Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry
NIe potrafię zgrać zdjęć z RX-100 v6 na komputer. W aparacie magę je normalnie przeglądać ale po podpięciu aparatu do komputera (lub tylko samej karty przez czytnik) nie wyświetla żadnych zdjęć. Najciekawszy jest fakt, że jest informacją o zajętym miejscu na karcie (prawie 6GB) a jak wejdę w foldery na karcie to jest tylko jeden o objętości 193MB. Folderu domyślnego dla zdjęć czyli 100MSDCF też nie widać.
Jak to ugryźć ??
TAk, mam tak ustawiony.
Karta to Kingstone 64GB SDXC
Czytnik: Hama
System operacyjny: Windows 7 z SP 1 (próbowałem również na Windows 8 i Vista).
Niestety ale katalog DCIM jest pusty a w aparacie zdjęcia mogę nadal przeglądać.
Próbowałem również PlayMemories ale nic to nie dało
Tak, wygląda że wszystko jest poprawnie. Gdy włożyłem inną kartę i ją sformatowałem to jest katalog 100MSDCS i są w mnim pliki
I chyba wiem gdzie leży problem, karta jest sformatowana w systemie exFAT
Może to być przyczyną, choć Windows 7 wspiera format exFAT. Prześlij zdjęcia do telefonu za pomocą aplikacji PlayMemories Mobile, a następnie sformatuj kartę w aparacie. Czy masz możliwość sprawdzenia innej karty?
Otrzymałem również wskazówkę od supportu, który również wskazuje na niezgodność systemu z formatem exFAT.
Link do instrukcji obsługi RX100M6 http://helpguide.sony.net/dsc/1750/v1/pl/contents/TP0001216351.html
A jak te zdjęcia przegrać do smartfona jak brak WiFi i NFC ??
Innej karty 64GB nie mam ale karta 16GB działa bez problemu (oczywiści FAT32).
Zdjęcia mogę obejrzeć na DCS-HX5V bez problemu ale nie mam kabla do tego aparatu.
Co do tego linku to tam nic odkrywczego nie ma bo oprócz jednego kompa z Win XP reszta powinna bez problemów widzieć exFAT.
Teraz patrzę, że źle określiłem w pierwszym poście model aparatu. To jest zwykly RX-100 a nie v6