anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy można w Polsce dostać jeszcze gdzieś model HDR-CX730E?

pilewan44
Nowicjusz

Czy można w Polsce dostać jeszcze gdzieś model HDR-CX730E?

Nowa oferta kamer Sony nie spełnia moich oczekiwań (Obiektywy G nie są w stanie osiągnąć jakości szkieł Carl Zeiss - szczerze mówiąc, konkurencja podobną jakość oferuje za 50% ceny - pisze o obrazie, nie o wykonaniu kamery - ta jak zwykle jest wzorowa). Oczywiście jest jeden model (PJ780VE) ale 5 500zł to trochę dużo. CX730 nie posiadał bajerów typu projektor, posiadał za to dobry obiektyw - co jest dla mnie zdecydowanie ważniejsze. Ktoś może orientuje się, czy istnieje szansa na zdobycie tego modelu w Polsce?

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

model CX730 zszedł już z rynku. Możliwe, że któreś sklepy jeszcze mają go na stanie. W tym przypadku albo google, albo telefonicznie podzwonić po salonach. Ze stajni Sony masz jeszcze dostępne kamery z obiektywem Zeiss: HDR-CX220E, HDR-CX280E, HDR-PJ220E. Tylko są z niższej półki, niż CX730..

Jeśli chodzi o obiektywy, jakość Zeiss nie ulega wątpliwości. Jednak obiektyw typu G nie oznacza od razu dużo gorszej jakości obrazu. Jest wiele kamer profesjonalnych, półprofesjonalnych i tych amatorskich, które wykorzystują  obiektywy typu G i przy czym prezentują świetną jakość obrazu. Sam miałem i korzystałem z profesjonalnej kamerki HXR-NX5. Jest to kamera zaliczana do profesjonalnych, cieszy się świetnymi opiniami. Bardzo często jest wykorzystywana przez kamerzystów w kręceniu reportaży, wesel itd. Posiada obiektyw G i jakość jest rewelacyjna. Warto zwrócić uwagę nie tylko na sam obiektywy (który oczywiście jest bardzo ważny), ale także na jego parametry, na przetwornik, jakie parametry filmu nagrywa kamera.

Seba_Fan
Poszukiwacz

Dokładnie nie ma co się tak upierać, obiektyw obiektywowi nie równy.

Zimny_
Użytkownik

Dokładnie, poza obiektywem jest sporo innych czynników mających bezpośredni wpływ na jakość nagrywanego obrazu..