Podziel się wrażeniami!
Witam...
Czy istnieje możliwość ustawienia funkcji "Wprowadzanie" na stałe? Chodzi o to, żeby stopniowe rozjaśnianie/ściemnianie obrazu przy rozpoczynaniu/kończeniu nagrywania było domyślnie włączone.
Po włączeniu nagrywania ta funkcja się wyłącza i przed końcem nagrywania trzeba przebijać się przez menu, żeby ją ponownie włączyć. Tak samo przed kolejnym włączeniem nagrywania. Strasznie jest to irytujące!!
Witam,
Niestety, ustawienie funkcji "Wprowadzanie" w kamerze HDR-CX160E jest za każdym razem automatycznie przywracane do pozycji "Wyłącz" w momencie rozpoczęcia lub zakończenia nagrywania.
Pewnym rozwiązaniem mogłoby być nagranie "czystych" filmów, a później nałożenie na nie pożądanych przez Ciebie efektów. Obecnie w programach do montażu można wykonać takie wprowadzanie w szybki, i co ważne, kontrolowany sposób (np. możemy ustawić dowolny kolor i długość przejścia).
Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź...
Uważam za poważne niedopatrzenie fakt, że za każdym razem funkcja resetuje się w pozycję "Wyłączona". Brak możliwości ustawienia jej na stałe to dla mnie poważny mankament. Zwłaszcza, że jeszcze w kamerach na kasety taka opcja istniała. Szkoda, bo do tej pory na firmę Sony nie narzekałem.
Wiem, że można to wszystko zrobić w programach do montażu. Tylko, że w ten sposób każdą nagraną scenę muszę przepuścić przez program do obróbki, żeby jakoś sensownie się prezentowała. A to wiąże się z koniecznością kodowania do formatu wyjściowego w danym programie.
A bez tego mógłbym trzymać nagrane sceny w formacie AVCHD i tylko zgrywać na płyty.
Ech, rozczarowanie
Zgadzam się z Tobą, że zawsze lepiej mieć materiał w oryginalnym formacie i wysokiej jakości. Szukałem także możliwości nałożenia przejść na filmy poprzez menu "Edycja" w kamerze (można w ten sposób na przykład dzielić, skracać nagrania, wycinać klatki), jednak nie znalazłem takiej opcji. Na szczęście menu w HDR-CX160E nie wymaga każdorazowego przewijania przez listę opcji - zatrzymuje się ona na ostatnio wybranej funkcji.
Pozdrawiam.