Podziel się wrażeniami!
Witam, mam model kamery jak w temacie. Jak wiadomo, umożliwia ona nagrywanie w różnych formatach (50 klatek na sekundę, 25 klatek na sekundę, p lub i) oraz w różnych rozdzielczościach.
Jednak nie wszystkie kombinacje trybów i rozdzielczości pozwalają na jednoczesne robienie zdjęć podczas nagrywania, a ta właśnie funkcja była jedną z kilku, dla których tę kamerę nabyłem, ponieważ potrzebna mi ona będzie do prac obserwacyjno-badawczych i czasem będe musiał jednocześnie coś filmowac i fotografować.
Z drugiej jednak strony niewykluczone, że będę próbował stworzyć jakiś materiał, który potencjalnie - może - nadawałby się do skręcenia jakiegoś krótkiego dokumentu. Jeśli tak, to (moim zdaniem, może się mylę) najlepiej filmować w formacie 25p (kinowym), ten jednak format nie pozwala chyba na jednoczesne wykonywanie zdjęć.
Czy macie pomysły, w jakiej rozdzielczości i w jakim formacie najlepiej jest nagrywać material?
Inna kwestia to dźwięk, nie jestem pewien czy najlepiej nagrywać z wbudowanego mikrofonu, z mikrofonu dołączanego do stopki, czy z zewnętrznego mikrofonu podłączanego do gniazda jack. A może lepiej dźwięk nagrywać oddzielnie i potem jakoś to zgrywać z obrazem (ale to już wymagałoby chyba jakiegoś półprofesjonalnego studia?)?
Za wszelkie (p)odpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam
Wojtek
Cześć,
Najwyższa jakość, jaka umożliwia wykonywanie zdjęć w czasie filmowania ("Dual Rec") to: Jakość HD, tryb FH (17M), szybkość klatek 50i. O klimat reportażu się nie martw, a najlepiej sam sfilmuj jakąś scenę w szybkościach 50i i 25p i porównaj - różnica powinna być niezauważalna.
Co do dźwięku, od typu mocowania mikrofonu ważniejsza będzie jego charakterystyka; inne mikrofony nadają się do nagrywania dialogów, wywiadów, a inne do nagrywania odgłosów tła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikrofon#C ... wo.C5.9Bci
Pozdrawiam.