Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam zamiar kupić kamere sony HDR-CX115. Czy ktoś używa kart SD/SDHC klasy 4 lub wyższej do zapisu filmów? Czy działa to bez problemu i czy w jakości HD także zapisują się filmy bez przeszkód?
Proszę o opinie.
pozdrawiam
tro
Witam
najlepiej rozwiązać taki problem w sklepie w razie gdyby coś nie działało, można od razu wymienić kartę
To ja podłącze się pod ten temat. Mam kamerę HDR-cx115e. Od kilku dni. Do tej pory używałem karty microSD 2GB i wszystko działało. Dziś zakupiłem karte SD elite pro 32GB i pojawił się wielki problem, ponieważ po włączeniu pojawia się komunikat "Brak pliku bazy danych obrazu. Nie można nagrywać ani odtwarzać filmów. Utworzyć nowy plik?" Jak klikam tak to po chwili pojawia się komunikat "błąd danych" a następnie "nie udało się utworzyć nowego pliku bazy danych obrazu. Prawdopodobnie nie ma wystarczającej ilości wolnego miejsca." Karta SD na pewno jest sprawna, gdyż w komputerze można na nią nagrywać pliki itd. Na kamerze też można robić zdjęcia i są zapisywane na tej karcie. Jeśli ktoś wie o co chodzi, że nie można utworzyć tej bazy danych na karcie to proszę o odpowiedź, lub jak to zrobić by działało?
Witam
Należy sformatować kartę wybierając kolejno:
MENU > Pokaż inne > Format.Nośnika
(w kategorii ) > Karta Pamięci
Tak > Tak
Już próbowałem. Efekt dokładnie taki sam. Próbowałem też formatować w komputerze. Ale nadal to samo. Próbowałem też zmienić system plików z FAT32 na exFAT, ale nada bez rezultatów.
Kart używanych w aparatach/ kamerach NIE NALEŻY formatować w komputerze, tylko i wyłącznie w urządzeniu w którym będzie pracowało
Jeżeli format nie pomógł to istnieje szansa, że karta jest uszkodzona. Spróbuj wymienić na nową tam gdzie ją kupiłeś.
Ale w innych urządzeniach karta działa. A jeśli karta była najpierw sformatowana na komputerze, to może potem nie dać się sformatować na kamerze? czy to nie ma znaczenia?
Spróbuj jeszcze raz na spokojnie sformatować kartę w kamerze jak nie pomoże, napisz nam jakiej firmy to karta
Niestety, żadne próby formatowania karty w kamerze nie pomagają. Tzn sformatować się da tylko nie da się utworzyć tego pliku bazy danych. Bo jak pisałem można kamera bez problemu na tej karcie robić zdjęcia.
A karta jest firmy Fujimart SD Elite Pro 32GB.
Nie mogę znaleźć żadnych danych o twojej karcie. Nawet strony producenta.