Podziel się wrażeniami!
Witam, od ponad dwóch lat interesuję się fotografią. Od roku posiadam Sony A200. Wstawiam kilka swoich zdjęć, bardzo proszę o opinie
Justyna.
dokładnie! Nie musiKrejzol7 napisał(a):
kris napisał(a):
Zasady są po to by je łamać.
Trzeba znać podstawy, teorię, zasady, ale po to by później iść własną drogą. Po co robić coś co już jest ?
Zrobiłem co uważałem. Stwierdziłem, że może coś podpowiem, poprawię, aby było milej dla oka...
Nie podoba się?
Przykro mi.
Nie musi...
Zdecydowanie lepszy jest oryginał (170) tego portretu. Kadr Justyny budzi ciekawość, chciałoby się widzieć to co przyprawiło modelkę o tak dobry nastrój. I według mnie właśnie to wrażenie sprawia, że portret jest naprawdę bardzo dobry.
Wstawianie swoich wizji do czyjejś galerii nie jest fajne.
Ja tam nie przepadam za lizaniem się po tyłXXch, więc napiszę krótko, że obie wersje są jednakowo sknocone. Nie da się nadrobić sknoconego kadru a ten jest nim w moim odczuciu dlatego, bo jest zbyt ciasny na dole. Ręka wychodzi znikąd i to jest problem tego kadru.
Osobiście doładowałbym kontrę (blenda, biały brystol itp.) tak, by rozjaśnić nieco kosmyki włosów.
Problem zdjęcia przerobionego przez Krejzol7 jest jego usilna poprawność techniczna, która nadal nie poprawia sprawy dłoni.
Ostatecznie - moje zdanie: Nieco więcej dołu - odbić trochę światła z tyłu modelki i fot nabrałby mocy. Kadr nie będzie miał znaczenia...
Pozdrawiam
Krejzol7 napisał(a):
Mam nadzieję, że ktoś z szanownych forumowiczów mnie poprze, bo jak widać ja jako forumowy "świeżak" walczę z "siłą wyższą"
kris, kuraq, sadam, artkoz8, pablo_duch, Krejzol7, Deviant, nemesis - dziękuję Wam za odwiedziny i pozostawienie opinii na temat moich zdjęć
trochę zaskoczyła mnie dyskusja w mojej galerii, więc pozwolę się do niej odnieść...
Po pierwsze: uważam że jak najbardziej fajnie jest zobaczyć, jak inni widzą nasze zdjęcia. Przydaje się poznać inny punkt widzenia, może poprawienie naszych błędów. Krejzol7, uważam że nie byłoby nic złego w tym że pokazałeś swoją wersję mojego zdjęcia, ale gdybyś jednak zrobił to wg. ogólnie przyjętych zasad (które zresztą zostały tutaj przywołane), mianowicie:
nemesis napisał(a):
Jeśli koniecznie chcemy zaprezentować swoja wersję czyjegoś zdjęcia - umieszczamy go na zewnętrznym serwerze i dajemy link - najlepiej bez miniaturki nawet. Jeśli autor oryginału, lub ktokolwiek inny zechce sie zapoznać z naszą przeróbką - zrobi to.
na życzenie, wstawiam w kwadracie (170b)nemesis napisał(a):
Ale bliższy im jest oryginał, a gdyby go przyciąć z lewej do kwadratu...
170b jest dużo lepsze od poprzedniego(moim zdaniem)
Kwadrat - bardziej klasycznie, ale chyba faktycznie lepiej... i nawet ta ręka tak nie razie teraz
Perły - tajemniczym blaskiem bogactwa błyszczą... szkoda, że nie są w całości
Zarówno w oryginalnym kadrze jak i w kwadracie zdjęcie jest bardzo dobre, jednakże w kwadracie wydaje się pełniejsze. Co do pereł zgadzam się z Tadeuszem.
Cześć
zrobiłam mały, forumowy "kombek", więc własną galerię też wypada odświeżyć.
Totalna amtorka - jakoś mi to nie pasuje do autorki takiej galerii :smileyhappy:. Takie inne spojrzenie na świat.