Podziel się wrażeniami!
Posiadam alfe 390 i nie wiem jakie obiektyw wybrac Sony 55-200 czy moze Sony 75-300 czy jest jakis obeiktyw w podobnej cenie i parametrach do tych jaki mozna zakupic zeby dobrze pieniadze wydac
madzia4133 napisał(a):
Mogę wydać 1500-1600. Muszę się porządnie zastanowić, a to nie będzie łatwe coś czuję ;x
Musisz zadac sobie pytanie do czego glownie bedziesz ten sloiczek uzywac.
Jesli glownie wnetrza itp to zdecydowanie 35mm 1.8, jesli troszke portretowo i moze streetowo to zdecydowanie polecil bym 50mm 1.4.
Oprócz ogniskowej i jakości wykonania która była do tej pory poruszana jest jeszcze aspekt ostrości, jakiej oczekujesz od szkła. Zarówno 50-tkę 1.4 jak i 1.8 trzeba przymknąć do podobnej wartości żeby było ostro także tutaj nie ma różnicy. Ale z drugiej strony takie szkiełka jak 35mm 1.4 czy 50mm 1.4 warto kupić dla mydła przy pełnej dziurze. Wyprzedzając komentarze, wykorzystanie tego efektu daje naprawdę kapitalne efekty i nie zawsze musi być "ostro od początku"
Dibo napisał(a):
Oprócz ogniskowej i jakości wykonania która była do tej pory poruszana jest jeszcze aspekt ostrości, jakiej oczekujesz od szkła. Zarówno 50-tkę 1.4 jak i 1.8 trzeba przymknąć do podobnej wartości żeby było ostro także tutaj nie ma różnicy. Ale z drugiej strony takie szkiełka jak 35mm 1.4 czy 50mm 1.4 warto kupić dla mydła przy pełnej dziurze. Wyprzedzając komentarze, wykorzystanie tego efektu daje naprawdę kapitalne efekty i nie zawsze musi być "ostro od początku"
Dibo napisał(a):
Ale z drugiej strony takie szkiełka jak 35mm 1.4 czy 50mm 1.4 warto kupić dla mydła przy pełnej dziurze. Wyprzedzając komentarze, wykorzystanie tego efektu daje naprawdę kapitalne efekty i nie zawsze musi być "ostro od początku"
Raczej portrety
Oczywiście jestem amatorką , robię to co lubię , nie zawsze mi wyjdzie,ale się uczę I chyba jednak zdecyduje się na tą 50mm 1.4, mam jeszcze tydzień do namysłu , ale raczej już wiem co i jak
W lipcu idę na wesele , będą dwie 'amatorki' ja
390 i jakiś nikon. Może jakieś fajne coś wyjdzie z tą stałką .
I jeszcze raz wielkie dzięki !
madzia4133 napisał(a):
chyba jednak zdecyduje się na tą 50mm 1.4, mam jeszcze tydzień do namysłu , ale raczej już wiem co i jak
W lipcu idę na wesele , będą dwie 'amatorki' ja
390 i jakiś nikon. Może jakieś fajne coś wyjdzie z tą stałką .
Mam nadzieję, że będzie dobrze służył, życzę już dziś udanych zdjęć na weselu...Ale tak od siebie jeszcze proszę się zastanowić nad moją propozycją
Dziękuję !
Lajam napisał(a):
Dibo napisał(a):
Ale z drugiej strony takie szkiełka jak 35mm 1.4 czy 50mm 1.4 warto kupić dla mydła przy pełnej dziurze. Wyprzedzając komentarze, wykorzystanie tego efektu daje naprawdę kapitalne efekty i nie zawsze musi być "ostro od początku"
Tam nie ma mydła przy pełnej dziurze, szczególnie w 50/1.4.
35/1.4 G to optyka o zupełnie innej charakterystyce, coś unikalnego, szczególnie na pełnej klatce.
W sumie jeszcze 2 obiektywy stałoogniskowe w systemie mamy takie niesamowite: 85/1.4 i 135/1.8, przy czym 135 jest nieprawdopodobnie ostra od pełnej dziury.....
Dibo napisał(a):
jednak patrząc na 135-tkę cajsa trochę mydli