anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Opinie i recenzje o telewizorze sony bravia 40 z5500

qaz-----
Początkujący

Opinie i recenzje o telewizorze sony bravia 40 z5500

Przymierzam się do kupna telewizoru sony 40 cali z 5500. Bardzo proszę o opinię czy jest dobry jaki jest dźwięk obraz itp. DZIĘKI

12 ODPOW. 12
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witam, podobne tematy już były, to żeby nie dublować wypowiedzi przeczytaj opinie w tych wątkach, jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania, to wal śmiało :D :

viewtopic.php?f=54&t=3050

viewtopic.php?f=54&t=2187

spolak
Początkujący

qaz napisał(a):

Przymierzam się do kupna telewizoru sony 40 cali z 5500. Bardzo proszę o opinię czy jest dobry jaki jest dźwięk obraz itp. DZIĘKI

Na stronie http://hdtvpolska.com/ zamieszczony jest test tego modelu. Poniżej cytuję wyniki:

ZA:

+ design - cienka ramka robi wrażenie
+ 200Hz - działa i jest w pełni dopracowane
+ wszystkie najnowsze tryby typu 24p, 1080p, 200Hz itd - nic mu nie brakuje
+ bardzo dobra czerń stawiająca ekran w czołówce rynkowych LCD (nie ma problemów z cloudingiem)
+ dzięki algorytmom BE3, wyjątkowo dobra jakość sygnału SD
+ obsługa DVB-T MPEG4
+ DLNA (AppliCast, zdjęcia, filmy, muzyka i inne sieciowe gadżety)
+ funkcje ECO powodujące, że telewizor jest przyjazny dla środowiska (szybki wyłącznik, elektroniczne instrukcje itp)
+ Bravia Engine 3 i wpływ tego rozwiązania na wyświetlane kolory, szczegóły

PRZECIW:

- stosunkowo gruba obudowa
- nieco wolne menu telewizora
- utrudniona regulacja overscanu. Trzeba wiedzieć, co zrobić. Trzeba przeczytać dokładnie instrukcję lub test na hdtvpolska wink.gif
- brak odtwarzania wielu popularnych formatów video przez USB
- do tanich ten ekran nie należy
- nieco gorszy dźwięk z głośników w stosunku do modelu Z4500

kiloan
Początkujący

Mam ten TV od blisko trzech tygodni, i obraz jest naprawdę niezły, ale niedawno pojawiły się na matrycy dwa subpixele. Jutro ma być pan z serwisu aby zrobić zdjęcia, zobaczymy jak na to zareaguje Sony Poland ( w końcu to nowy model za ponad 6 tys. zł) :c7

Zimny_
Użytkownik

Znalazłem fajny test Z5500:

http://hdtvpolska.com/lofiversion/index.php/t16459.html

bardzo ciekawie i szczegółowo opisane. Może rozwiać wątpliwości. Pierwszy raz widzę tak szczegółowo rozpracowany LCD.

spolak
Początkujący

kiloan napisał(a):

Mam ten TV od blisko trzech tygodni, i obraz jest naprawdę niezły, ale niedawno pojawiły się na matrycy dwa subpixele. Jutro ma być pan z serwisu aby zrobić zdjęcia, zobaczymy jak na to zareaguje Sony Poland ( w końcu to nowy model za ponad 6 tys. zł) :c7

Mam to samo w modelu 40WE5W - dwa czerwone subpiksele. Niestety matryca nie została wymieniona bo te dwa subpiksele nie są w części centralnej ekranu. :c8

kiloan
Początkujący

spolak napisał(a):

kiloan napisał(a):

Mam to samo w modelu 40WE5W - dwa czerwone subpiksele. Niestety matryca nie została wymieniona bo te dwa subpiksele nie są w części centralnej ekranu. :c8

U mnie pewnie będzie tak samo :c8 , bo pan z serwisu powiedział, że skoro nie są w centralnej części tylko z boku to matryca mieści się w normie. Ja za radą kolegi z innego forum delikatnie pukałem przez ściereczkę z mikrofibry w ten pikselik i jeden zgasł :smileythumbsup: Możesz spróbować , tylko bardzo ostrożnie i delikatnie : pukanie i lekkie pocieranie - może pomoże. jak są to kolorowe subpixele to czasami same gasną :c3

Razak-----
Początkujący

kiloan napisał(a):

Niestety z tego co się orientuje, to mała szansa na wymianę, bo 2 mieszczą się w normach ISO (odpowiednie normy są również dla laptopów). Byłaby szansa tak jak pisze spolak, gdyby znajdowały się w centrum ekranu. Z drugiej strony widzisz je z 2m oglądając tv? Jeśli nie to nie ma po co walczyć.

oldguest
Początkujący

spolak napisał(a):

- stosunkowo gruba obudowa

Stosunkowo do czego? Bo z tego co na oko można zobaczyć to jest to najcieńszy telewizor Sone-go ze standardowym podświetlaniem (znaczy nie LED, a X4500 jest i tak sporo grubszy)

spolak napisał(a):

- utrudniona regulacja overscanu. Trzeba wiedzieć, co zrobić. Trzeba przeczytać dokładnie instrukcję lub test na hdtvpolska wink.gif

Jakiś niesmaczny żart. Jak ktoś się nim 5 minut pobawi na pewno znajdzie a co najmniej połowa ludzi na forum nie wie po co i do czego jest overscan. A jak już się dowiedzą to dopiero po podłączeniu komputera przez HDMI kiedy to trochę utnie chodź nie zawsze bo niekiedy automat zadziała i wyłączy overscan automatycznie (przynajmniej w W5500 tak działa).

spolak napisał(a):

- nieco gorszy dźwięk z głośników w stosunku do modelu Z4500

To też trochę naciągane ale niech będzie. Niestety odchudzenie obudowy w większość przypadków odbija się na dźwięku (nie tylko w marce Sony). Po za tym od czego jest kino domowe albo zestaw dedykowany który nam "naprawi" dźwięk HT-CT500

Zimny_
Użytkownik

Nie znam się na tych normach, ale wiem że każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie. Jeśli pixel świeci tak, że serwis uzna jako defekt, to wymienią. Ja miałem (mam) monitor innej znanej firmy (nie będe robił antyreklamy, chociaż wcześniej już o tym pisałem), mam w centralnym punkcie 3 martwe pixele. Świecą na zielono. Oczywiście wysłałem na serwis, a ten odpowiedział, że pixele mieszczą się w normie. Problem jest taki, że telewizor oglądamy z ok 2m. Przed monitorem siedzę w odległości ok 0.5m. Do 3 świecących na zielono pixeli już się przyzwyczaiłem, ale i tak uważam że powinni wymienić panel. Cóż, normy to normy.