anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SERWIS EXTRA PLUS BCC–Y5

spolMiszka1hsrne
Nowicjusz

SERWIS EXTRA PLUS BCC–Y5

Właśnie doznałem szoku czytając fragment regulaminu SERWIS EXTRA PLUS BCC–Y5. Otóż zdaniem Sony można przewidzieć uderzenie pioruna oraz trzęsienie ziemi! Setki naukowców na całym świecie głowią się nad tym problemem, a tu firma Sony - proszę bardzo - znalazła jakiś na to sposób. Dowodem tego jest ów zapis w SERWIS EXTRA PLUS BCC–Y5 wyłączający ze Zdarzeń Losowych właśnie uderzenia piorunów i wstrząsy sejsmiczne. To jakiś niesmaczny żart.
I TERAZ POWAŻNIE: Chciałem wykupić SERWIS EXTRA PLUS BCC–Y5, ale przy takich zapisach regulaminu nie wiem przed czym taka umowa będzie chronić mój nowy HX850. Wydam pieniądze i - w wypadku konieczności skorzystania z takiego serwisu - Sony odrzuci moje zgłoszenie. A jeszcze dźwięczą mi w uszach słowa sprzedawcy w Sony Center zachęcające do wykupienia tej usługi, "wie Pan - pies wskoczy na mebel i zrzuci telewizor - serwis Sony naprawi sprzęt albo dostanie Pan nowy TV, tej samej klasy".
POMÓŻCIE - nie chce zostać jeleniem, bo dałem się namówić na produkt obwarowany tyloma zastrzeżeniami, że nic z tego nie będę miał. Jak to jest tak naprawdę z tymi gwarancjami Extra Plus Sony?

6 ODPOW. 6
spolDon1fhkbr
Początkujący

Miszka - a czytałaś jakie wyłączenia ma polisa AC w samochodzie?

Nie panikuj. Tu nie chodzi o coś takiego jak przewidzenie czegoś, a jedynie masz jawnie napisane za co płacisz i przed czym Cie to chroni, a przed czym nie. Sprzedawca w CS-ie ma rację i dobrze Cie poinformował. Dodatkowo z tego co wiem w przypadku przepięcia możesz mieć inny produkt ubezpieczeniowy (chroniące cały dom), inne urządzenie, które chroni przed przepięciami np. ochronniki klasy A(w przypadku linii napowietrznej),B,C i listwę zabezpieczającą klasy D (która też może mieć swoje "ubezpieczenie"), zażądać odszkodowania od dostawy prądu, czy po prostu podczas burzy czy nieobecności odłączać telewizor od prądu. Więc moim zdaniem trąbisz i szukasz dziury w całym. Poczytaj inne umowy... Potem porównaj ilość i rodzaj wyłączeń.

A cały pakiet SERWIS EXTRA PLUS z tego co wiem chroni telewizor nawet w momencie transportu ze sklepu do domu, jakieś nieszczęśliwe wypadki przy montażu telewizora, zbicie telewizora przez dziecko itd itp. Poza oczywistymi naprawami gwarancyjny także np. telewizor zastępczy na czas naprawy...

spolMiszka1hsrne
Nowicjusz

Don - dziękuję za zabranie głosu w sprawie :)
Nie do końca mogę się z Tobą zgodzić - nie po to wykupuję dodatkowe ubezpieczenie/gwarancję, by odłączać TV od prądu np. podczas burzy. Skoro Sony wyłącza odpowiedzialność od uderzeń piorunów to musiałbym odłączyć TV już w chwili pojawienia się czarnych chmur na horyzoncie - w przeciwieństwie do Sony nie potrafię przewidzieć czy z takiej chmury zrodzi sie burza z piorunami.
Poza tym punkt 3.6 b) stanowi, że gwarancja nie ma zastosowania w wypadku: "wszelkiego rodzaju uszkodzeń, będących następstwem działania czynników zewnętrznych,
w tym uszkodzeń o charakterze mechanicznym i wywołanych nimi wad Produktu". Zatem nieszczęśliwe wypadki przy montażu TV też mogą dyskwalifikować.
I tak pewno wykupię SEP, ale jakiś taki niesmak po przeczytaniu warunków pozostaje.

spolDon1fhkbr
Początkujący

Miszka napisał(a):

3.6 b) stanowi, że gwarancja nie ma zastosowania w wypadku: "wszelkiego rodzaju uszkodzeń, będących następstwem działania czynników zewnętrznych,
w tym uszkodzeń o charakterze mechanicznym i wywołanych nimi wad Produktu". Zatem nieszczęśliwe wypadki przy montażu TV też mogą dyskwalifikować.

Ale montaż telewizora to bym podciągnął pod 3.7, który nie ma takiego podpunktu. Przynajmniej tak się mnie wydaje.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Zapewne w tym roku wiele firm by zbankrutowało gdyby nie klauzula o piorunach.
Ja tylko 6 razy w okresie burz wymieniałem modem tepsy właśnie dzięki piorunom

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Miszka napisał(a):

już w chwili pojawienia się czarnych chmur na horyzoncie - w przeciwieństwie do Sony nie potrafię przewidzieć czy z takiej chmury zrodzi sie burza z piorunami.

Ja naprawdę nie rozumiem tej argumentacji.

Chmury burzowe są bardzo charakterystyczne. Wiedza na ich temat to nie jakaś tajemna magia..to zakres geografii szkoły średniej.

Burza nadchodzi w sposób bardzo przewidywalny, nie przychodzi nad Twój dom znikąd i nagle z zaskoczenia. Dziś mamy ten komfort, że możemy śledzić "trasy" burz nawet w sieci - http://www.gdziejestburza.pl/ http://www.burze.dzis.net/?page=mapa

Co do całego tematu - nie sposób zawrzeć w postanowieniach gwarancyjnych wszystkich sytuacji objętych naprawą lub wyłączających je z naprawy.

Każdy przypadek usługi serwis extra plus bcc-5 jest rozpatrywany przez Sony indywidualnie.

lewalcz72
Nowicjusz

Ja wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie extra plus i nie żałuje,po roku czasu od zakupu tv sony brawia 55 cali,wnuczek rozbił mi piłką matryce,telewizor był nie do naprawy,firma Sony dała mi w ramach tego ubezpieczenia nowy tv lepszy od poprzedniego.Jeszcze przywiezli mi telewizor z Radomia do Warszawy bezpłatnie.Brawo SONY wreszcie prawdziwie porządna firma!!!!!