Podziel się wrażeniami!
Witam
Zakupiłem właśnie kamerkę SONY CX130. Podczas pierwszych oględzin zauważyłem, że po włączeniu trybu nagrywania filmu,przykładając ucho w okolicę akumulatora bądź do samej kamerki słychać wyraźny szum. Nie wiem skąd on pochodzi - być może jakiś mechanizm wewnątrz działa. Obawiam się że szum może przenosić się do mikrofonu. Nie sprawdziłem tego na nagraniu bo nie mam jeszcze karty SD. Mam więc prośbę do osób posiadających taki model CX130 o to aby sprawdziły to w swoich sprzętach. Być może te modele tak mają ....
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Witaj,
Ostatnio mamy wysyp tematów na temat HDR-CX130, więc myślę, że posiadacze tego modelu Ci pomogą. Oczywiście bardzo pomogłyby nagrania z Twojego egzemplarza kamery. Póki co znalazłem następującą informację nt. dźwięków dochodzących z wnętrza kamery:
Przy wstrząsach z kamery dochodzi terkot.
Jeżeli żadnych odgłosów nie słychać przy
włączaniu kamery lub gdy kamera znajduje
się w trybie rejestrowania filmów/zdjęć,
wówczas odgłosy te są wytwarzane przez ruch
wewnętrznego obiektywu. Nie świadczy to o
usterce.
Ja tam żadnego szumu nie słyszę.
Może masz taki efekt jakbyś przykładał muszlę do ucha to wtedy ona szumi, może Ty masz też tak
witam
Dla jasności niżej zapodaję dwa materiały.
Pierwszy zawiera w dźwięku jakieś gwizdy jakby wiatr wiał. Pochodzą one ewidentnie z kamerki bo przykryłem ją grubą kołdrą coby nie łapała nic z zewnątrz ....
----- UWAGA przed wyświetleniem materiału mogą być reklamy proszę zatem o cierpliwość....
http://c.wrzuta.pl/wm3999/0691676c00163ae64e838127/gwizdy_z_mikrofonu
Drugi materiał zawiera stukania - klekotanie przy zoomie też zarejestrowane w dźwięku.
http://c.wrzuta.pl/wm2821/2c1b2633002a65134e838128/stukanie_przy_zoomie
Czy to musi tak być ?? Zaznaczam, że to moja pierwsza kamerka - nie mam porównania i może coś wydziwiam ....
Co do pierwszego filmiku to ja nie mam takiego dźwięku po nagraniu.
W drugim filmiku te charakterystyczne kliknięcia u mnie też nie występują.
Dzięki za filmiki, grzesFox
Nie spotkałem się z tym, żeby kamera rejestrowała tego typu dźwięki; szczególnie zoom powinien być bezszelestny. Jeśli odgłosy pochodzą z wnętrza kamery, można sprawdzić, czy będą słyszalne na nagraniach w zwykłych warunkach, gdzie poziom dźwięku jest wyższy.
Pozdrawiam.
Rikimaru napisał(a):
Co do pierwszego filmiku to ja nie mam takiego dźwięku po nagraniu.
W drugim filmiku te charakterystyczne kliknięcia u mnie też nie występują.
Czy kręcenie filmów pod kołdrą to normalne warunki pracy kamery
Moim zdaniem na pierwszym filmie pojawia się jakiś pogłos, czy też szum spowodowany właśnie przez kołdrę.
Co do drugiego - niestety nie mam możliwości sprawdzenia w idealnej ciszy, w warunkach salonu, w którym mimo wszystko kilka urządzeń pracuje da się usłyszeć pracę obiektywu przykładając ucho tuż przy obiektywie. Jest to na tyle cichy dźwięk, że nie powinien się nagrać. (dźwięk ten słyszę tylko przy CX130 i 160 przy wyższych modelach nie, no ale one mają też mniejszy zoom więc pewnie mechanizm jest nieco inny). Ten słyszalny "klik" moim zdaniem pochodzi od klawisza zmiany ogniskowej - jak go użyjemy gwałtownie do końca to klika.
dziękuję za odpowiedzi
sadam napisał(a):
Czy kręcenie filmów pod kołdrą to normalne warunki pracy kamery
sadam napisał(a):
dźwięk ten słyszę tylko przy CX130 i 160 przy wyższych modelach nie
grzesFox, pewien poziom szumu jest zawsze obecny na nagraniach, ale dźwięki, które zarejestrowałeś na filmach, brzmią nietypowo - stąd moja pierwsza reakcja.
Jestem bardzo ciekawy, jak dalej sprawuje się Twoja kamera. Czy udało Ci się ponagrywać przy wyższym poziomie dźwięku? Gdybyś miał więcej pytań lub nowe materiały, pisz śmiało. Pozdrawiam!