anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Do użytkowników kamer HDR PJ10e-dziwne zjawisko

profile.country.pl_PL.title
mimi31
Poszukiwacz

Do użytkowników kamer HDR PJ10e-dziwne zjawisko

Zauważyłem ostatnio w mojej kamerze dość dziwną przypadłość. Nie wiem czy to przypadłość czy to jakieś uszkodzenie.
Polega to na tym że(szczególnie w maksymalnym oddaleniu) widać na ekranie jak gdyby falowanie w środkowej-górnej części ekranu. Zjawisko takie jak patrzymy pod ostrym kątem na rozgrzany asfalt. Widać to dość dobrze od 58 sek do 1min15sek. filmu którego link na końcu postu. Kamera ustawiona na pełny automat z trybem stabilizacji aktywnym. Zanim będę reklamował kamerę z ustawy konsumenckiej chciałbym zasiegnąć opinii forumowiczów.
http://www.youtube.com/watch?v=gGFKX4HS1Eo

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
mimi31
Poszukiwacz

Wybrane filmy gdzie efekt był szczególnie widoczny zapisałem na karcie pamięci i dołączyłem do kamery. Po tygodniu zadzwonił do mnie serwisant z prośbą o możliwie dokładne wskazówki w jakich okolicznościach występowało falowanie. Nie bardzo umieli ten efekt wywołac w serwisie, stąd rozmowa. Ogrzewali kamerę i oziębiali, filmowali z ręki i ze statywu. I nic. Japonia na nich naciskała zeby wywołali to falowanie w serwisie. Być może po moich dalszych wskazówkach że efekt występuje tylko i wyłącznie przy filmowaniu w automacie dalekich perspektyw doszli do wniosku że to wina obiektywu i jego elektroniki, a w szczególności stabilizacji.
Serwis w Poznaniu okazał sie nadzwyczaj profesjonalny. Po naprawie zadzwonili jeszcze raz z infrmacją co wymienili i że natychmiast wysyłają kamerę z powrotem do sklepu. Następnego dnia miałem kamerę w domu.