anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problemy z TV ( motionflow )

profile.country.PL.title
Lived-----
Użytkownik

Problemy z TV ( motionflow )

Witam. Mam problem który nie wiem z czego wynika. Model TV 46z4500 reklamowany jako MotionFlow 200Hz. Standardowe ustawienie MotionFlow to 100Hz. Maksymalne to maks (200). I tu sie pojawia problem. Obraz staje sie ładniejszy wręcz żywy, przepękny, ale podczas oglądania filmu na Bluray-u pojawiają się smugi, zgubione klatki itd. To samo tyczy się obraz SD. Jednoczeście ustawienia typu dynamiczny kontrast itd sprawiają że czarny staje się nawet czerwony, zaś kontrast szaleje raz przyciemniając obraz raz rozjaśniając.
Tak więc użytkownicy ....
Czy mam coś ustawione nie tak czy macie podobne wrażenia.

- ustawienia :
- Obraz - normalny - (na żywym nie da się oglądać)
- MotionFlow -normalny - (na maks 200Hz sie klatkuje, zostwia pixele{duże piksele})
- Tryb filmu - Automat 1
- Zaawansowane zwiększanie kontrastu (wyłączone) - inaczej szaleje kontrast

PO co mi tryb 200Hz jak nie da się go oglądać i zaawansowane zwiększanie kontrastu które niezrozumiale rozajeśnia i przyciemnia obraz kiedy jest to zupełnie niekonieczne ??

52 ODPOW. 52
profile.country.pl_PL.title
juri-----
Początkujący

a ja mam takie mały filmik z mojej 40z5500 tylko mnie ciekawi jedna rzecz, przy ustawieniach sport i 200Hz czy jest coś niepokojącego
http://www.youtube.com/watch?v=fDcFWtVYVwU

http://www.youtube.com/watch?v=JLHaDTW4dvo

te kwadraciki w animacji to widać gołym okiem to nie wina nagrania

Zimny_
Użytkownik

Jeśli faktycznie tak się dzieje, to są dwie możliwości. Albo przyczyna telewizora, albo sprzętu (sygnału) zewnętrznego. Jeśli przyczyna telewizora, to albo coś z portem HDMI, albo z elektroniką - proponuję wezwać serwis. Jeśli taki efekt jest na każdym urządzeniu jakie podłączasz do telewizora, tzn że to jest telewizor. Jeśli efekt występuje na jednym, paru kanałach, może to być wina nadawcy sygnału i złej kompresji. Jeśli efekt występuje na wszystkich kanałach na tym urządzeniu, a nie występuje na innych urządzeniach, może to być wina urządzenia. Kabel też jest ważny. Sprawdzając inne urządzenia, użyj innego kabla.
Moja rada, jeśli taki obraz często się powtarza, to wezwij serwis. Serwis przejedzie do Ciebie i sprawdzi.

Ravi-----
Początkujący

Dokładnie sprawdź na różnych sygnałach DVD, blu ray jak sprawa wygląda jeśli się powtarza na każdym to znaczy, że prawdopodobnie jest to wina telewizora, pozostaje wtedy skorzystać z gwarancji i po sprawie. Nie wiem czy aktualizowałeś soft, jeśli nie to polecam również to zrobić.

juri-----
Początkujący

aktualizowałem soft ale bez zmian, zamówiłem serwis i najbliższy w Krakowie i tylko jeżdżą na terenie miasta , przyjedzie kurier w poniedziałek po niego także będę bez tv do 2 tygodni

Ravi-----
Początkujący

Może tak źle nie będzie termin mają do 2 tygodni co nie znaczy, że nie mogą zrobić wcześniej, także bądź dobrej myśli. Przy wypełnianiu zgłoszenia dokładnie opisałeś w czym problem? I druga sprawa daj znać jak się sprawa potoczy i co powiedzą serwisanci

monster007
Początkujący

U mnie chyba występuje podobny problem co u autora postu.
motionflow mam ustawione na maxa, tv 52z5500. Ogladając mecze na C+ sport hd obraz jest żyleta. Natomiast ogladając filmy na C+ hd czy hbo hd w momencie szybszej akcji , gdy aktorzy nagle się szybciej poruszają to lekko przeskakują kwadraciki (pixele) dosłownie na moment , ale obraz na filmie jest super żywy, jakby kręcony kamerą na żywo( kumple kiedyś wpadli i powiedzieli ,że jak gra :) )
Gdy wyłącze motionflow problem znika ale obraz też już nie jest taki żywy, jakby lekko ciemniejszy.
czasami również na tvp1 czy tvn na jakimś filmie zdażyły mi się podobne sytuacje, chociaż ta funkcja moim zdaniem polepsza nawet sygnał tvp1 chociaż nie ma hd.

Ravi-----
Początkujący

W skrócie: przy słabszym sygnale (dotyczy to SD) i motionflow 200hz ustawionym na maksimum, mogą pojawić się jakieś niewielkie niedociągnięcia w obrazie wtedy należy zmniejszyć natężenie działania układu. Dziwi mnie natomiast, że masz problem na dwóch kanałach HD, tak jest zawsze, czy tylko podczas niektórych filmów?

monster007
Początkujący

Film leci super, jest duża różnica.aktorzy mają jakby inny kolor skóry itd, bajka na 200hz ale jak jest jakaś szybka akcja w filmie to wtedy czasami

Zimny_
Użytkownik

Motionflow nie jest stworzona do wszystkich możliwych programów, rodzajów oglądanego materiału. W moim W4500 mam 100Hz i ustawione na poziomie średnim. Na mecze itp przestawiam na max. Ciekawy efekt występuje przy oglądaniu filmu z Blu Ray. W święta byłem u znajomego który akurat oglądał szklaną pułapkę 4 na BR. Mówił, że czasami dziwnie wygląda, że spodziewał się czegoś lepszego. Po wyłączeniu 100Hz było całkowicie inaczej (jeśli chodzi o płynność), bardziej naturalnie. To jest akurat spowodowane inną technologią 24p.

profile.country.PL.title
Lived-----
Użytkownik

Juri , podziwiam cię. Ja do tej pory nie moge sie zmusic oddac tv na serwis. Mam wrazenie ze jak to zrobie to i tak oni tego nie naprawia. Zalozylem ten dzial bo u mnie dzieje sie dokladnie to samo co u ciebie. Ciesze sie ze nie jestem jedyny bo juz myslalem ze mi odbija. Nie wiem czy czytales wszystkie wpisy ale u mnie jak byli serwisanci z sony to powiedzieli ze tak musi byc. Rece opadaja. A potem zebym dal na serwis to moze cos popatrza. I dlatego nie chce dac. Bo strace 2tygodnie a i tak nic nie bedzie naprawione. Moze u ciebie jest lepszy serwis.