Podziel się wrażeniami!
Dlaczego do tego nawiązuje? Jeżeli chcemy dzielić sie doświadczeniami z naszych fotograficznych dokonań, to punktem wyjscia jest to jakie kto ma mozliwości - wynikajace z funkcji aparatu. Skoro warunki wyjściowe do zrobienia zdjecia sa rózne to i efek zalezny jest od tego jakie mozliwosci posiada nasz sprzęt. Co z tego że ktos podpowie co mozna zrobic mając Alphe 900 jesli porada / recenzja trafi do kogoś kto ma alphe 100 ? Namawiam tez do dawania bardzo konkretnych wskazówek - na poziomie wykonania zdjecia, ustawień aparatu (co pozwala nauczyć sie i poznać mozliwosci wlasnego sprzetu) . Uwazma ze opinie bardzo ogólne np. zły balans bieli ... albo w rodzaju zły kadr - jeszcze niczego nie wnoszą. Podzielmy sie tym jak konkretnie my wykonalibysmy to zdjecie, na co zwrócili uwagę ale przede wszystkim jak ustawilibysmy parametry aparatu ? Co Wy na to?
karolca napisał(a):
Andi napisał(a):
karolca napisał(a):
sadam
Nie warto się denerwować... I tak takich ja my jest więcej, a w kupie siła, nie? hehe.
Każdy komentuje według tego, co ma na myśli. Jeden powie dużo i z uzasadnieniem, a drugi "fajne" lub "nie podoba mi się". I w tym też coś jest. A podział galerii ze względu na posiadany aparat jest pomysłem... [niech każdy sam sobie wstawi odpowiednie słowo. ja nie przeklinam publicznie ).
Jedni chwalą się sprzętem, drudzy zdjęciami (nawet tymi nieudanymi, pierwszymi krokami). Wolę towarzystwo drugich, bo z nimi można sensownie pogadać nie o sprzęcie, ale o technicznej stronie zdjęcia.
Pozdrawiam i życzę miłej nocy.
Sensownie powiadasz - pomijając techniczna strone zdjecia ... dobre sobie / wiesz co ... pstrykaj sobie te foty ... bo czuc od Ciebie na kilometr ...ze nie mialas w rekasz aparatu SONY... a pisze to tylko dlatego , ze tegie umysly pracuje nad oprogramowaniem i nad funkcjami programu ... musza liczyc sie z krytyka wykwalifikowanych amatorów i zawodowców bo za chwile ktos ich ciezka prace zje ...bie na forum Optyczne itp. ... Przemawia przez Ciuebie infantylizm ...i wiesz ... wlasnie gdyby to forum bylo jasno podzielone na grupy ...i na ludzi wedlug stopnia zaawansowania oraz sprzetu ...nie musialbym z Toba pleść tych głupot ... a Ty moglabys cieszyć sie tym co fotografujesz i jak w gronie ludzi o podobnym stopniu wtejemniczenia. Tymaczasem Ty nie wiesz o czym ja wogóle pisze ... masz inny sprzet i Twoje i moja rozmowa to jak kula w płot... i tego balaganu by nie bylo gdyby ktos madrze to usystematyzowal ... PROSTE JAK DRUT : FORUM WYMIANA TECHNICZNA - JAK PRAKTYCZNIE STOSOWAC FUNKCJE APARATU SONY aLPHA ... 100 / 200 700 ITP ...I PODOBNIE GALERIA ze zdjeciami wykonanymi okreslonym modelem .... tracimy czas jest przepaśc miedzy nami / chociaz nie watpie ze potrafisz robic piekne zdjecia i wiele z nich napewno bardzo Cie cieszy
TAK, masz rację. Cholerną rację, że nie miałam w ręku aparatu SONY. Leży jeszcze zapakowany w pudełku i patrzę nań, bom jeszcze w ciężkim szoku, że mojego kochanego Lumixa zmieniłam na konkurencję. Ahh... przepaść między nami ogromna. Tak, bardzo ogromna.
Gratuluję talentu fotograficznego i trzymaj tak dalej. Jesteś moim GURU, o Panie!
Wybacz. Tego nie powiedziałam, nie pomyślałam i nie napisałam.
Jeśli tak myślisz, że jak tak uważam - myśl i uważaj dalej. Zwisa mi to jak
Niech ludzie robią co chcą i jak chcą. Chwała im za to, że w ogóle coś robią.
Ja się wcinam? Jest gdzieś napisane, że nie mogę? Mamy wolność słowa, gdzie ty żyjesz.
Rób, pisz co chcesz i gdzie chcesz. Tylko zamiast gadać o podziałach, snuć jakieś teorie - daj zdjęcia do komentowania. Zaznacz, że tylko dla A700 i nikt inny ma się nie wypowiadać. Aby nie było problemu
karolca napisał(a):
pozostaje mi powiedzieć:
ehhh... i puknąć się w głowę.
Wycofuję się z tej bezsensownej dyskusji bo wszyscy jedno a ty drugie.
Nieważne. Ty chcesz gotowy przepis na zdjęcie. Dobrze naświetlone zdjęcie odczytasz z histogramu. I będziesz wiedział, czy jest mało ciemnych miejsc, czy gdzieś się prześwietli zdjęcie. Gotowca na pewno znajdziesz gdzieś w poradach, a jak chcesz go znać - ABC Fotografowania i zadajesz pytanie. Banał, nie?
Po co uczyć się na pamięć metod pomiaru światła? Tutaj trzeba samem pomyśleć. Popsuć niczego się nie da.
I tak będziesz miał swoje zdanie, i tak. Miej je i broń zaciekle jak lew swojego terytorium. Gratuluję cierpliwości w tłumaczeniu ocb.
Więcej tolerancji dla osób, które zaczynają swoją przygodę z fotografią i nie zakupili lustra ale hybrydę. Niech się uczą. Chwała im za to, że wolą wyjść w plener z aparatem niż siedzieć gdzieś w kącie i uczyć się pić tanie wino. Ważne, aby mieć pasję, hobby. I nie musi być profesjonalistą. Nikt mu nie karze. A jak będzie chciał, to pójdzie do odpowiedniej szkoły i wyszkoli się na specjalistę. Ale wiedzę praktyczną i tak zdobędzie metodą prób i błędów, jak każdy z nas.
karolca napisał(a):
Ja się wcinam? Jest gdzieś napisane, że nie mogę? Mamy wolność słowa, gdzie ty żyjesz.
Rób, pisz co chcesz i gdzie chcesz. Tylko zamiast gadać o podziałach, snuć jakieś teorie - daj zdjęcia do komentowania. Zaznacz, że tylko dla A700 i nikt inny ma się nie wypowiadać. Aby nie było problemu
Andi napisał(a):
dlaczego Polacy mysla
No i dopiero po tylu postach dowiedzieliśmy się o co Ci chodzi. Jesteś wybitnie inteligentny. Zamiast od razu zadać to intrygujące pytanie w dziale do tego przeznaczonym to łazisz po całym forum i obrażasz innych, i chyba należało by poprosić administrację o wykluczenie z naszej społeczności bo ty się w niej nie znajdujesz i raczej już nie odnajdziesz.
Andi napisał(a):
karolca napisał(a):
Probkem w tym, ze zabierasz glos - a zdradza Cie to że nie masz nic do powiedzenia ... idź do sejmu
karolca napisał(a):
bye-bye
I tak was lubię
Pozdrawiam!!!!
śmiać się czy płakać?