anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Falujące tło w CX 350

bercik626
Początkujący

Falujące tło w CX 350

Mam tą kamerę od miesiąca. Problem polega na tym, że na niektórych ujęciach jest wyraźnie falujące tło, szczególnie na zieleniach, ale nie tylko. Wydaje mi się, że występuje ten efekt najczęściej albo tylko wtedy, kiedy mam ustawioną stabilizację aktywną. Nie jest istotne, czy poruszam kamerą czy trzymam ją stabilnie, ani czy używam zoomu. Proszę napiszcie jak jest u Was, bo byc może kamera powinna trafic do serwisu.

14 ODPOW. 14
oldguest
Początkujący

Jeśli tło jest bardzo szczegółowe (np delikatne liście i jest ich dużo) to czasem kompresja AVCHD może dać taki efekt. Ale bardzo ciężko coś osądzić po samym opisie... Jeśli tylko tło faluje a nie obiekty (jak rozumiem też nagrywane) to raczej nie jest uszkodzenie kamery. Proszę jeszcze dać informację w jakiej jakości był nagrywany materiał.

bercik626
Początkujący

Na początku nagrywałem w HD HQ 17mb/s, a teraz w HD FX 24mb/s. Falowanie występowało i w jednym i w drugim przypadku, więc nie ma to raczej znaczenia. Może wyjaśnię jeszcze co rozumiem przez falowanie. Efekt przypomina falujące powietrze w bardzo upalny dzień. Są sceny gdzie obraz faluje przez kilka sekund i przestaje. Podejrzewam, że może stabilizacja aktywna, czyli połączenie optycznej z elektroniczną może powodowac ten efekt. Może nie dzieła u mnie jak należy.

oldguest
Początkujący

Bez przykładu wideo się nie obejdzie. Można też podejść do Sony Centre i pracownicy sprawdzą czy efekt jest niepokojący ewentualnie porównają z innym egzemplarzem.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Bez wideo nie obejdzie się, ale moim zdaniem serwis. Jeśli nie masz zmienionych dziwnie ustawień, tło będące obrazem statycznym powinno takie się nagrać. Nie zależnie od jakości materiału, rozdzielczości.

KubaKajt
Początkujący

te modele tak mają, są bardzo małe i takie tez mają mozliwości w opisie i paramertach jest napisane że to to samo co kamera z dyskiem tylko mniejsza i tańsza a tak nie jest, te male na karty strasznie falują na zoomie to już wogule kosmos i wszystko się kołysze, powie więcej ja mam model z dyskiem 520 i też zaczynam widzieć falowanie, tak myslę czy nie poczekać kilka lat i potem odnieśc ją na gwarancji niech myślą albo dają nowszy model bo ten co mam napewno nie dociągnie do końca pięcioletniej gwarancji. Jak pan weźnie na statyw i porusza szybko w prawo i lewo to zobaczy jak wszysko sie kładzie

bercik626
Początkujący

Dwa tygodnie temu oddałem kamerę do serwisu. Dzisiaj otrzymałem wiadomośc, że moja kamera miała uszkodzony obiektyw i został wymieniony. Mam nadzieję, że skończył się problem z falującym obrazem.

KubaKajt
Początkujący

pewnie grupa soczewek od ostrości się przemeszczała, teraz to co cię denerwowało powinno zniknąć, tańsze modele jak cx115 nie mogą tego powiedzieć bo tam falowanie jest zaprojektowane w cene

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie mogę się zgodzić Kubo. Fakt "falowanie" jest pojęciem względnym. Również mam XR520 i przy normalnym nagrywaniu (normalnym czytaj - bez machania kamerą na wszystkie strony) nie ma efektu o którym piszesz. W tańszych kamerach również nie będzie to widoczne. Może mówisz o działaniu SteadyShot - który może powodować efekt "zmiękczania"?
Chyba, że oczekujesz obrazu "żylety" przy machaniu kamerą we wszystkie strony... Tylko tu nawet kamerą z profesjonalnej półki, jeśli weźmiesz w rękę i zaczniesz machać - obraz nie będzie z "defektami". Poza tym nie spotkałem się z osobą preferującą nagrywanie w ten właśnie sposób :shock:
W przypadku jaki został opisany jest wyraźnie napisane o uszkodzeniu technicznym, a nie o defektach technologii....

KubaKajt
Początkujący

zamiast słowa faluje można użyć kołysze, jak masz XR520 to poruszając kamerą w poziomie zobaczy jak budynki które stoją prosto zaczynaja się kołysać nawet o 45stopni, im większy zoom tym lepiej to widać (na stop klatce), ja to widze nawet na oddaleniu w pełnym słońcu gdzie czas jest krutki i trochę mnie to denerwuje, tym bardziej że modele 500,520 nie miały manualnego ustawianaia czasu, przysłony itd. dopiero w 550 to dali