solidny przenośny ( koń roboczy ).
Niestety zauważyłem że jakość zdjęć z mojej Alfy 200 wyświetlanej na laptopie jest dużo gorsza od zwyklego starego monitora CRT czy np plazmy/lcd z philipsa .
Wiadomo że laptop to nie sprzęt do obróbki fotografi itp , no ale trzeba taki problem jakoś rozwiązać .
Czy macie jakieś pomysły, rady ?? Może konkretne ustawienia matrycy ?
Jak wy i na czym oglądacie swoje zdjęcia ??
Ja te ustawienia mam wbudowane w oryginalny sterownik , dzisiaj oglądałem swoje foty rownolegle na swoim laptopie i samsungu kumpla , u niego są o niebo lepsze !
Bo Samsungi mają b. fajne matryce;)
Bardzo subiektywnie, powiedziałbym drugie najlepsze po X-Black'ach Vaio.
Co do matryc, istotnie są matryce i "matryce" Na jednych pracuje się powiedzmy komfortowo, na innych trzeba mrużyć oczy żeby coś zobaczyć:/
Co do monitorów to faktycznie nawet profesjonalne LCD na matrycach S-IPS/S-PVA ciągle nie dorównują profesjonalnym CRT
W wielu agencjach reklamowych/graficznych, monitor LCD jest jeden. Z tego dobrodziejstwa nowoczesnej technologii korzysta Pani Sekretarka Cała reszta ma po 50kg masy na biurkach Polecam forum www.mva.pl - sporo tam o monitorach, matrycach itd. się można dowiedzieć:)
A wracając do matrycy w nb, to niestety niewiele w temacie da się zrobić:/
Ewentualnie, zmienić laptopa;)
Jakbym miał subiektywnie uszeregować nb wg matryc, byłoby to coś takiego:
Sony Vaio -> Samsung -> nowe matryce Acera (LCD Clear Panel czy coś takiego) -> Lenovo LED -> Asus LED -> Toshiba -> Fujitsu-Siemens -> HP... o tworach typu Aristo itp nie wspominam:)
Z MSI, Apple, Dell, NEC, i tym podobnymi nie mam niestety kontaktu, więc w żaden sposób nie mogę się wypowiedzieć.
Mówimy oczywiście o sprzęcie powszechnym, ogólnie dostępnym, komercyjnym
znalazłem uzywanego CRT'ka 19" za okolo 80 zł ( pewnie poleasingowy ) podobno bez rys itp ... warto ??
grzechu1984 napisał(a):
znalazłem uzywanego CRT'ka 19" za okolo 80 zł ( pewnie poleasingowy ) podobno bez rys itp ... warto ??