anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Co kupić do 6000zł

Warn1ng
Początkujący

Co kupić do 6000zł

Witam, chciałbym się dowiedzieć co mogę kupić do tych 6000zł, jak na razie na oku mam, Sony
NEX VG-10 i Sony hdr xr550, czy można to jakoś porównać jakościowo?

Warto pomyśleć nad lustrzanką?

Oglądałem już trochę filmów nagranych tymi kamerami na Vimeo i jakość jest całkiem, całkiem :c20

Na czym mi zależy, więc:

-dobry mikrofon, stereo wystarczy- na tym polu VG-10 ma przewagę

-dobra stabilizacja, akurat sony tu ma przewagę ;)

-musi radzić sobie w kiepskim świetle

-manualny focus, dość przydatna rzecz

-skoro bym kupował już dość droga kamerę(jak dla mnie), chciałbym, aby posłużyła
te kilka lat, przez te cztery latka technologia chyba, aż tak nie pójdzie do przodu.

-HD 1080p/1080i

-powinna dobrze radzić sobie z filmowanie obiektów w ruchu

Podejrzewam, że Sony Vegas Studio w zupełności wystarczyłoby do obróbki video w moim zakresie.
Komputer na i5 2500k nie będzie miał problemów z obróbką?

Złożone filmy zamierzam nagrywać na płytki BD, oczywiście z menu, najlepiej dvd architekta pewnie, ale to są spore koszty... Może jakaś alternatywa dla tego programu?

Jaki dobry statyw da się dostać w kwocie 600zł?

Może jakieś pytania pomocnicze, jakoś nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Dziękuję za każdą odpowiedź, tyle tego jest,że ciężko się na coś zdecydować :c3

24 ODPOW. 24
profile.country.en_PL.title
paragraph22
Początkujący

przepraszam ale cały dzień byłem na zdjęciach i nie miałem kompletnie czasu...napisz co oglądałeś postaram się pomóc, mówię o statywach. Jutro usiądę do kompa i poszukam jakiegoś sprzętu dla Ciebie...

Pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Witam ponownie :)
Co do komputera, ta kwestia już nieco wykracza poza tematykę forum, więc myślę, że znajdziesz satysfakcjonującą odpowiedź w jakimś bardziej specjalistycznym miejscu...

NEX-VG10 też mi się osobiście bardziej podoba. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że jest ona wyraźnie droższa niż CX550/XR550. Jeśli dodamy do tego ceny dodatkowych obiektywów i ewentualnych akcesoriów mocno przekroczymy Twój budżet. Absolutnie nie chcę Cię zniechęcać, ale dopowiem Ci jeszcze dwie rzeczy na jej temat:
- aktualnie są dostępne tylko 3 dedykowane obiektywy do tej kamery, wliczając ten dołączany do zestawu; większa ilość jest dostępna dopiero po zastosowaniu przejściówki;
- dźwięk: nastąpiła tu pomyłka, za którą przepraszam: VG10 nagrywa w stereo, a CX550/XR550 przestrzenne 5.1.
Można się spodziewać, że jakość materiału i możliwości artystyczne, jakie daje ta kamera są warte swojej ceny i pozwalają zaakceptować jej wady.

Jednak, jak sam przyznałeś, z kamery będziesz korzystał spontanicznie. I właśnie dlatego uparcie doradzam Ci wybór któregoś z modeli CX550/XR550 ;)

Warn1ng
Początkujący

paragraph22 napisał(a):

przepraszam ale cały dzień byłem na zdjęciach i nie miałem kompletnie czasu...napisz co oglądałeś postaram się pomóc, mówię o statywach. Jutro usiądę do kompa i poszukam jakiegoś sprzętu dla Ciebie...

Pozdrawiam

Nie przepraszaj :c20 . Fajne zdjęcia zrobiłeś?
Tak właściwie nie wiem nawet co szukać :c6

Co sądzicie o np. lustrzance* do filmowania? Całkiem ładna jakość filmów, zdjęć, ale czy to byłoby w miarę opłacalne?
*Hmm, no tak to forum o Sony, chciałem podać model ale nie wiem czy można :c12
W każdym razie czy jakakolwiek lustrzanka do 3000zł może konkurować z kamerą, np. cx550?
Jak tak pomyślę jeszcze mikrofon, obiektywy, karta, statyw, akumulator i pewnie jeszcze parę innych rzeczy- cena troszkę się zwiększa...
Ale jak się chce sprzęt na w miarę długi czas kupować, to trzeba przeboleć :)

Nie mówię, że zdjęć nie będę robił, jak dla mnie to byłby dodatkowy plus.
Chyba aparat ma bliżej do kamery niż kamera do aparatu (pokręcone zdanie :c3 ).

Nie dam rady uciągnąć chociaż z pół roku na tym obiektywie od nex'a?

