Podziel się wrażeniami!
Nowa oferta kamer Sony nie spełnia moich oczekiwań (Obiektywy G nie są w stanie osiągnąć jakości szkieł Carl Zeiss - szczerze mówiąc, konkurencja podobną jakość oferuje za 50% ceny - pisze o obrazie, nie o wykonaniu kamery - ta jak zwykle jest wzorowa). Oczywiście jest jeden model (PJ780VE) ale 5 500zł to trochę dużo. CX730 nie posiadał bajerów typu projektor, posiadał za to dobry obiektyw - co jest dla mnie zdecydowanie ważniejsze. Ktoś może orientuje się, czy istnieje szansa na zdobycie tego modelu w Polsce?
Witaj,
model CX730 zszedł już z rynku. Możliwe, że któreś sklepy jeszcze mają go na stanie. W tym przypadku albo google, albo telefonicznie podzwonić po salonach. Ze stajni Sony masz jeszcze dostępne kamery z obiektywem Zeiss: HDR-CX220E, HDR-CX280E, HDR-PJ220E. Tylko są z niższej półki, niż CX730..
Jeśli chodzi o obiektywy, jakość Zeiss nie ulega wątpliwości. Jednak obiektyw typu G nie oznacza od razu dużo gorszej jakości obrazu. Jest wiele kamer profesjonalnych, półprofesjonalnych i tych amatorskich, które wykorzystują obiektywy typu G i przy czym prezentują świetną jakość obrazu. Sam miałem i korzystałem z profesjonalnej kamerki HXR-NX5. Jest to kamera zaliczana do profesjonalnych, cieszy się świetnymi opiniami. Bardzo często jest wykorzystywana przez kamerzystów w kręceniu reportaży, wesel itd. Posiada obiektyw G i jakość jest rewelacyjna. Warto zwrócić uwagę nie tylko na sam obiektywy (który oczywiście jest bardzo ważny), ale także na jego parametry, na przetwornik, jakie parametry filmu nagrywa kamera.
Dokładnie nie ma co się tak upierać, obiektyw obiektywowi nie równy.
Dokładnie, poza obiektywem jest sporo innych czynników mających bezpośredni wpływ na jakość nagrywanego obrazu..