Podziel się wrażeniami!
Rok 2018 - ulegam reklamom SONY i kupuję na raty spłacane z emerytury dość drogi telewizor Sony KD-55A1. Radość wielka. Obraz krystaliczny. Kolory idealne. Niestety po roku użytkowania tj. w 2019r. w dolnej części ekranu pojawiają się kolorowe pasy. Reklamuję. Zjawia się technik z serwisu gwarancyjnego. Stwierdza wypalenie matrycy. Wymieniają mi telewizor na inny z wznowieniem gwarancji. O zgrozo! Po następnym roku użytkowania sytuacja się powtarza. Znów pojawiają się kolorowe paski u dołu ekranu. Ponowna reklamacja. Zjawia się technik. Dokonuje oględzin. Telewizor przepracował niecałe 2 tys. godzin. Po trzech tygodniach otrzymuję z Serwisu bardzo urzędowe pismo, w którym informuje się mnie, że nie dokonają naprawy bo ponoć użytkowałem telewizor niezgodnie z instrukcją. Jestem zaskoczony. Ta sama usterka. Rok temu uznana. Po roku nie uznana. Zarzuca się mi że oglądam programy informacyjne, a z tego powodu ramka wypala panel?????. Pytam się czy telewizor kupuje się do ozdoby, czy do oglądania treści medialnych. Srednio panel przez rok pracował niecałe 6 godzin dziennie. Owszem programy informacyjne były oglądane ale najwyżej do 2 godzin dziennie.
Co to za telewizor na którym nie wolno oglądać niektórych treści. Co to za producent który świadomy wadliwej konstrukcji, reklamuje swój wyrób i informuje że będzie on pracował 100 tysięcy godzin!
W wyniku oszustwa SONY zostają mi do spłaty raty i telewizor który w niedługim czasie wyląduje na śmietniku.
Jeszcze raz ostrzegam! Nie róbcie tego co ja, i z daleka omijajcie telewizory SONY OLED!!!!!!!
Witam,
@AnJa23 czy serwis podał dlaczego odmawia gwarancji bo z informacji przekazanych z supportu otrzymałem następująco odpowiedź:
Nawiązując do zgłoszenia, informuję, iż zgodnie z instrukcją odświeżanie panelu należy wywołać ręcznie tylko wtedy, jeżeli pojawi się efekt retencji obrazu.
Co istotne, nie należy robić tego jednak częściej niż raz w roku. Zbyt częste wymuszanie tego procesu może doprowadzić do uszkodzenia odbiornika.
Telewizory klasy OLED marki Sony wyposażone są w szereg zabezpieczeń, zmniejszających prawdopodobieństwo wystąpienia retencji obrazu.
Wiele z nich dzieje się samodzielnie bez udziału i wiedzy klienta.
Dlatego nie rekomendujemy odłączania odbiornika od prądu, ponieważ przerywa to procesy przebiegające w tle.
Przykładem jest tutaj czyszczenie/kalibracja ekranu, która dzieje się w trybie Standby co określoną ilość przepracowanych godzin.
Manualne odświeżanie jest procesem dodatkowym i powinno być stosowane tylko i wyłącznie zgodnie z zapisami instrukcji.
Wszelkie informacje dotyczące prewencji retencji obrazu znajdują się w specjalnym rozdziale instrukcji„Ochrona ekranu telewizora (Telewizor OLED)”.
Pozdrawiam
Telewizor jest stale podłączony pod zasilanie. Serwis stwierdził że wypalenie ekranu OLED i utrwalone kontury są spowodowane statycznie wyświetlanymi tymi samymi treściami obrazu. Stwierdzono, że retencja obrazu powstaje z winy użytkownika. To jakaś paranoja. Oglądam 15 minut wiadomości TVN, następnie 15 minut reklam, dalej nie da się tego dalej oglądać. Następnie przechodzę na NETFLIXA lub YouTube i to wszystko. Żadnych gier! TO MA BYĆ WYŚWIETLANIE CAŁY CZAS TYCH SAMYCH STATYCZNYCH TREŚCI OBRAZU!!!!!!????????. Żądają abym kupiła, zapłaciła i broń Boże niczego nie oglądała. To nie były małe pieniądze wydane na ten przeklęty telewizor.
AnJa23,
Pozdrawiam serdecznie,
Szanowny Ekspercie Sony!
