anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Szukam kamery.

Bodek_ZG
Początkujący

Szukam kamery.

Szukam kamery która ma opcje stoper (biegnący czas gg:mm:ss) a może jest jakiś program z taka funkcją. Dokładnie chodzi mi o coś takiego: kamera wykorzystywana w trakcje zawodów sportowych (biegi, wyścigi rowerowe), w momencie startu włączam w kamerze stoper (nie nagrywanie) nagrywanie następuje w momencie wbiegania zawodników na metę może to być np. po godzinie od startu (kamera nagrywa tylko sam moment wbiegania). Kamera podłączona do laptopa i przy odtwarzaniu nagrania na monitorze mam widoczny czas zawodnika.

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Witaj,
Funkcja, o jaką pytasz, to coś zbliżonego do timecode, jednak w kamerach ma pewne ograniczenia:
1) Prawdopodobnie występuje tylko w profesjonalnych kamerach telewizyjnych;
2) Nie możesz ustawić czasu rozpoczęcia "stopera", ponieważ domyślnie będzie on liczył czas od rozpoczęcia nagrywania.

Myślę, że taką opcję w taniej cenie mogą jeszcze oferować kamery do monitoringu, jednak jakość takich nagrań i funkcjonalność takich kamer pozostaje mocno w tyle do zwykłych, nawet najtańszych kamer wideo.

Proponuję rozwiązanie software'owe: w programie do edycji nakładasz na obraz efekt stopera. Zalety takiego rozwiązania są następujące:
1) Możesz rozpocząć odliczanie w dowolnym momencie;
2) Możesz ustawić kilka niezależnych od siebie stoperów;
3) Możesz dowolnie ustawić wygląd licznika.

Znalazłem dla Ciebie poradnik jak ustawić taki efekt w programie Sony Vegas:

http://www.youtube.com/watch?v=fIBgU4Q584s

Istnieje jeszcze inne rozwiązanie: zawsze możesz umieścić prawdziwy stoper gdzieś w polu widzenia kamery.
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, polecam się ;) Pozdrawiam!

Bodek_ZG
Początkujący

Wielkie dzięki oneGabryś właśnie o coś takiego mi chodziło. Teraz tylko musze podiąć decyzję co do kamery. Zastanawiam sie nad HDR-CX360VE. Pozdrawiam Bogdan

profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Powinna być OK, szczególnie dzięki nagrywaniu 50p - na pewno bardzo się przyda przy dynamicznych, sportowych nagraniach.

Bodek_ZG
Początkujący

A model Sony HDR-CX305EB lub Sony HDR-XR155EB z podanym wyżej modelem są problemy (brak na magazynie sony) czas oczekiwania 1 miesiąc. Gabryś czy te modele nadają się do nagrywania w sporcie? Jak jest różnica w obiektywach
Carl Zeiss® a Sony Lens G?

Bodek_ZG
Początkujący

Jeszcze jedno pytanko czy Movie Studio HD Platinum 10 jest odpowiednikiem Sony Vegas?

wideoaktywny
Początkujący

Oba modele kamer (HDR-CX305 i HDR-XR155) są godne polecenia i nadają się do kręcenia sportu. HDR-CX305 jest kamerą szerokokątną i lepiej radzi sobie przy słabym świetle. Jeśli więc planujesz sport na hali czy w porach wieczornych to polecam HDR-CX305. Jeśli planujesz zaś długie nagrania (nawet kilka czy kilkanaście godzina naraz - i takie zawody nagrywałem) plusem HDR-XR155 staje się dysk twardy.

Pełna nazwa programu o który pytasz to Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 10 program ten występuje także w wersji Pro (professional) - Sony Vegas Pro. Oba programy różnią się możliwościami i oczywiście ceną (Pro jest 10-krotnie droższa) - Podstawowa wersja (Movie Studio) skierowany jest do wideoamatorów wersja pro zaś do bardziej profesjonalnego montażu.