anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

amatorskie zdjęcia - jmw.w

profile.country.pl_PL.title
jmw.w-----
Nowicjusz

amatorskie zdjęcia - jmw.w

Witam, od ponad dwóch lat interesuję się fotografią. Od roku posiadam Sony A200. Wstawiam kilka swoich zdjęć, bardzo proszę o opinie :)
Justyna.

443 ODPOW. 443
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Krejzol7 napisał(a):

kris napisał(a):

Zasady są po to by je łamać.
Trzeba znać podstawy, teorię, zasady, ale po to by później iść własną drogą. Po co robić coś co już jest ?

Zrobiłem co uważałem. Stwierdziłem, że może coś podpowiem, poprawię, aby było milej dla oka...
Nie podoba się?
Przykro mi.
Nie musi...

dokładnie! Nie musi :D
Przecież to właśnie zrobiłem. Wyraziłem swoją opinię. Nie wiem dlaczego czujesz się urażony. Masz swoją wizję. Justyna ma swoją. Mi - widzowi - podoba się wersja Justyny. Mam takie same prawo wyrażać swoją opinię, jak ty i każdy inny użytkownik. Przykro mi, że tak bardzo dotknęło Cię to co napisałem. Gdybym wiedział, że poczujesz się dotknięty przez moją opinię - nic bym nie napisał.

Jak dla mnie temat "lepszości", "zasad" jest już wyczerpany, dlatego poczekam na info od Justyny - jeśli będzie sobie życzyć - posprzątam :D

miłego wieczorku życzę :c10

Początkujący

Zdecydowanie lepszy jest oryginał (170) tego portretu. Kadr Justyny budzi ciekawość, chciałoby się widzieć to co przyprawiło modelkę o tak dobry nastrój. I według mnie właśnie to wrażenie sprawia, że portret jest naprawdę bardzo dobry.

Wstawianie swoich wizji do czyjejś galerii nie jest fajne.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Ja tam nie przepadam za lizaniem się po tyłXXch, więc napiszę krótko, że obie wersje są jednakowo sknocone. Nie da się nadrobić sknoconego kadru a ten jest nim w moim odczuciu dlatego, bo jest zbyt ciasny na dole. Ręka wychodzi znikąd i to jest problem tego kadru.
Osobiście doładowałbym kontrę (blenda, biały brystol itp.) tak, by rozjaśnić nieco kosmyki włosów.
Problem zdjęcia przerobionego przez Krejzol7 jest jego usilna poprawność techniczna, która nadal nie poprawia sprawy dłoni.
Ostatecznie - moje zdanie: Nieco więcej dołu - odbić trochę światła z tyłu modelki i fot nabrałby mocy. Kadr nie będzie miał znaczenia...
Pozdrawiam

spolnemesis1paejw
Początkujący

Krejzol7 napisał(a):

Mam nadzieję, że ktoś z szanownych forumowiczów mnie poprze, bo jak widać ja jako forumowy "świeżak" walczę z "siłą wyższą"

Uważam, że wstawianie swoich wizji i przeróbek czyichś zdjęć do autorskiej, skądinąd galerii jest co najmniej nieetyczne, by nie rzec karygodne. Jeśli koniecznie chcemy zaprezentować swoja wersję czyjegoś zdjęcia - umieszczamy go na zewnętrznym serwerze i dajemy link - najlepiej bez miniaturki nawet. Jeśli autor oryginału, lub ktokolwiek inny zechce sie zapoznać z naszą przeróbką - zrobi to. Jeśli nie zechce - nie będzie i tak jej widać. Tak jest moim zdaniem najuczciwiej.
Natomiast swoje zdjęcia, w swojej glerii, winny być zamieszczane bezposrednio na forumowym serwerze, zgodnie z zasadami galerii.
Tyle mojego zdania.

Natomiast co do zdjęcia... pomijając rękę, która wyłania się z dolnej krawędzi jak deus ex machina i trochę razi, to żadne z tych zdjęć nie jest zgodne z kanonami kompozycji. Ale bliższy im jest oryginał, a gdyby go przyciąć z lewej do kwadratu...

jmw.w-----
Nowicjusz

kris, kuraq, sadam, artkoz8, pablo_duch, Krejzol7, Deviant, nemesis - dziękuję Wam za odwiedziny i pozostawienie opinii na temat moich zdjęć ;)

trochę zaskoczyła mnie dyskusja w mojej galerii, więc pozwolę się do niej odnieść...

Po pierwsze: uważam że jak najbardziej fajnie jest zobaczyć, jak inni widzą nasze zdjęcia. Przydaje się poznać inny punkt widzenia, może poprawienie naszych błędów. Krejzol7, uważam że nie byłoby nic złego w tym że pokazałeś swoją wersję mojego zdjęcia, ale gdybyś jednak zrobił to wg. ogólnie przyjętych zasad (które zresztą zostały tutaj przywołane), mianowicie:

nemesis napisał(a):

Jeśli koniecznie chcemy zaprezentować swoja wersję czyjegoś zdjęcia - umieszczamy go na zewnętrznym serwerze i dajemy link - najlepiej bez miniaturki nawet. Jeśli autor oryginału, lub ktokolwiek inny zechce sie zapoznać z naszą przeróbką - zrobi to.

ja zapoznałam się z Twoją wizją tego zdjęcia, jednak wolę zostać przy swojej wersji - celowo złamałam przy niej zasadę kompozycji, żeby nadać jakiejś tajemniczości, ukryć powód uśmiechu Moniki. Taki był cel i cieszę się że zdjęcie zostało właśnie tak odebrane.

nemesis napisał(a):

Ale bliższy im jest oryginał, a gdyby go przyciąć z lewej do kwadratu...

na życzenie, wstawiam w kwadracie (170b) :c20

i jeszcze perły (171), będące efektem nudy. tak na odświeżenie galerii ;)

profile.country.PL.title
Rodzyn104
Nowicjusz

170b jest dużo lepsze od poprzedniego(moim zdaniem)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Kwadrat - bardziej klasycznie, ale chyba faktycznie lepiej... i nawet ta ręka tak nie razie teraz :c18

Perły - tajemniczym blaskiem bogactwa błyszczą... szkoda, że nie są w całości :(

------------------------------
fotoamator
artkoz8
Początkujący

Zarówno w oryginalnym kadrze jak i w kwadracie zdjęcie jest bardzo dobre, jednakże w kwadracie wydaje się pełniejsze. Co do pereł zgadzam się z Tadeuszem.

jmw.w-----
Nowicjusz

Cześć ;-)
zrobiłam mały, forumowy "kombek", więc własną galerię też wypada odświeżyć.

profile.country.PL.title
masthere
Nowicjusz

Totalna amtorka - jakoś mi to nie pasuje do autorki takiej galerii :shock: :smileyhappy:. Takie inne spojrzenie na świat.