Podziel się wrażeniami!
witam serdecznie wszystkich. jestem szczęśliwym posiadaczem alfy 300. jako początkujący zwracam się z prośba o ocenę i krytykę popełnionych błędów. za wszelkie rady, porady z góry bardzo dziękuję
19 i zapomniałem nr
Nie bój się obrabiać zdjęć w kompie. To twoja współczesna ciemnia.
no to kolejna porcja. oczywiście czekam na konstruktywną krytykę ze strony Creatoora i innych użytkowników
moja pierwsza sesja w nocy. dam sobie głowę uciąć że nie uniknąłem błędów. poniżej kilka fotek
kolejna porcja
na początek ja bym zmniejszył trochę te foty
następnym razem postaram się zmniejszyć. a ogólnie jak ? Creatoor chyba na urlop wyjechał że tak zamilkł
no właśnie Creatoora to już od długiego czasu nie ma nawet jego strona internetowa zniknęła...
Jestem, już. Ale dzięki, że ktoś za mną tęsknił Stronka też jest choć pod zmienionym adresem.
A tak na poważnie. Zgodnie z obietnicą popatrzyłem na ostatnie zdjęcia (nocne):
Wspólną cechą prawie wszystkich zdjęć jest to, że budynki lecą na bok. W prezentowanych tu ujęciach taki zabieg, jeśli celowy to nie udany. W zdjęciach architektury rytm i pionowe i poziome linie to podstawa.
27 - zdecydowanie za dużo miejsca pozostawiłeś z lewej strony. Tam też nie ładny odblask. Prosiłoby się zdecydowanie przekadrować. Budynek ściśnięty na wysokość. Drzewa po bokach mogłyby stanowić obramowanie ale w tym układzie nie pasują. Z prawej masz też kawałek jakiejś ściany. Przydałoby się trochę ostrości, ale mam wrażenie, że to wina dużego powiększenia.
28 - o mało mi nie wypadł z ekranu. A ładnie wyszedł... I ten mur z lewej. A wystarczył prosty pionowy kadr.
29 - kolory i światło
30 - Bloki po bokach zdecydowanie nie pasują
31 - za ciasny kadr. Wieża uciekła w ciemnościach
32 - mały bałagan się zrobił ten budynek od frontu...
No cóż, mimo wszystko nie poddawaj się. Rada: spróbuj odejść dalej od obiektów tak oświetlonych. Statyw, przysłona zamknięta na maksa i próbuj.