Podziel się wrażeniami!
witam serdecznie wszystkich. jestem szczęśliwym posiadaczem alfy 300. jako początkujący zwracam się z prośba o ocenę i krytykę popełnionych błędów. za wszelkie rady, porady z góry bardzo dziękuję
Witam
O kadrowaniu, kompozycji, et c. to Creatoor już napisał.
Ja tylko taką uwagę techniczną: masz zapewne obiektyw 75-300. Jest to amatorskie szkło i najostrzejsze jest po solidnym przymknięciu (przysłony) - tak do f/10-f/13 jak robisz na 300mm. Im bardziej w jedną lub drugą stronę, będzie mniej ostro. Czyli stosując przysłonę np 1/5,6 ("pełna dziura"), należy liczyć się ze spadkiem ostrości (dotyczy to też obiektywu "kitowego" 18-75).
Druga sprawa - aby zdjęcie było "nieporuszone" czyli niezamazane drganiem ręki trzeba stosować odpowiednio krótki czas migawki. Przyjmuje się, że ogniskowa obiektywy powinna być mniej więcej równa mianownikowi czasu (uwzględniając "cropa" - czyli trzeba ogniskową przemnożyć x1,5). Np. obiektyw 300mm - czas naświetlania (żeby nie "poruszyć") to 1/300 dla małego obrazka (A900) a dla Twojego aparatu to (300x1,5=450), czyli ok. 1/500s. Alfy są co prawda zaopatrzone we wspaniałe narzędzie: SSS, ale nie należy go nadużywać - teoretycznie można wydłużyć migawkę do 1/125s ale to są wartości graniczne - lepiej podnieść ISO.
Oczywiście wiele też zależy od siły fotografa i "spokojności" rąk.
Pozdrawiam i zyczę udanych i nieporuszonych zdjęć.
za radą kolegów poczytałem troszkę. chociaż czasem mam wrażenie że jestem głupi i nie rozumiem tekstu pisanego. udało mi się zrobić kilka zdjęć podczas weekendu. dobrze, że moja dziewczyna zgodziła się pozować bo nie muszę swoich portretów wstawiać
kolejne 3
zdjęcie 14 chyba źle zrobiłem że uciąłem górę tej baszty. no ale ocenę zostawię ekspertom i ogólnie nie wiem czy to już mi się obraz od siedzenie w pracy przed monitorem rozmywa czy jednak te zdjęcia są niewystarczająco ostre
i rodzynek samotny
Witam ponownie.
Co rzuca się w oczy od razu to, to że większość zdjęć jest przeeksponowana.
Jeśli chodzi o kompozycję i ekspozycję to najlepiej wypada 18-ka
Kompozycyjnie bardzo ładna jest 17-ka
15 i 16 ładne pod względem estetyki i pomysłu (proste a jednak sympatyczne) niestety ta zbyt mocno naświetlona postać psuje wszystko
14-ka była by prześliczna gdyby nie tło. Baszta może byłaby by dobra ale nie takim ujęciu. Tu zepsuła całość. Unoszące się w powietrzu fragmenty dmuchawca są extra.
12 i 13 połączył bym w jedno. Pozycja z 12 twarzą do fontanny. Już to widzę! + kontrast i nasycenie i odlot!
9, 10, 11 Niestety tło straszne
Sesję od 9 do 16 koniecznie trzeba powtórzyć Zwłaszcza z taką modelką
co do 11 to wiedziałem że tak będzie. ale nie miałem jak uciec. w którym kierunku bo same rudery. może następnym razem w odwrotnym kierunku zrobię. ale ten wzrok tak jakoś za mną przemawiał
Wrzuciłem 14 ka do obróbki. Niestety niewiele się da wycisnąć z tego formatu ale dałem ciut więcej ostrości, kontrastu i nasycenia. Trochę poobcinałem boki. Zobacz jak teraz wygląda
spartoliłem ładną fotkę. eh no cóż w rodzinnej miejscowości mojej ukochanej poszukam odpowiedniego pleneru i będę dalej próbował. a proszę oceń jeszcze te bo znalazłem jeszcze.
jeszcze 2