Dziękuję za wyczerpujące wywody na tematy poruszone w moim wpisie. Doceniam to że odważył się Pan przyznać że "wadą tych telewizorów jest ryzyko wypalania matrycy". Potwierdził Pan, że wyrób ma wadę. Ma wadę i to mocno ukrytą przez Producenta. Pouczające porównanie korzystania z samochodu z oglądaniem TV jest nie na miejscu. Powołuje się Pan na instrukcję obsługi! Na jaką instrukcję obsługi! Wraz z TV otrzymałam "Przewodnik" Żyjemy w Polsce i każdy powinien rozumieć znaczenie wyrazu INSTRUKCJA OBSŁUGI i wyrazu PRZEWODNIK. Instrukcja nakazuje sposób postępowania. Przewodnik informuje, a to jest zasadnicza różnica. Zastosuję Pański sposób rozumowania - czy przewodnik turystyczny zmusza do zwiedzania? Nic mi nie wiadomo aby naprawa w roku 2019 była wykonana warunkowo? Nawet nie otrzymałam w tym zakresie informacji ustnej, nie mówiąc o pisemnej. Czy potwierdza Pan, że naprawy gwarancyjne wykonujecie wg. uznania? Według jakich zasad następuje to uznanie? Coś Pan przesadził z ilością nagłych odłączeń TV od zasilania. Jeśli następowały odłączenia to chyba tylko w przypadku zaniku dostaw energii elektrycznej, co zdarza się bardzo rzadko. Wyłączenie pilotem w stan czuwania mogło nastąpić tyle razy. Informuję po raz kolejny, że:
1. Odbiornik stale był podłączony do gniazda zasilającego.
2. Nie były odbierane treści z czarnymi pasami.
3. Nie wyświetlałam statycznych obrazów jak zdjęcia czy reklamy.
4. Nie gram w gry video.
5. Nie wyświetlam statycznych treści aplikacji.
6. Wszystkie stacje TV wyświetlają swe logo. Jednak treści Tv są wyświetlane najmniej. W zasadzie TV służy do oglądania NETFLIXA i You Tube.
7. Stosowany jest tryb szerokoekranowy.
8. Obraz ustawiony na standardowy.
Co jeszcze zostało, może TV nie uruchamiać tylko traktować jako ozdobę?
Pozdrawiam! i informuję, że nie zrezygnuję z dochodzenia spełnienia moich praw jako konsumenta.
AnJa23,
Dla uściślenia, możliwość wypalenia matrycy nie jest wadą telewizorów Sony, tylko technologii OLED, która może wystąpić w przypadku nieprawidłowego użytkowania telewizora.
Informacje przesłane w poprzedniej odpowiedzi otrzymałem bezpośrednio z serwisu. Zachęcam do ponownego kontaktu z serwisem, który z pewnością wyjaśni Pani wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie,
Szanowny SONY Ekspert Sony!
Dziękuję za udostępniony link https://www.videotesty.pl/artykul/1547/wypalanie-sie-telewizorow-oled-czy-jest-sie-czego-obawiac/. Czy zaznajomił się Pan z całym materiałem który mi polecił? Obawiam się że nie! Cytuję jeden z głosów w dyskusji pod tym materiałem: "Mam Philipsa oled 65 cali ( z 2018 roku). Obraz i kolory super,
Wczesniej mialem plazme panasa i oled jest duzo lepszy......ale niestety
po 8 miesiacach na srodku matrycy na dole niebieskie paski widoczne na
czerownym i zóltym tle. Oczywiscie na wysokosci pasków od TVN 24.
Program ten ogladam oczywiscie dosc czesto ale nigdy nie dluzej niz 2-3
godziny. Tak wiec niestety ale matryce sie wypalają. Zgoslilem
reklamacje do Philipsa. W ten sam dzien przyjechal technik, probil
zdjecia matrycy, dane z menu seriwisowego i po 4 dniach otrzymalem
decyzje o wymianie matrycy. Za 2 dni przyjezdzają po telewizor:):).
Fajna reakcja serwisu ale niestety matryce sie wypalają....i co dziwne
nie logo czy nieruchomy kwadrat z napsiem TVN24 i godzina, tylko na
srodku granice pasków informacyjnych ktore przeciez zmieniają kolor i
grubosc.....szkoda"
Co Pan na to? Odpowiedź jest oczywista. Philips szanuje klienta. Sony olewa! Jeśli zapłacił, to niech głowy nie zawraca tym, że odbiornik TV nie nadaje się do oglądania TV !
Przecież to typowa wrzutka reklamowa dotycząca konkretnego producenta.
Nie można wierzyć we wszystko co piszą w internetach.
Może wrzuta - jednak polecana do zaznajomienia przez SONY. SONY poleciło mi link! Działają przeciwko sobie?
Ale mi chodzi o ten komentarz do zalinkowanego artykułu.
Ten dotyczący TV Philipsa. Dodany zresztą rok po dacie tego artykułu.
Opłacone słupy robią takie pseudoreklamy.