Podziel się wrażeniami!
Witam!
Ze względu na ograniczone fundusze (200zł) mam propozycję kupna 2 lamp - wybór musi być mój - pierwsza to Soligor PZ-400AFM nowa , druga to Minolta 5400xi.
No i tu mam wielki problem bo każdy ze sprzedających zachwala swoją.Znam specyfikacje tych lamp,ale dylemat z wyborem mam dalej,a dzisiaj muszę dokonać wyboru.
Proszę może ktoś kto sporo czasu fotografuje używając lampy błyskowej coś doradzi.
Wiem systemowa byłaby najlepsza,ale na razie nie mam kasy.
Witaj
Zdajesz sobie sprawę, że obydwie lampy "systemowe" to sa tylko z uwagi na stopkę? Są to lampy dedykowane do Minolty, a więc z Sony będą współpracować tylko w trybie manualnym - czyli pełna moc błysku i ręcznie zmniejszona, np. 1/2, 1/4... itd. mocy.
Tyle, że Minolta jest mocniejsza od tego Soligora.
Jesteś pewien, że chcesz się bawić w ręczne ustawianie? W tej chili można trafić używaną HVL-42 za mniej niż 500zł. Wiem, że to 2x drożej, ale to jest lampa systemowa - z WL, HSS i pełną automatyką.
Tadeusz napisał(a):
Witaj
Zdajesz sobie sprawę, że obydwie lampy "systemowe" to sa tylko z uwagi na stopkę? Są to lampy dedykowane do Minolty, a więc z Sony będą współpracować tylko w trybie manualnym - czyli pełna moc błysku i ręcznie zmniejszona, np. 1/2, 1/4... itd. mocy.
Tyle, że Minolta jest mocniejsza od tego Soligora.
Jesteś pewien, że chcesz się bawić w ręczne ustawianie? W tej chili można trafić używaną HVL-42 za mniej niż 500zł. Wiem, że to 2x drożej, ale to jest lampa systemowa - z WL, HSS i pełną automatyką.
Skoro masz masz lampę o LP=35 i jest za słaba, to tylko Minolta. Ma LP=54, a Soligor tylko LP=40.
Tadeusz napisał(a):
Skoro masz masz lampę o LP=35 i jest za słaba, to tylko Minolta. Ma LP=54, a Soligor tylko LP=40.
LP zawsze jest podawane dla ISO100. Dla lamp z "zoomem" LP jest zazwyczaj podawane dla najdłuższej ogniskowej - ze względów marketingowych - wtedy LP jest największa.