Podziel się wrażeniami!
Witam, mam chęc zakupić kamerę firmy sony z zapisem hdd w rozdzielczosci hd. Chcę na ten cel przeznaczyć ok. 1400 zl. Wiąże z nią nadzieje na małe usługi, np nagrywanie rocznic, 18tek. Nie znam się dokladnie na poszczegłonych funkcjach. Chcę, aby obraz cechowal sie dobra jakoscią, nawet przy slabym oswietleniu. Nie bylo problemu z konwersją formatu zapisu ktora pozwolilaby mi na obrobke materialow. Także mam pytanie do posiadaczy kamer o podobnych parametrach o oprogramowanie firmowe. Na co pozwala? I czy jest w nim możliwość ewentualnych wstepnych modyfikacji filmu? Proszę o pomoc w wyborze. Chcialbym zeby stosunek jakosci do ceny byl jak najlepszy. Bardzo dziekuje z góry za wypowiedzi pozdrawiam
mihau2104 napisał(a):
Witam, mam chęc zakupić kamerę firmy sony z zapisem hdd w rozdzielczosci hd. Chcę na ten cel przeznaczyć ok. 1400 zl. Wiąże z nią nadzieje na małe usługi, np nagrywanie rocznic, 18tek.
mihau2104 napisał(a):
Chcę, aby obraz cechowal sie dobra jakoscią, nawet przy slabym oswietleniu.
mihau2104 napisał(a):
Nie bylo problemu z konwersją formatu zapisu ktora pozwolilaby mi na obrobke materialow.
mihau2104 napisał(a):
Także mam pytanie do posiadaczy kamer o podobnych parametrach o oprogramowanie firmowe. Na co pozwala? I czy jest w nim możliwość ewentualnych wstepnych modyfikacji filmu?
mihau2104 napisał(a):
Proszę o pomoc w wyborze. Chcialbym zeby stosunek jakosci do ceny byl jak najlepszy. Bardzo dziekuje z góry za wypowiedzi pozdr
Bardzo dziękuje za wyczerpującą wypowiedź Poczekam do kwietnia na tą nową serię, byc może ceny będą niższe. pozdrawiam
Bardzo proszę
Jeśli chciałbyś zobaczyć kamerę z serii 100 na rok 2011, która będzie następczynią modelu XR155, to polecam Ci ten link
http://www.sony.pl/product/hdd-avchd-hard-disk-drive/hdr-xr160e
Kamera będzie miała oznaczenie HDR-XR160. Mój zachwyt wzbudza to, że Sony w modelach serii 100 umieści rozwiązania stosowane dotychczas w najdroższych modelach kamer konsumenckich tj. przetwornik Exmor R (bardzo dobry obraz przy słabym świetle) oraz stabilizator optyczny i obiektyw szerokokątny.
http://www.wideoaktywni.pl/images/xr160.jpeg
Obiecuje, że przetestuje kamerę i napisze recenzje jak już będzie w moich rękach
Edytowano 06.03.2011
Poprawiłem niedziałający link.
Zimny.
HDR-CX130 prawdopodobnie będzie miała cenę w okolicach 2000zł.
HDRCX160 około 200zł więcej.
Pierwsza dostępna już w okolicach 10 marca, druga około 10 kwietnia. Niestety nie ma jeszcze cen i dostępności modeli XR (z dyskami twardymi)
Po waszym nakierowaniu przejrzałem kilka ofert sony z serii h 100 i szczegolna uwage zwrocila na mnie oferta kamery HDR-CX116E, ktora rozni sie od hdr- xr155e tylko rozmiarem pamieci wbudowanej, lecz mozna ja uzupełnic kartą memorystick. Cena mnie pozytywnie zaskoczyła. Czy uważacie że te 8gb wbudowanej pamięci starczy mi na nakręcenie pojedynczej imprezy w maksymalnej rozdzielczości, która oferuje ta kamera? Przewiduje, że ostateczna wersja filmu po jednej imprezie, po całkowitej obróbce bedzie miała ok 2h.
Na 8 GB pamięć zmieścisz przy najlepszej nagrywanej rozdzielczości około 45 minut materiału. Możesz też nagrać w pełnej rozdzielczości full hd ale przy troszkę słabszych parametrach około godziny materiału.
Pamiętaj też, że przy standardowej baterii nagrasz mniej więcej 45 minut filmu. W twojej sytuacji oprócz kamery musisz więc rozważyć dokupienie dodatkowego akumulatora oraz kart pamięci (jeśli nie zdecydujesz się na kamerę z twardym dyskiem).
Pozdrawiam
Bartek