Podziel się wrażeniami!
Witam.
Od niedawna mam HDR-CX115E. Po pierwszym naładowaniu wyświetlacz pokazywał mi ponad 100 minut nagrywki na tej baterii. Nagrałem może z 20 minut w sumie i przez tydzień kamery nie dotykałem ( bateria cały czas była w niej).
Dzisiaj włączyłem kamerę i jest 49 minut na baterii. Czy to możliwe ze przez tydzień tyle SAMO spadło bez używania?? Czy jak się nie używa długo kamery to lepiej wyjmować baterie czy zostawić w niej??? Czy ta oryginalna bateria jest w ogóle dobra??? Może mi ktoś napisze coś więcej.... Czy mam ja jakoś formatować? czy mam teraz poczekać aż się rozładuje na maxa czy ładować teraz na full??????
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
dodam ze to model baterii NP-FV50 980mAh
Witaj,
bateria, wnioskując z twojego opisu, działa jak najbardziej prawidłowo.
Zakładam, że nie nagrałeś tych 20 minut za jednym razem tylko jest to łączny czas wielu ujęć, które zrobiłeś. Jeśli zakładamy, ze bateria po naładowaniu pokazuje 100 minut, to możesz tyle nagrać oczywiście jeśli będzie to jedno długie ujecie. Przerywanie nagrywanie czy zmienianie ustawień w kamerze, również oglądanie materiału (co oczywiste) czy częste otwieranie LCD (w istocie uruchamianie kamery) powoduje, że bateria także jest zużywana. Przyjmij założenie, że bateria starczy Ci realnie na 40 - 50 minut nagrywania przerywanego. Tak działa każda kamera (bateria), którą miałem w ręku.
Nie trzeba wyjmować baterii. Ja wyjmuję ją tylko wtedy gdy nie będę używał danej kamery przez kilka tygodni. ale to bardziej nawyk z czasów aparatów fotograficznych na paluszki niż realna korzyść.
Tak ja rozumiem ze napewno to co on pokazuje inie jest realne i napewno bedzie bateria trzymała krócej.
Natomiast zdziwiło mnie to ze tydzien temu jak pamietam małem ponad 90 minut a dzisiaj mniej niz 50 a nic nie było robione...