Podziel się wrażeniami!
Jak karta pamieci - karta na której mozna rejestrować obraz HD.
Sandisk Extreme HD Video SDHC 16 GB
czy
SanDisk Extreme III SDHC 16 GB 30MB/s.
Nad MS się nie zastanawiałem bo jest sporo droższa.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Rafał
Najlepszy wybór to karta typu SD. Do kamery zalecane są karty klasy 4 lub wyższej. Karty które podałeś są wyższej klasy 6. Ja do kamer i aparatu wykorzystuję SanDisk Extreme® HD Video SDHC™. Jest to karta bardzo dobrej jakości i wystarczającej prędkości.
Polecam wątek:
viewtopic.php?f=53&t=5444
Dziękuję za odpowiedź.
OK - karta o której piszesz jaką posiada prędkość zapisu/oczytu ?
- 30MB/s
- 20MB/s
Z tego co wiem to obraz HD w pełnej jakośći musi mieć 24MB/s a w przypadku karty 20MB/s będzie można zapisać HD standart.
A co powiesz - powiecie o tym produkcie Sandisk karta Ultra II Memory Stick PRO DUO 16GB (transfer 30 MB/s)? http://sklep.vico.pl/product_info.php/products_id/35258/srodek/recenzje
dobra cena i prędkość rownież. Czy warto?
Z tego co wiem to obraz HD w pełnej jakośći musi mieć 24MB/s a w przypadku karty 20MB/s będzie można zapisać HD standart.
Właśnie ten temat był poruszony w wątku do którego dałem powyżej link:
Mylisz MB z Mb. MB=mega bajt, Mb=mega bit.
1 bajt to 8 bitów.
Karta klasy 4 to 4MB/s, czyli 32Mb/s. Więc jakby nie było, wystarcza. Nawet półprofesjonalne kamery obsłuży.
mam cx116 i kupiłem do niej sandisk class 4. Kamera zapisuje na niej poprawnie. Tylko zgrywanie na komputer trwa dłużej.
Zimny napisał(a):
Właśnie ten temat był poruszony w wątku do którego dałem powyżej link:
Mylisz MB z Mb. MB=mega bajt, Mb=mega bit.
1 bajt to 8 bitów.
Karta klasy 4 to 4MB/s, czyli 32Mb/s. Więc jakby nie było, wystarcza. Nawet półprofesjonalne kamery obsłuży.
a mogę zakupić kartę która daje mozliwość zapisu 10MB - 15 MB, a zaoszczędzone pieniazki dołożyc do 32GB zamiast 16GB.