anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Do użytkowników kamer HDR PJ10e-dziwne zjawisko

profile.country.pl_PL.title
mimi31
Poszukiwacz

Do użytkowników kamer HDR PJ10e-dziwne zjawisko

Zauważyłem ostatnio w mojej kamerze dość dziwną przypadłość. Nie wiem czy to przypadłość czy to jakieś uszkodzenie.
Polega to na tym że(szczególnie w maksymalnym oddaleniu) widać na ekranie jak gdyby falowanie w środkowej-górnej części ekranu. Zjawisko takie jak patrzymy pod ostrym kątem na rozgrzany asfalt. Widać to dość dobrze od 58 sek do 1min15sek. filmu którego link na końcu postu. Kamera ustawiona na pełny automat z trybem stabilizacji aktywnym. Zanim będę reklamował kamerę z ustawy konsumenckiej chciałbym zasiegnąć opinii forumowiczów.
http://www.youtube.com/watch?v=gGFKX4HS1Eo

10 ODPOW. 10
OneGabrys
Początkujący

Rzeczywiście widać dość wyraźne falowanie. Zwaliłbym to na karb automatycznego dostosowywania jasności, albo... warunków atmosferycznych (falowanie rozgrzanego powietrza!) Nie zaszkodzi spróbować ustawić stałą jasność i wykonać próbne ujęcie. W PJ10E robi się to z menu Aparat/Mikrofon -> Ekspozycja -> Przyciski +- -> OK.

Tak nawiasem, niesamowite ujęcia! :) Pozdrawiam.

mimi31
Poszukiwacz

Warunki atmosferyczne to raczej nie są. Co do automatycznej jaskrawości to spróbuję, ale przy moim zastosowaniu kamery nie mam możliwości zmiany jakichkolwiek ustawień w trakcie nagrywania. Muszę to zrobić przed startem. Kilkaset metrów nad ziemią ustawienia będą inne niż na ziemi, a perspektywa że coś może się nie udać trochę mnie do ustawień manualnych zniechęca. Podjadę jeszcze do jakiegoś serwisu Sony lub sklepu i sprawdzę to na innych kamerach.

OneGabrys
Początkujący

No a czy taki efekt falowania występuje, gdy filmujesz "na powierzchni ziemi"? Mam nadzieję, że wizyta w Sony Centre pomoże. Powodzenia!

mimi31
Poszukiwacz

Na powierzchni ziemi również to występuje. Byłem w jednym salonie Sony ale niestety nie mieli na stanie PJ10. Postaram się wyszukać na dysku fragmenty filmów z tym zjawiskiem i wyśle do Sony mailem. Może coś poradzą.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Nic ci nie poradzą
Do serwisu filmu też nie wysyłaj bo także nie poradzą ponieważ nie są zainteresowani (mają zapłacone tylko za urządzenia które fizycznie odwiedzają serwis dlatego nie spodziewaj się konstruktywnej rozmowy telefonicznej czy korespondencji mailowej)

W takim wypadku droga jest jedna pt SRWIS

OneGabrys
Początkujący

Zgadzam się z moborem - to falowanie kwalifikuje Twoją kamerkę do serwisu. Wiesz, na początku myślałem o kwestiach software'owych albo właśnie takim naturalnym drganiu powietrza na wysokościach, ale skoro falowanie jest widoczne w każdych warunkach, to może oznaczać nieprawidłowe działanie przetwornika. Działaj :)

mimi31
Poszukiwacz

Ok. Dzięki Wam za zainteresowanie. Oddam do serwisu i zobaczę co powiedzą.

mimi31
Poszukiwacz

Wracam do tematu bo sprawa falującego obrazu została wyjaśniona. Okazało sie ze zrobiłem niezły popłoch w samej Japonii. Jako ze kamera jest nowym modelem Japońce chcieli szczegółowej relacji uszkodzenia, którego jeszcze nikt nie zgłaszał. Prawdopodobną przyczyną był wadliwy obiektyw. Został wymieniony, a cała kamera ponownie zaprogramowana. Serwis po długich niemal laboratoryjnych testach doszedł do wniosku że falowanie występowało tylko w trybie "inteligentne auto" kiedy kamera przełączyła się na "pejzaż". Dlatego tez nie było zjawiska falowania w pomieszczeniach, ani przy nagrywaniu bliskich obiektów. Wadliwy obiektyw powędrował do Japonii na dalsze testy. Jak tylko czas pozwoli potestuję kamerkę z nowym obiektywem.

OneGabrys
Początkujący

Dziękuję za to, że wróciłeś do tematu i za ciekawą relację. Jak widzę, zostałeś potraktowany z pełną uwagą. Czy proszono Cię także o nagrania, na których występowało falowanie? Życzę udanego użytkowania kamerki :)