anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw w kamerze NEX-VG10E

KubaKajt
Początkujący

Obiektyw w kamerze NEX-VG10E

Postanowiłem zadać i ja jedno pytanie, prosił bym kogoś kto ma na stanie kameręNEX-VG10E z obiektywem 18-200 by skirował kamerę na ścianę prostopadle tak by przód obiektywu (tam gdzie gwint po UV jest) był oddalony od ściany o 1 metr, ustawić ogniskową na 18 i zmierzyć na ścianie podglądając na LCD ile kamera widzi na szerokości w cm, najlepiej robić to w dwie osoby i przyjlejać memo karteczki na ścianie w skrajnym polu widzenia i potem zmierzyć odległość. Chciałbym zobaczyć jak to odnosi się do innego sprzętu :c18

23 ODPOW. 23
KubaKajt
Początkujący

nikt nie ma na dłużej tej kamery by to zmierzyć :c18 :c18 ?????

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Uwierz mi, chciałbym Ci pomóc (czytaj mieć kamerę NEX na dłużej :D , wogóle ją mieć :D ) :rolling_eyes:

oldguest
Początkujący

114-116cm ale ciężko to dokładnie zmierzyć.

KubaKajt
Początkujący

Ja co prawda nie miałem pod ręką obiektywu 18mm w swojej kamerze i zalożyłem 20mm więc mniej szerokokątny obiektyw z mniejszym kątem widzenia i u mnie przy odległości 1m od ściany czoła obektywu kamera widzi na szerokości 167cm, przy 18mm było by pewnie niecałe 2m. Jak do tego ma się wynalazek sony 116cm? Pewnie dedykowany obiektyw NEX16mm nie dał by rady mojemu zwykłemu 20mm, nie mówiąc że mój ma jasność F1,8 a sony przeszło 3 jak dobrze pamiętam. Cenowo moje rozwiązanie również jest lepsze. Dlatego poczekam na lepsze propozycje sony jak np ta na styczeń 2011:

KubaKajt
Początkujący

oczywiście wszystko wyjdzie w praniu bo zapowiedzi i informacje techniczne łatwiej jest napisać niż spełnić

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Mi się wydaje że źle do tego podchodzisz :)
Nie ogniskowa jest ważna tylko kąt "widzenia" obiektywu
Prosty przykład 2 szkła na pełną klatkę:
Sony 16 mm Fisheye - pole widzenia 180 stopni
Sony 16-35 mm - pole widzenia przy 16mm to 107 stopni

Niby ta sama ogniskowa a to co "widzi" to zupełnie co innego :D

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
KubaKajt
Początkujący

mój nie był Fisheye, tylko normalny który daje obraz bez zniekształceń, w obiektywie sony tym bardziej nie było Fisheye, i według mnie o kącie widzenia decyduje właśnie ogniskowa a to że sony robi was w balona i nazywa kreatywnie obiektywy tak byś kupił jeden i drugi to nie moja wina. Odnośnie Fisheye to one dają efekt zniekształcenia obrazu i wtedy kąt widzenia może być nieco większy ale my specjalnie do porównań wzieli równoznaczne obiektywy. A jeżeli sony uważa że danie małej matrycy zwalnia ich z tego by podawać adekwatne do zastosowanej matrycy wartości to błąd, można było przecież napisać 30-160 zamiast 18-200 bo tego 200 też pewnie nie ma choć to już mniejszy problem

oldguest
Początkujący

sony robi was w balona

Proszę się zapoznać co to jest matryca APS-C, a potem formułować takie wnioski...!

nie mówiąc że mój ma jasność F1,8 a sony przeszło 3 jak dobrze pamiętam

F2,8

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Miałem nie reagować na teksty Kuby, ale

F2,8

Tutaj jest błąd :smileyexclaim: Obiektyw SEL18200 (a taki jest w tej kamerze) ma światełko zmienne od 3,5 do 6,3.