anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Anton - Dżem'seesion do rana "tam królował blues....

antonzztop
Początkujący

Anton - Dżem'seesion do rana "tam królował blues....

Wiatm.

Tak więc jestem posiadaczem wspaniałej alfy 350 od 3 tygodni. To moje początki.....
P.S
Krytyka i uwagi mile widziane :)

129 ODPOW. 129
tereska_50
Początkujący

Witam moim skromnym zdaniem niepotrzebnie uzyles filtra stopniowego,albo zbyt mocno go wyeksponowales :( przez co aniolki stracily na wartosci poczytaj o trójpodziale i o kadrowaniu ale to tylko moje zdanie :slight_smile: pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
maro_ka
Początkujący

:) Tereska, a ty nie robisz centralnych kadrów? :) zachowujesz trójpodział w swoich pracach? :D

antonzztop
Początkujący

ale kadr centralny to nie jest zbrodnia. Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie tu i teraz uświadomi.

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Jasne, że centralny kadr to żadna zbrodnia i w tym konkretnym przypadku może być nawet usprawiedliwiony (a może nawet słuszny). Natomiast co do reszty - podzielam zdanie tereska_50. Przynajmniej jak na moje amatorskie oko ;)

Creatoor
Początkujący

Witam serdecznie.
Zdjęcie wydaje się być ciekawe ale jest w nim coś co mnie nie do końca przekonuje do siebie. Bardziej przychylam się do tego co napisała tereska_50

antonzztop napisał(a):

ale kadr centralny to nie jest zbrodnia. Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie tu i teraz uświadomi.

Oczywiście, że nie. Zarówno Rubens jak i Kowalski ma prawo malować obrazy. tyle że jednego będą wisiały w galerii i kosztowały majątek a drugiego w piwnicy. Sztuka kompozycji kadru bazuje na wielu regułach. To, jak je stosujemy, ma decydujący wpływ na styl naszej fotografii. Zasady te możemy oczywiście także łamać, ale najpierw musimy je poznać i nauczyć się je wykorzystywać. W tym przypadku złamanie reguły nie wyszło kompozycji na plus. Wystarczyło zmienić kadr kosztem kamieni w tle i ukazać odbicie rzeźby w wodzie ścieśniając jednocześnie kadr po bokach , a wtedy centralne ujęcie nabrało by sensu.
Pozdrawiam

antonzztop
Początkujący

No i nadszedł czas eksperymentu. Z góry wiem że kadr jest nie za bardzo ..... (obcięta noga )
To było jedno z pierwszych zdjęć zrobionych A350'tką.

Creatoor, Tereska. dzięki za sugestie.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ten kadr mogłeś wykonać ogniskową 100 a nawet 70mm i oczywiście w pionie
zawsze lepiej jest wykadrować szerzej i potem ewentualnie przyciąć niż tak ciasno jak u Ciebie
ale to typowy błąd bardzo często powtarzany praktycznie przez wszystkich

tereska_50
Początkujący

:slight_smile: Tereska, a ty nie robisz centralnych kadrów? :) zachowujesz trójpodział w swoich pracach? :D

pszepraszam a Ty cos pijesz do mnie :smileyquestion: jasne ze robie nieraz inaczej sie nie da a to tylko byla taka sugestia na poczatek :smileyhappy:
i jeszcze jedno czy ja tam gdzies napisalam ze cos zle skadrowane :smileyquestion:
a teraz co do drugiego zdjecia

SZFENDAK napisał(a):

zawsze lepiej jest wykadrować szerzej i potem ewentualnie przyciąć niż tak ciasno jak u Ciebie
ale to typowy błąd bardzo często powtarzany praktycznie przez wszystkich

jestem za Szfendakiem

Maro_ka pokaż swoje zdjecia :smileyexclaim: :smileyhappy:

antonzztop
Początkujący

Pierwszy portret.

Efekt z intensywnym okiem zamierzony.