Podziel się wrażeniami!
witam serdecznie wszystkich. jestem szczęśliwym posiadaczem alfy 300. jako początkujący zwracam się z prośba o ocenę i krytykę popełnionych błędów. za wszelkie rady, porady z góry bardzo dziękuję
Jakieś takie nie ostre... I jak dla mnie to takie nijakie, ale to tak amatorskim okiem...
jeszcze jedna porcja pierwszych zdjęć
i jeszcze 2
Zdecydowanie musisz poprawic kadrowanie oraz postarac sie aby zdjecia nie byly poruszone.
Mysle ze warto byloby poczytac troche w najprostszych poradnikach fotograficznych np. o mocnych punktach - zasadzie trojpodzialu.
8
7 co to jest w dolnym lewym rogu?
kawałek pieńka mi się tam wkradł. i dziękuję za pierwsze uwagi. będę musiał popracować nad sobąMisi3q napisał(a):
7 co to jest w dolnym lewym rogu?
Witam serdecznie
Oglądając pierwsze trzy fotki miałem mieszane uczucia. Na szczęście pozostałe przekonały mnie, że masz potencjał i oko. Trochę teorii i praktyki będzie super.
4, 5, 6 i 7 są śliczne. Niestety nie obyło się bez błędów.
4 trochę zacieśnić kadr i pozbyć się tego co na górze + kontrast, nasycenie i będzie ok.
5 zmienić kadr i doświetlić twarz błyskiem wypełniającym lub blendą
6 przesunąć kadr w lewo, zdjęcie przeeksponowane
7 tło tragiczne, portrecik śliczny
8-ka widoczek na pocztówkę i nic poza tym
Poniżej trzy małe poprawki, żebyś wiedział o czym mówię zobacz tutaj: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60
Creatoor bardzo dziękuję za kilka wskazówek. troszkę pocieszyło mnie to że nie jest ze mną tak źle. popracuję nad tym. może w długi weekend uda się stworzyć ładne dzieło.
Proszę bardzo.
Pamiętaj o trzech podstawowych krokach:
1. Wybierasz obiekt
2. Komponujesz dla niego tło (ustawiasz obiekt albo się przemieszczasz) tak aby nie odciągał uwagi, nie zaśmiecał a podkreślał walory fotografowanego obiektu
3. Ustawiasz kadr i robisz fotkę.
Nie śpiesz się, pośpiech to zły doradca.
Pozdrawiam