Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum jak i szczęśliwym posiadaczem kamery Sony.
Mam problem i to dość spory jak dla mnie. Posiadam kamerę taką jak w temacie. Byłem na wyjeździe z kamera i laptopem. Skończyło mi się miejsce na kamerze a potrzebowałem nagrać jeszcze parę ujęć. Zgrałem pliki z kamery w postaci nieskonwertowanej, czyli podłączyłem kamerę jako dysk wymienny, zaznaczyłem wszystko i skopiowałem na laptopa, sformatowałem kamerę. Tera chciałem je przekonwertować przez Handycam Utilyty lecz po ponownym zgraniu wszystkich plików na kamerę z laptopa program nie widzi żadnych danych.
Czy da się coś z tym zrobić?
A w jaki sposób kopiowałeś z komputera na kamerę? Spróbuj wykorzystać do tego program PMB.
Kamera jako dysk wymienny, wszystkie pliki z kompa kopiuj na kamerę. Spróbuję przez pmb, ale nie sądzę żeby zdało egzamin. Myślę że nie skopiowałem jakiegoś ukrytego pliku odpowiedzialnego za indeksowanie filmów, i teraz program nie widzi plików.
Tak jak sądziłem. Skopiowanie plików z laptopa na kamerę przez PMB nic nie dało.
Nie ma jakiegoś sposobu na oszukanie programu?
W jakim celu chcesz użyć Handycam Utility, w jakim formacie masz zapisane pliki filmowe i z jakiego nośnika w kamerze używałeś?
Kamera Sony HDR-SR11E nagrywa na wbudowanym dysku twardym o pojemności 60GB w formacie .mts, do tego jest wiele innych mniejszych plików.
Filmy zgrane wprost z dysku w formacie .mts nie są w tej samej jakości co pliki przeniesione a następnie przekonwertowane przez Handycam Utility na .m2ts
Temat jest już do zamknięcia ponieważ kamera znalazła błąd i naprawiła listę plików. Teraz mogę je spokojnie zgrać.
Dziękuje za pomoc.
Właśnie chciałem przestrzec, że po każdj operacji tego typu (zgrywanie całych folderów z pamięci kamery) najlepiej sformatować pamięć w kamerze. Nie wyeliminuje to w 100% możliwości powstania błędu, ale ograniczy ją do minimum.
Pozdrawiam.