anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowicjusz Sony Alfa 200

Tomasro
Początkujący

Nowicjusz Sony Alfa 200

Witam Serdecznie. Jestem tutaj prawie nowy :) oto moja fotka, proszę o opinie i porady.1.JPG

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
jareklubicz.
Poszukiwacz

Witam napisze krótko poczytaj sobie o tzw złotych punktach http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&=&q=z%C5%82ote+punkty+fotografi&btnG=Szukaj+w+Googl... umiesciles glówny temat w samym centrum kadru, ja tez robilem ten sam bład na poczatku :slight_smile:

profile.country.PL.title
Paulina.
Poszukiwacz

krwiopijca4 napisał(a):

Witam napisze krótko poczytaj sobie o tzw złotych punktach http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&=&q=z%C5%82ote+punkty+fotografi&btnG=Szukaj+w+Googl... umiesciles glówny temat w samym centrum kadru, ja tez robilem ten sam bład na poczatku :slight_smile:

Ja jeszcze dodam, ze w pionowym kadrze lepiej by sie ogladało.
Pozdrawiam i dodaj cos jeszcze :D

jareklubicz.
Poszukiwacz

.

qcukv62
Początkujący

ja osobiście bym przyciął w drugą strone. zostawiłbym te drzewka po lewej a wyeliminował tego kikuta z prawej wystajacego z ziemii. :D

jareklubicz.
Poszukiwacz

qcukv62 napisał(a):

ja osobiście bym przyciął w drugą strone. zostawiłbym te drzewka po lewej a wyeliminował tego kikuta z prawej wystajacego z ziemii. :D

A mnie uczona zreszta tu na forum ze fotografowana osobe umieszcza sie z lewej strony kadru a tak w ogóle to osoby jak juz wspomiano wyzej powinno sie robic w "pionie"ale to tylko opinia amatora ;)

ci.nek
Początkujący

krwiopijca4 napisał(a):

A mnie uczona zreszta tu na forum ze fotografowana osobe umieszcza sie z lewej strony kadru

Moim zdaniem nie koniecznie, z faktu że w naszej kulturze pisze się z lewej do prawej naturalnym jest też przedstawianie osób po lewej stronie kadru, jednak czasem jest to nudne i osoba będącą po prawej stronie ukazywana jest jakby "pod prąd" wiec przyciąga większą uwagę. Takie jest moje zdanie.
Kadr nie może kończyć się przed wzrokiem osoby lub przed jej "przodem" a pozostawiać miejsce za plecami.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

krwiopijca4 napisał(a):

A mnie uczona zreszta tu na forum ze fotografowana osobe umieszcza sie z lewej strony kadru a tak w ogóle to osoby jak juz wspomiano wyzej powinno sie robic w "pionie"ale to tylko opinia amatora ;)

Jeśli zamierzasz nadal sprzedawać takie dobre rady to zaraz wszyscy będą robić takie same zdjęcia i zrobi się bardzo nudno. Pozwól ludziom kombinować, nie przerabiaj im zdjęć jeśli Cię o to nie proszą, szczególnie że nic ciekawego dzięki temu nie uzyskałeś.

W albumie staraj się wyrazić co sądzisz o zdjęciu, a nie od razu konwertować je wg swojeg widzimisię.

Autorowi zdjęcia polecam poczytać o technikach kadrowania, tzw złotym podziale, pooglądać zdjęcia uznanych fotografów. Wystarczy troszeczkę pogoolać. :)