Podziel się wrażeniami!
Mam tą kamerę od miesiąca. Problem polega na tym, że na niektórych ujęciach jest wyraźnie falujące tło, szczególnie na zieleniach, ale nie tylko. Wydaje mi się, że występuje ten efekt najczęściej albo tylko wtedy, kiedy mam ustawioną stabilizację aktywną. Nie jest istotne, czy poruszam kamerą czy trzymam ją stabilnie, ani czy używam zoomu. Proszę napiszcie jak jest u Was, bo byc może kamera powinna trafic do serwisu.
Nie nagrywam na pełnym zoomie. U mnie nie ma takich efektów - bez kitu. Obraz jest stabilny nawet przy zoomie. Przed chwilą testowałem, bo nie mogłem uwierzyć. Jeśli chcesz mogę wrzucić materiał. I z przyjemnością zobaczyłbym obraz z Twojej kamerki. Może masz uszkodzoną optykę?
Eeee ale to mówimy o zupełnie czym innym... Chodzi o trapezowaniu przy ruchu bocznym.
Z tego co wiem to WSZYSTKIE przetworniki CMOS tak działają (bardziej lub mniej) nawet kamery profesjonalne tak działają.... i nie ma to nic związanego z optyka! Proszę mi pokazać kamerę taką która tak nie ma.... Nawet bardzo popularny RED ONE tak ma (30 tys $??). Wydali jakąś poprawkę ale nadal efekt jest widoczny. Nawet powstały filtry w programach edycyjnych do "prostowania". Problem jest związany z odczytaniem informacji z przetworników typu CMOS.
Ostatnio widziałem bardzo dobry film z Canona 7D? Też było widać trapezowanie przy ruchu bocznym.
Ps. Właśnie sprawdziłem CX550 i CX115 - efektu nie udało mi się wywołać tak żeby to było widać. Możliwe żeby w gorszych warunkach oświetlenia (na dużym zoom-ie jest zamknięta przysłona) bardziej to widać ponieważ przetwornik dłużej odczytuje informacje.
http://www.youtube.com/watch?v=CDR_85SCZw0&feature=related
pierwsze 20sek i wszystko jasne a oto dane sony:
Full HD 1920x1080 z technologią Exmor R™ - Nagrywanie filmu Full HD 1920 x 1080 (w formacie AVCHD) przy maksymalnej przepływności, zapewniającej większą szczegółowość i czystość, 24 Mb/s czyli więcej niż w modelach 500 i 520, Procesor BIONZ
Zoom optyczny 25x - Wysokiej jakości obiektyw Vario-Tessar z szerokim zakresem zoomu optycznego, pozwalający na ujmowanie w zbliżeniu odległych obiektów
Stabilizator obrazu SteadyShot z „aktywnym” trybem - Nawet 10-krotnie skuteczniejsza kompensacja drgań (przy szerokim kącie obiektywu) i stabilny obraz nawet przy filmowaniu w marszu.
Wyjątkowo czuły przetwornik Exmor R™ CMOS typu 1/4 - Duża efektywność przetwornika obrazu umożliwiająca rejestrację szczegółowych filmów i fotografii z mniejszymi szumami, zwłaszcza w słabym świetle.
Jakoś mi się to rozjechało, na papierze było ok a kamera nie daje rady, albo jedno albo drugie uważam za wadliwe
A 5D oraz 7D mogą falować bo w zamian maja pełnąklatkę, dobry bagnet (praktycznie wszysko można podpiąć)i jest to aparat
To stabilizacja elektroniczna + ten efekt matrycy CMOS tak działa...
W wyższych modelach wygląda to zupełnie inaczej, stabilizacja działa dużo precyzyjnej i delikatniej, a do tego efekt trapezowania jest prawie niezauważalny i to niezależnie od tego czy to CX czy XR ważne żeby było 3XX lub 5XX.
Ps. Mi się mnie trzęsie ręka niż to co pokazane na filmie Sprawdzałem
Przez kilka dni testowałem kamerę w różnych warunkach. Stwierdzam jednoznacznie, że problem falującego tła zniknął. Wymiana obiektywu pomogła. Serwis SONY to wzór współpracy z klientem. Dzięki Wszystkim za pomoc.