Może napiszę jak ja to widzę- zalety.
Nex:
-mikrofon, chociaż taki świetny nie jest ale na pewno wystarczający dla mnie
-mała głębia ostrości ;)
-wymienne obiektywy, worek bez dna :D
-dobra jakość obrazu, przynajmniej na filmach z vimeo

Cx550:
-lekka
-trochę tańsza
Co mi się nie podoba:
-musiałbym kupić na start mikrofon, ten dźwięk jest jak dla mnie przeciętny

Lustro:
-sam nie wiem, skoro mówisz, że się nie opłaca, myślę, że wiesz lepiej ode mnie, ale czasem lubię popstrykać fotki, a mój aparat (dsc-h50) jest dla mnie niewystarczający

OneGabrys
Początkujący

Widzę, że powoli zbliżasz się do podjęcia decyzji :)
Lustrzanki są rzeczywiście kuszące, ale - jak sam zauważyłeś - wymagają rozbudowy, żeby można było nimi sensownie kręcić. Ze względu na wielkość przetwornika i możliwość zmiany obiektywów obraz z lustrzanki będzie bliższy uzyskanemu kamerą NEX VG-10 niż CX550. W tym punkcie wybór sprzętu to kwestia zasobności Twojego portfela, ale nie zapominaj o ergonomii!
Domyślny obiektyw od NEX-a jest OK; ma duży zakres ogniskowych przez co jest uniwersalny - wystarczy pooglądać różne filmy stworzone z jego pomocą; z powodzeniem posłuży nawet dłużej niż pół roku.
Cytując klasyka: decyzja należy do Ciebie.

Warn1ng
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź.
W lustrzance z obróbką trochę kombinacji będzie, może to być trochę wkurzające, konwersja kilkugodzinnego materiału może być czasochłonna.

Lustro i obiektywy, pewnie koło 3500zł trzeba liczyć, do tego jakiś mikrofonik pewnie z 800 złotówek, statyw koło 1000zł i przynajmniej jedną kartę pamięci, całkiem ładna suma zaczyna wychodzić, jestem ciekaw jak z jakością, podejrzewam, że w nocy lustro może mieć większą przewagę, przynajmniej z tego co oglądałem.

Też tak myślę nad tą nieszczęsną kamerką, ale mimo wszystko chciałbym czasem pstryknąć fotkę, a kamera to nie aparat i vice versa...
Zastanawiam się czy dałoby się przeżyć kilka miesięcy bez statywu, jeśli nie, trudno, ale miło byłoby troszkę rozłożyć koszty zakupu.

Jak myślisz czy wciągnie mnie kręcenie krótkich filmów, wiem, wiem nikt tego nie wie, ale jak będę gdzieś dłużej na pewno zabrałbym ze sobą kamerę :c20

Jak te kamerki radzą sobie ze sztucznym oświetleniem, na filmach wszystko pięknie, ale jak to moja babcia mówi "lepiej dwa razy się zastanów", całkiem przydatna rada aczkolwiek dużo nie zmienia przy zakupie kamerki :slight_smile:

Czy czytanie tego tekstu nie przyprawia o zawroty głowy?
Coś ostatnio chaotycznie piszę...

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Moim zdaniem powinieneś odpowiedzieć sobie na dwa pytania:
- jak często będę robił zdjęcia a jak często filmował?
- co chcę filmować?
Jeżeli przy pierwszym pytaniu przewaga zdjęć - kupujesz lustrzankę z możliwością kręcenia filmów, jeżeli częściej filmy - kupujesz kamerę i porządny kompakt do zdjęć.
Przy drugim pytaniu troszkę trudniej będzie zdefiniować, ale spróbuje. Jeżeli chcesz kręcić "wszystko jak leci" - od imienin Cioci po wakacje na Chorwacji - weź kamerę. Jeżeli chcesz się bawić w filmy o zacięciu artystycznym ;) , mała GO, płynne ostrzenie itp to bierzesz lustrzankę lub NEX-VG10 i inwestujesz w obiektywy, mikrofony...
Zerknij też tutaj a może unikniesz niepotrzebnego rozczarowania.

Warn1ng
Początkujący

sadam napisał(a):

- jak często będę robił zdjęcia a jak często filmował?
- co chcę filmować?

-Jak będę miał o czym robić film i po co :)
-Na pewno nic szczególnego, ale to nie będą filmiki w stylu "o to jest fajne!", tylko wcześniej wszystko przemyślę co?, gdzie? i jak?.

Edit:
Hej! Nie wstydźcie się :) Każda rada ważna.

Warn1ng
Początkujący

Ma ktoś jakieś pomysły?
Jakieś dodatkowe pytania czy coś?

Ps. oneGabryś- odpisz na pm :)

OneGabrys
Początkujący

Ano zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - czy w ogóle mają dla Ciebie znaczenie gabaryty aparatu/kamery? Jak widzę poszukujesz przede wszystkim jakości; nie będziesz wcale zwracał uwagi na poręczność sprzętu? W tej kategorii Handycam wygrywa zdecydowanie...

Kolejna sprawa. Czytałem artykuł o znaczącym tytule "DSLR Killers", w którym zaprezentowano właśnie m.in. kamerę NEX-VG10. Chyba tracisz zainteresowanie CX550. W sytuacji, kiedy zastanawiasz się między lustrzanką a kamerą, polecam Ci zdecydowanie NEX-a. Chcesz swobodnie kręcić filmy, ważny jest dla Ciebie dobry dźwięk, ale jednocześnie chciałbyś robić zdjęcia. Jak się okazuje, dla VG10 to żaden problem. Przejrzyj poniższe galerie fotek wykonanych tą kamerą:

http://www.flickr.com/groups/1494023@N24
http://www.zdnet.com/photos/sony-handyc ... les/457005

Ja jestem pod wrażeniem :thumbsup:

Warn1ng
Początkujący

Oczywiście, że gabaryty mają znaczenie, ale nie aż do takiego stopnia, co by mi taka mała kamerka jak nex przeszkadzała.
Mały handycam z dużym obiektywem ;)
Ciekawe czy będą kiedyś nowe kamerowe nex'y.

Co do fotek mnie nie zachwycają, ale to i tak jest dużo lepiej od mojego kompaktu.

Tak myślałem nad statywem, tylko jaki?
Tego jest mnóstwo ;)