Podziel się wrażeniami!
mam pytanie dotyczace karty sd hc klasa 10 czy ta kamera ogarnie 32 gb pojemnosci karty czy niestety tylko 16 gb
czyli tylko nagrywareczki sony mam na mysli takie stacjonarne bo sam posiadam lg rh 277h a co dyskow zewnetrznych to moga byc takie standartowe czy tez inne tzn z odpowiednia funkcja przegrywania dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam aa i jeszcze jedno pytanie dotyczace jakosci nagrywania czy to zalezy od karty sd bo teraz awaryjnie uzywam zwyklej sd i obraz jest taki sobie czy to musi byc sd hc najmniej 2 klasy dzieki za odpowiedz
Co to znaczy "obraz taki sobie"? Rwie... szarpie... to wina karty - nie wyrabia. Inna sprawa to kupiłeś kamerę SD. Jak oglądasz nagrania na plaźmie/LCD to pozostaje Ci płakać, żałować, rwać włosy z głowy i się przyzwyczaić, że nie wziąłeś nawet najtańszej kamery HD... albo oglądaj na TV CRT.
@oneGabryś - niestety kupując teraz kamerę SD cofamy się w przeszłość.
Co do zoomu optycznego to i tak większy jak 20x rzadko ma zastosowanie.
Co do jasności kamer HD to trochę się z Tobą zgodzę... ale czy warto się poświęcać? Za 200 zł można w ostateczności dokupić już porządną lampę bo problem jasności tylko w pomieszczeniach będzie występował.
Jeśli chodzi o kwestie nagrywania, polecam Ci zajrzeć do instrukcji dla tego modelu kamery:
http://pdf.crse.com/manuals/4209888411.pdf
Przeczytaj strony 49-56. Znajdziesz tam wymagania dotyczące zewnętrznego dysku twardego i opisy nagrywania na zewnętrzne nośniki krok po kroku.
Co ciekawe, z instrukcji tej wynika, że dałoby się zgrać filmy na Twoją nagrywarkę z użyciem złącza A/V Out i kabla z zestawu. Spróbuj i daj znać!
EDIT:
piotr_ek może mieć rację. Zacinający się obraz może wynikać ze słabej karty - wynika to z prostego porównania bitrate'u wideo z prędkością zapisu na karcie. Do tej kamery jest wymagana karta SD/SDHC co najmniej klasy 2, ale lepsza nie zaszkodzi. Póki co możesz zmniejszyć jakość obrazu na 3 albo 6 Mb/s, wtedy obraz będzie płynny, chociaż gorszej jakości.
Nie zwalajmy wszystkiego na rozdzielczość. Zgadzam się, że HD jest przyszłościowe, ale do niektórych zastosowań jest zwyczajnie niepotrzebne.
Pozdrawiam.
dziekuje za odpowiedz sprawdzilem mozna przegrac na moja nagrywarke stacjonarna poprzez kabelek av z zestawu a co do karty to nie chodzi mi o to ze rwie tylko obraz jest taki no powiedzmy minimalnie nie ostry mniej dokladny poprzednio mialem kamerke minidv mozliwe ze to przyzwyczajenie ale karte tez mam zwykla sd musze kupic sd hc i wtedy zobacze dziekuje wszystkim za podpowiedzi naprawde sa pomocne
Nie! Karta nie ma żadnego wpływu na fizyczną jakość obrazu.
Generalnie to jest tak, że cała linia równa do najsłabszego ogniwa. Zawsze trzeba mieć na uwadze bitrate. Jeśli karta lub dyski lub nagrywarka nie są w stanie przetworzyć tak wielu informacji to będzie problem. oneGabryś ma rację. Wszystko zależy od przepustowości dysków, kart i wydajności procesorów. Jeśli procesory nie są w stanie próbkować full HD 4.4.2 to wiadomo, że tego nie zgrasz płynnie i bez strat. Jeśli transfer dysków jest za wolny też będzie problem. Przez kabelek zgrywasz PAL, przez HDMI i SDI zgrasz (wyświetlisz) HD. Porównaj ile danych wysyła kamera a ile jest w stanie przyjąć Twój sprzęt.