Podziel się wrażeniami!
Dziendobry! po pierwsze witam tu wszystkich! Ogladalem i czytam sporo opinii na temat kamer i m.in. wiodąca firma to sony. Zwlaszcza testy z kamer na yputube sa niesamowite. Jak dla mnie amatora, to obraz jest juz lepszy niz rzeczywistosc
chcialbym w najblizszym powiedzmy m-cu czy 2 kupic kamere do maks 2500zl.
Z tąd moje pytane jaka kupic. Kamera ma byc na rodzinne spotkania, nagranie dzieci, wakacji itp, wiec bez szczegolnych chyba wymagan. Zalezy mi oczywiscie na rodzielczosci HD
Widze ze taka kamerke CX115+karta 16GB mozna kupic za 1400zl..wiec chyba dobra cena?
Zastanawiam sie takze nad niedostepna jeszcze CX130 (160).. czy warto dolozyc ok 800-1000zl i kupic wlasnie ta druga?
Nigdzie nie moge konkretnie znalesc jaki typ stabilizacji obrazu jest w cx115..ale chyba jeszcze elektroniczny (gorszy) a CX13 juz ma na 100% optyczny??
Moze cos innego koledzy poleca? To moja pierwsza kamera ale nie chce aby byla najgorsza.. mam jakis tam przyzwoity komuter i telewizor Full HD, i chce aby obraz byl przyzwoity.
Jeszzce jedno.. nowe kamery maja obiektyw szerokokatny, tamte nie. Macie jakis konkertny przyklad? Tzn. Nagranei jest w malym pokoju (4x3.5metra) czy na obydwoch kamerach zmieci sie obraz dziecka siedzacego na srodku pokoju???
Dziekuje za wszelkie porady!
Pawel
Cześć fredek33
Twoje propozycje są bardzo dobre i też bym szedł w tym kierunku. Myślę, że HDR-CX130 lub HDR-CX160 będzie bardzo dobrym rozwiązaniem dla Ciebie. Polecam zapoznać się z moim artykułem na forum o serii 100, który odpowiada na Twoje pytania.
seria 100 kamer Sony
Myślę że warto poczekać na modele na rok 2011, które ukażą się w marcu, warto też dołożyć trochę do ich zakupu (chociaż myślę, że ceny nie będą znacznie wyższe).
Polecam też ten artykuł: Dylematy przed wyborem kamery
Oczywiście jeśli masz pytania, to jestem do dyspozycji.
Dziekuje koledze za podpowiedzi i adresy z konkretnymi informlacjami... faktycznie zoom powyzej 10x nie bedzie prawie nigdy przydatny.
Zdecydowanie zaczekam na nowe modele, zwlaszcza ze tu juz bedzie optyczna stabilizacja obrazu. Zastanawialem sie takze nad ta nowa kamerka z projektorem,ale to bardziej bajer bo i tak obraz jest w b.malej rozdzielczosci, ech no kusi mnie tez dzwiek 5.1 zwlaszcza ze zestaw mam Notomiast twardy dysk nie koniecznie mnie kusi, bo i tak akumulatorek szybko padnie, a wole regularnie archiwizowac wazne dane na plytach.
Jeszcze raz dziekuje, czekam az w koncu pojawi sie w ceneo.pl
Wszelkie porady nadal mile widzialne.
Pozdrawiam
Pawel
Dodam jeszcze małą ilustrację od siebie, którą zrobiłem przed momentem. Poza misiem nikt nie chciał mi statystować Może w weekend przy jakimś plenerze zrobię inne zdjęcia pokazujące różnice między różnymi ogniskowymi (szerokością kąta)
Zdjęcia z odległości około 1 metra. Pluszak około 35 centymetrów wysokości (i ze 20 lat ale jeszcze się trzyma ja widać).
obiektyw 25mm
http://www.wideoaktywni.pl/kamery/25mm.jpg
obiektyw 29 mm (mniej wiecej jak w CX130, CX160 i XR160)
http://www.wideoaktywni.pl/kamery/29mm.jpg
obiektyw 37mm (tak jak w CX115)
http://www.wideoaktywni.pl/kamery/37mm.jpg
obiektyw 45mm (i takie kamery można spotkać)
http://www.wideoaktywni.pl/kamery/45mm.jpg
faktycznie..w pomieszczeniu jest spora roznica, wiec jak ktos ma mozliwosc pare zl dolozyc, to kupowac szerokokatny obiektyw.. jeszcze troche i kamery beda jak lustrzanka..i obiektyw rybieoko... choc pewnie i takie cos jest dla profesjonalistow.. nie ma co..czejak na nowa serie cx130 (160) ewentualnie na PJ10
pozdrawiam
Obiektywy szerokokątne są bardzo przydatne w pomieszczeniach i warto w nie zainwestować. Czasami większy kąt nagrywania jest bezcenny.
fredek33 napisał(a):
jeszcze troche i kamery beda jak lustrzanka..i obiektyw rybieoko..
Skoro wątek idzie w tematykę obiektywów i konwerterów to warto dodać, że istnieje też możliwość użycia w kamerze konwertera szerokokątnego, który znacznie zwiększy kadr kamery. Tu jednak należy pamiętać o dopasowania konwertera do wymiarów kamery.
dziendobry!
moze ktos juz mial okazje testowac nowe kamery?? CX130 (160) lub PJ10E ?? i moze cos sie wypowiedziec? Widze ze pj10e mozna kupic juz za 2400..przypuszczam ze za kilka dni to i za 2200moze bedzie, wowczas ja napewno kupie Hm.. chyba ze bede pierwszy ktory ja bedzie testowac?:)
No ja od wczoraj ją posiadam. Testy narazie w warunkach domowych robione, przy sztucznym oświetleniu, nagrywaniu na 32Gb karty Transcend i odtwarzaniu przez Hyundai Mbox TP01 (bo nie mam kabla minihdmi, a nie chce mi się wypinać DVD i wpinać 5 wtyczek componenta). Mogę stwierdzić, że działa.