Podziel się wrażeniami!
Ostatnio rozmyślam nad przeprowadzeniem pewnej zamiany w swoim ekwipunku. Mianowicie planowałem sprzedać Sigme i za te pieniądze zakupić:
Sony 85/2.8
Sony 35/1.8
Minolta 70-210/4 (w zastępstwie tele)
Takie cos chodzi mi po głowie, z uwagi tego, że Sigma waży sporo, rzadko ją noszę, a demonem ostrości na 2.8/4 nie jest.
Tutaj mam do Was pytanie:
Czy wyżej wymieniona zamiana coś da? Czy flinta ma w miarę sprawny AF, tak aby zastąpić sigme (rzadko w sporcie) ?
Do jakości na 2.8 mialbym Sonego, bo czytałem całkiem niezle opinie.
Co myślicie o takich posunięciach ?
Quartz napisał(a):
Sigma na f/4 (domknięta o 2 działki) i tak powinna być lepsza, niż flinta w pełni otwarta.
Quartz napisał(a):
Mam do Was jeszcze 1 pytanie - zdarza się Wam brak komunikacji z body, przy zapięciu cięższego szkła ?
Ano fakt, 1 działka przysłony to będzie
Co do problemów z komunikacją body>szkło: zapinam obiektyw, pojawia się informacja F/--, próbuję docisnąć - nic.
Muszę zdjąć, zapiąć ponownie, aparat zrestartować, a i tak nie zawsze działa.
Quartz napisał(a):
![]()
Co do problemów z komunikacją body>szkło: zapinam obiektyw, pojawia się informacja F/--, próbuję docisnąć - nic.
Gucio50 napisał(a):
Sklep lub polski serwis Sigmy, bez problemu wymienia takie obiektywy. które w warunkach goracego lata we Włoszech, Grecji lub Egiptu moga całkowicie ignorować sygnały z body.
piotruso napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Sklep lub polski serwis Sigmy, bez problemu wymienia takie obiektywy. które w warunkach goracego lata we Włoszech, Grecji lub Egiptu moga całkowicie ignorować sygnały z body.
Raczej ciężko będzie. Obiektyw nieprodukowany od ... uuuu lub jeszcze dłużej.
piotruso napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Quartz napisał(a):
![]()
Quartz napisał(a):
piotruso napisał(a):
Nie pogniewam się, gdyby mi dali 70-200/2.8 OS HSMW obecnej chwili nie wysyłam - mam 3 lata gwarancji na sigmę, więc jak coś się pogorszy, to spokojnie, jeszcze zdążę to załatwić.
Ostatnio znów przeczyściłem styki, wytarłem trochę kurzu z bagnetu sigmy, i działa![]()
piotruso napisał(a):
Moderatorzy, dajcie mi jakiegoś czasowego owoca to może prze czas z zakazem pisania polepszy mi się.